ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μονόδρομος η μείωση των τιμών…

01:43 - 05 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Λύση στην κρίση φαίνεται να αναζητά ο εμπορικός κόσμος της χώρας, την ώρα που η ελληνική οικονομία διανύει τις πιο δύσκολες ώρες στην ιστορία της κι ενώ η αγορά έχει πραγματικά «νεκρώσει».

Το νέο πακέτο μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση την Κυριακή, το αντάλλαγμα ουσιαστικά για να λάβει η χώρα οικονομική βοήθεια ύψους 110 δισ. ευρώ, βρίσκει αρκετά επιφυλακτικούς τους παράγοντες της αγοράς. Τα νέα μέτρα στερούνται αναπτυξιακού χαρακτήρα, η κοινή πεποίθηση όλων. Η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ, την ώρα που οι ελληνικές επιχειρήσεις αιμορραγούν ολοένα και περισσότερο αναμένεται να προκαλέσει νέους – πιο μεγάλους – πονοκεφάλους στην αγορά.

«Η μείωση των εισοδημάτων και η ταυτόχρονη αύξηση του ΦΠΑ καθιστούν κάτι παραπάνω από επιτακτική την ανάγκη μείωσης των τιμών. Αλλιώς τα μαγαζιά δεν πρόκειται να… ξαναδούν πελάτες! Η μείωση των τιμών των προϊόντων είναι μονόδρομος» δηλώνει στο «R» ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), Β. Κορκίδης.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον κ. Κορκίδη, η μείωση των τιμών των προϊόντων μπορεί να επιτευχθεί μόνο υπό προϋποθέσεις.

Αυτές είναι:

-         η μείωση των τιμών από τους προμηθευτές

-         η μείωση των ενοικίων των εμπορικών καταστημάτων

-         το «πάγωμα» των δημοτικών τελών

-         το «πάγωμα» των λογαριασμών ΔΕΚΟ

-         η μεταφορά των καταναλωτικών αποθεμάτων από το παρεμπόριο στο πραγματικό εμπόριο

«Δεν αναζητούμε μείωση των τιμών των προϊόντων ούτε μέσω απολύσεων, ούτε μέσω κατάργησης του μέτρου των αποδείξεων. Σε αυτό είμαστε κάθετοι» προσθέτει ο κ. Κορκίδης.

Ποια είναι όμως η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην αγορά; «Η εικόνα είναι δραματική. Οι έμποροι νιώθουν αγωνία για το αύριο, κοιμούνται και ξυπνούν υπό το φόβο του… λουκέτου, ενώ δεν είναι λίγοι και εκείνοι που δηλώνουν μεγάλη αγανάκτηση για την κατάσταση στην οποία έχουν υποχρεωθεί να ζουν, χωρίς οι ίδιοι να φέρουν κάποια ευθύνη», συμπληρώνει ο κ. Κορκίδης. «Αυτό που πραγματικά βιώνουν σήμερα οι έμποροι της χώρας, βλέποντας τα καταστήματά τους έρημα και τα ταμεία άδεια μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο με μια λέξη… Κατάθλιψη…»

 

Μαρίνα Φούντα

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.