ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ.Παπακωνσταντίνου: Ανατροπές παντού- Δεν τίθεται θέμα επαναδιαπραγμάτευσης χρέους

21:07 - 09 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Εκτός πραγματικότητας είναι οι αναλύσεις για επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, ανέφερε σε συνέντευξή του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο Βήμα της Κυριακής. «Αν το κάναμε αυτό, η χώρα στην πράξη θα έλεγε ότι αδυνατεί να αποπληρώσει τους πιστωτές της. Θα έμπαινε σε μία περιπέτεια όχι μερικών ετών αλλά δεκαετίας», απαντά ο υπουργός στο ερώτημα αν λέγαμε ότι δεν μπορούμε (σημ. να πληρώσουμε το χρέος) και ελάτε να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος, δεν θα κερδίζαμε μία μεγαλύτερη άνεση χρόνου.

«Θα σταματούσε τελείως η λειτουργία του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα και αυτομάτως θα στέρευε η δυνατότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών να αντλούν χρηματοδότηση από το τραπεζικό σύστημα. Θα μπαίναμε σε μία ακόμη βαθύτερη ύφεση της τάξης του -10%, ίσως και παραπάνω, από την οποία θα κάναμε πολλά χρόνια να βγούμε, θα φτάναμε σε μεγάλη φτώχεια και σε ανέχεια. Όσες χώρες έχουν περάσει από μία διαδικασία πτώχευσης και επαναδιαπραγμάτευσης του χρέους, έκαναν πολλά χρόνια να συνέλθουν. Και αυτοί που θα υπέφεραν περισσότερο, βέβαια, θα ήταν οι οικονομικά αδύναμοι. Για μας δεν ήταν αυτό επιλογή. Κι εξακολουθεί να μην είναι» σημειώνει ο υπουργός.

Ερωτώμενος πως κάποιοι πιστεύουν ότι παρ' όλα αυτά στο τέλος του προγράμματος θα αναγκαστούμε να επαναδιαπραγματευτούμε το χρέος και ενδεχομένως θα χρειαστούμε και άλλη βοήθεια αναφέρει: Διαβάζω κι εγώ αυτές τις αναλύσεις. Νομίζω πως είναι εκτός πραγματικότητας. Υπάρχουν κι άλλες χώρες οι οποίες έχουν περάσει από παρόμοια προσπάθεια σκληρής δημοσιονομικής προσαρμογής. Σε αυτές τις χώρες η ύφεση κράτησε ένα ή δύο χρόνια, στη συνέχεια υπήρξε γρήγορη ανάκαμψη, και μάλιστα - για να πούμε και κάτι λίγο πιο πολιτικού χαρακτήρα - και οι κυβερνήσεις που έφεραν σε πέρας πετυχημένα, σοβαρά προγράμματα δημοσιονομικής εξυγίανσης και διαρθρωτικών αλλαγών κατάφεραν να επανεκλεγούν.

Ο υπουργός Οικονομικών προαναγγέλλει ανατροπές στη λειτουργία του κράτους στο φορολογικό σύστημα στα επαγγέλματα και στο συνταξιοδοτικό.  «Προφανώς θα υπάρξουν ανατροπές παντού» αναφέρει ο υπουργός.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.