ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Να μειωθεί κατά 2 ώρες η συνεδρίαση ζητούν οι χρηματιστές

08:00 - 14 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Να μειωθεί κατά 2 ώρες η συνεδρίαση ζητούν οι χρηματιστές
(upd) Μείωση του ωραρίου λειτουργίας του ΧΑ κατά δύο ώρες με παράλληλη μείωση των χρεώσεων ζητάνε οι χρηματιστές. Με επίσημη επιστολή που απέστειλαν χθες αργά το απόγευμα στον πρόεδρο ΧΑ, Σπύρο Καπράλο, στον πρόεδρο της ΕΧΑΕ Ιάκωβο Γεωργάνα, αλλά και στον πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Αναστάσιο Γαβριηλίδη, ζητούν λόγω της δραματικής μείωσης του τζίρου στο ΧΑ να μειωθεί η διάρκεια της συνεδρίασης κατά δύο ώρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αίτημα αυτό του ΣΜΕΧΑ βρίσκει σύμφωνες και τις τράπεζες οι οποίες προτείνουν να μειωθεί ο χρόνος της συνεδρίασης μια ώρα στο άνοιγμα και μία στο κλείσιμο. Η στάση βέβαια αυτή την τραπεζών δεν είναι επίσημη.

Επιπλέον οι χρηματιστές σημειώνουν πως έτσι οι brokers θα έχουν χρόνο να μιλούν και να συμβουλεύουν καλύτερα τους πελάτες τους. Σήμερα λόγω της διάρκειας της συνεδρίασης ο χρόνος που απομένει για ενημέρωση είναι σημαντικά μικρότερος αφού ξεκινάει η δουλειά τους λίγο μετά τις 9 το πρωί και τελειώνει μετά τις 6 το απόγευμα, σημειώνουν παράγοντες της αγοράς.

H επιστολή του ΣΜΕΧΑ

Προς

- κ. Ιάκωβο Γεωργάνα, Πρόεδρο ΕΧΑΕ

- κ. Σπύρο Καπράλο, Πρόεδρο του Χ.Α.

Κοινοποίηση: κ. Αναστάση Γαβριηλίδη, Πρόεδρο Ε.Κ.

Κύριοι Πρόεδροι,

Στα πλαίσια της οικονομικής συγκυρίας που πλήττει την χώρα μας και πολύ περισσότερο τις επιχειρήσεις του χώρου μας πρέπει η ΕΧΑΕ και το Χ.Α. να αναθεωρήσουν την τιμολογιακή πολιτική τους μειώνοντας κατ’ αρχάς τις πάγιες χρεώσεις που επιβάλουν στα μέλη του Χ.Α. κατά 50%. Κάποιες χρεώσεις όμως θεωρούμε ότι είναι υπερβολικά άδικες και πρέπει άμεσα να καταργηθούν/μηδενισθούν. Επίσης απαιτείται η μείωση του ωραρίου συναλλαγών. Στην παρούσα επιστολή θίγουμε ειδικότερα έξι θέματα, τα οποία χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης και είναι τα εξής:

Α) Χρέωση ανεκτέλεστων εντολών

Σύμφωνα με την με αρ. 24 απόφαση του Δ.Σ. του Χ.Α., μετά τις πρώτες 300 εντολές ανά ημέρα (ανεξαρτήτως εκτέλεσης και ανεξαρτήτως του χρόνου εισαγωγής τους στο ΟΑΣΗΣ) που αφορούν : α) μετοχές, β) δικαιώματα προτίμησης επί μετοχών, γ) τίτλους παραστατικούς κινητών αξιών και δ) Μερίδια Δ.Α.Κ., για κάθε τέτοια επιπλέον εντολή που δίνεται μέσω του Δ.Χ.Σ., το Μέλος υποχρεούται να καταβάλει στο Χ.Α. το ποσό των 0,06 € ανά εντολή. Η ίδια ρύθμιση ισχύει και για εντολές που αφορούν τίτλους σταθερού εισοδήματος.

Οι εντολές – είτε εκτελούνται είτε όχι – χρεώνονται με το ίδιο ανά εντολή ποσό € 0,06 που μεταφέρεται στο πινακίδιο όταν η εντολή εκτελεστεί. Αυτό όμως δεν μπορεί να γίνει στην περίπτωση που δεν εκτελεστεί η εντολή με αποτέλεσμα η χρέωση να επιβαρύνει την Χρηματιστηριακή Εταιρεία. Ως εκ τούτου θεωρούμε ότι η ως άνω απόφαση πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε η χρέωση για τις εντολές που εισάγονται στο σύστημα αλλά δεν εκτελούνται μέχρι το τέλος της συνεδρίασης να καταργηθεί.

Β) Μοντέλο προμηθειών συναλλαγών σε Σ.Μ.Ε. και Δικαιώματα Προαίρεσης της Αγοράς Παραγώγων του Χ.Α.

Το νέο μοντέλο προμηθειών συναλλαγών σε Σ.Μ.Ε. και Δικαιώματα Προαίρεσης της Αγοράς Παραγώγων του Χ.Α. που εγκρίθηκε από το Δ.Σ. του Χ.Α. καταργεί για τα μέλη της αγοράς παραγώγων εκπτώσεις στις προμήθειες συναλλαγών ανά συμβόλαιο που χρεώνει η ΕΤΕΣΕΠ, και οι οποίες επιστρέφονταν στα μέλη μηνιαίως ανάλογα με τον όγκο συναλλαγών που εκτελούσαν. Για την τόνωση της αγοράς παραγώγων, θεωρούμε πως υπάρχει ανάγκη να ενισχυθούν τα μέλη της αγοράς και όχι να στερούνται δικαιωμάτων τους, προκειμένου να έχουν ενδιαφέρον να δραστηριοποιούνται στην αγορά αυτή προσελκύοντας πελάτες.

Πιστεύουμε δε ότι πρέπει να υπάρχει και επιπλέον κίνητρο περισσοτέρων συναλλαγών σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο ώστε να ενεργοποιηθούν σε βελτίωση στόχων όλες οι ΑΧΕΠΕΥ.

Η δραστηριοποίηση περισσότερων συμμετεχόντων θα προσφέρει βάθος στην αγορά παραγώγων καθιστώντας την περισσότερο διαφανή. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι το μοντέλο προμηθειών πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να μην καταργηθούν τα όποια προνόμια απολάμβαναν και τα μέλη που εκτελούν συναλλαγές.

Γ) Χρεώσεις ΕΧΑΕ για τις εξετάσεις πιστοποίησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς καθώς και τις ιδιαίτερες εξετάσεις της ΕΧΑΕ/ΧΑ για ΠΔΑ, ΠΔΠ και ΠΕΠ.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα των εξετάσεων πιστοποίησης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, οι υποψήφιοι πρέπει να καταβάλλουν διπλά εξέταστρα, 102,40 ευρώ μέσω της ΤτΕ για λογαριασμό της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και 80 ευρώ για λογαριασμό της ΕΧΑΕ που διενεργεί τις εξετάσεις. Θεωρούμε υπερβολή την διπλή χρέωση και ως εκ τούτου θεωρούμε ότι πρέπει να καταργηθεί η μία εκ των δύο χρεώσεων. Επίσης οι χρεώσεις για ΠΔΑ, ΠΔΠ, ΠΕΠ, αφ’ ενός 100 ευρώ για την εξέταση της αίτησης και αφ’ ετέρου 100 ευρώ για την έκδοση του πιστοποιητικού, είναι επίσης υπερβολικές και πρέπει να καταργηθούν.

Δ) Δικαιώματα ΕΧΑΕ για την τήρηση αξιών στον Ειδικό Λογαριασμό.
Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, για τα χαρτοφυλάκια επενδυτών με μέση αξία πλέον των 3.000 ευρώ επιβάλλονται κλιμακωτές χρεώσεις. Θεωρούμε ότι το όριο της μέσης αξίας χαρτοφυλακίου για την εξαίρεση από την χρέωση πρέπει να ανέλθει στα 30.000 ευρώ, ήτοι να επιβάλλονται χρεώσεις για χαρτοφυλάκια με μέση αξία πλέον των 30.000 ευρώ.

Ε) Να δημιουργηθεί νέο βελτιωμένο τιμολόγιο για αποστολή μηνυμάτων με το σύστημα ΑΞΙΑSMS είτε με sms είτε και κυρίως με e-mail που αναγνωρίζεται και ως σταθερό μέσο. Εξυπακούεται ότι αυστηρές συμβάσεις διαφύλαξης του απορρήτου πρέπει να κατοχυρωθούν.

Στ) Μείωση των εξόδων Χ.Α.
Θεωρούμε ότι τα έξοδα Χ.Α. πρέπει να μειωθούν από 1,5 bp σε 1 bp (όπως και των πακέτων) και των πακέτων από 1 bp σε 0,75 bp.

Ζ) Ωράριο Συναλλαγών
Στα πλαίσια επίτευξης οικονομίας αλλά και τόνωσης της έντασης των συναλλαγών, της αύξησης της παραγωγικότητας, της βελτίωσης του αποτελέσματος σε σχέση με τα μέσα και της εμπορευσιμότητας, τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε αριθμούς ανά μονάδα χρόνου καθώς και της αφιέρωσης περισσότερου χρόνου για επικοινωνία επενδυτών με στελέχη των ΑΧΕΠΕΥ που τώρα διατίθεται σε αντιπαραγωγική αναμονή, θεωρούμε ότι πρέπει να περιορισθεί το ωράριο συναλλαγών κατά δύο ώρες. Για να συμπίπτουν οι συναλλαγές στις αγορές του Χ.Α. όσο το δυνατόν περισσότερο με τις αγορές της Ευρώπης και της Αμερικής, θεωρούμε ως ενδεδειγμένη επιλογή την μεταφορά της έναρξης της συνεδρίασης δύο ώρες αργότερα.

Γ. Κατικάς

Τελευταία τροποποίηση στις 10:51 - 14 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.