ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ανάσες ανάπτυξης

09:19 - 18 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Πρωτοβουλίες για την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας αναλαμβάνει το Υπουργείο Οικονομίας, με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών και την ενεργοποίηση του προγράμματος χορήγησης χαμηλότοκων δανείων σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, μέσω του ΤΕΜΠΜΕ.

Είναι γνωστό πως η κυβέρνηση δέχεται εδώ και μήνες σκληρή κριτική για την "εμμονή" της στη μείωση των δαπανών και την αύξηση των εσόδων, χωρίς να λαμβάνει παράλληλα πρόνοια για την συγκράτηση της συρρίκνωσης της οικονομίας. Αντιπολίτευση, παραγωγικοί φορείς, οικονομικοί αναλυτές, ακόμη και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος, επισημαίνουν όλο αυτό το διάστημα ότι τα σκληρά μέτρα δημοσιονομικού χαρακτήρα που ελήφθησαν τους προηγούμενους μήνες, υπό την πίεση των αγορών, του Δ.Ν.Τ και της Ε.Ε θα αποδειχθούν εντέλει ατελέσφορα, αν συνεχιστεί ο “κατήφορος της ύφεσης”. Πρόκειται άλλωστε για κάτι που παραδέχθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός στις  συνεντεύξεις που έδωσε χθες και προχθές στην Γερμανική εφημερίδα Handelsblatt και το Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN αντίστοιχα. Ωστόσο, οι σχετικές υποσχέσεις δεν είχαν μέχρι στιγμής υλοποιηθεί.

Στο επίκεντρο των επικρίσεων για τις καθυστερήσεις που παρατηρήθηκαν στον τομέα της αναπτυξιακής πολιτικής βρέθηκε η αρμόδια Υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κυρία Λούκα Κατσέλη. Πολλές φορές μάλιστα, τα πυρά ήταν “φίλια”, καθώς προέρχονταν είτε από ανώνυμες διαρροές κυβερνητικών παραγόντων στα ΜΜΕ, είτε από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, είτε από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Θόδωρο Πάγκαλο  (στη διαβόητη κλίμακα του οποίου η κ. Κατσέλη έπεσε “κάτω από τη βάση”), είτε ακόμη και από το Μέγαρο Μαξίμου, που δεν δίστασε να αφαιρέσει αρμοδιότητες από το υπουργείο της. Η ίδια πάντως απάντησε με συνεντεύξεις και δηλώσεις της στον Κυριακάτικο τύπο, υποστηρίζοντας ότι δέχεται άδικο πόλεμο, αφού οι σχετικές πρωτοβουλίες προχωρούν με τους ταχύτερους δυνατούς ρυθμούς.

Το πρόγραμμα εγγυήσεων του ΤΕΜΠΜΕ

Προς επίρρωσιν των λεγομένων της, ανακοινώθηκε χθες ότι ενεργοποιείται το πρόγραμμα της ΤΕΜΠΜΕ Α.Ε. για την εγγύηση χαμηλότοκων δανείων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων (ΜΕ/ΠΜΕ), με σκοπό την κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων και υπηρεσιών. Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε υπό σύσταση (που διαθέτουν όμως ΑΦΜ), νεοσύστατες, νέες και υφιστάμενες ΜΕ/ΠΜΕ, οιασδήποτε νομικής μορφής, έχουν έδρα σε οποιαδήποτε περιφέρεια της Ελλάδος, απασχολούν (ή θα απασχολήσουν, για τις υπό σύσταση στο πρώτο έτος λειτουργίας) λιγότερους από 50 εργαζόμενους - ΕΜΕ και εμφανίζουν (ή προβλέπεται, για τις υπό σύσταση ΜΕ/ΠΜΕ, ότι θα εμφανίσουν στο πρώτο έτος λειτουργίας τους) ετήσιο κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. €. Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος ορίζεται έως την 31-12-2011, εκτός αν η εξάντληση του προϋπολογισμού πραγματοποιηθεί νωρίτερα. Ειδικότερα, καταληκτική ημερομηνία υποβολής αίτησης από τις ενδιαφερόμενες ΜΕ/ΠΜΕ προς τις τράπεζες είναι η 31-8-2011 και παραλαβής αυτών των αιτήσεων από την ΤΕΜΠΜΕ ΑΕ η 20-09-2011. Επιλέξιμες θεωρούνται οι νέες δανειακές συμβάσεις για τις οποίες υποβάλλεται αίτηση από την ΜΕ/ΠΜΕ στη δανειοδοτούσα τράπεζα, μετά την ημερομηνία έγκρισης του Προγράμματος. Ο αρχικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος ανέρχεται σε 700 εκ. € εγγυήσεις, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 875 εκ.€ .  Ο τελικός Προϋπολογισμός του Προγράμματος προβλέπεται με νεότερη απόφαση να ανέλθει στο ποσό του 1 δις.€ εγγυήσεων, καλύπτοντας δάνεια συνολικού ύψους 1,25 δις.€. Εκτιμάται ότι από τις εγγυήσεις του ΤΕΜΠΜΕ θα επωφεληθούν περίπου 100.000 επιχειρήσεις για την ενίσχυση της ρευστότητάς τους. Στον αριθμό αυτό περιλαμβάνονται και οι επιχειρήσεις που θα χρησιμοποιήσουν το δεύτερο σκέλος του προγράμματος, το οποίο θα ενεργοποιηθεί τις επόμενες ημέρες και προβλέπει τη δανειακή κάλυψη φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

One Stop Shops για Επιχειρήσεις

Την ίδια στιγμή, κατατέθηκε προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, το νομοσχέδιο για την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών με υπηρεσίες “μίας στάσης”. Στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται, επίσης, ρύθμιση, με την οποία τροποποιούνται οι όροι και τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή. Για την αποτελεσματική λειτουργία της νέας διαδικασίας, συγκροτείται δίκτυο εξυπηρέτησης των επιχειρήσεων, το οποίο αποτελείται από 100 καταστήματα και υποκαταστήματα των Εμπορικών Επιμελητηρίων, τα οποία συμπληρώνονται από 50 περίπου επιλεγμένα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.) για την εξυπηρέτηση των μικρότερων δήμων και τους 3.200 συμβολαιογράφους που λειτουργούν στη χώρα.

Για την ίδρυση των Ο.Ε. και Ε.Ε., ως υπηρεσίες μίας στάσης, θεσπίζονται τα Επιμελητήρια και τα «πιστοποιημένα» Κ.Ε.Π., με πρόβλεψη ώστε στο μέλλον να μπορούν να ιδρύουν και Ε.Π.Ε. καθώς και Α.Ε., έχοντας τη δυνατότητα εντός των Υπηρεσιών αυτών να απασχολείται συμβολαιογράφος. Για τις Ε.Π.Ε. και τις Α.Ε. και εν γένει για τις εμπορικές εταιρίες για τη σύσταση των οποίων απαιτείται δημόσιο (συμβολαιογραφικό) έγγραφο, ως υπηρεσία μίας στάσης, ορίζεται ο συμβολαιογράφος. Με τις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, οι υπηρεσίες μίας στάσης θα προβαίνουν οι ίδιες ή θα διαμεσολαβούν για τη διεκπεραίωση όλων των προβλεπόμενων ενεργειών που απαιτούνται, για να αποκτήσουν οι εμπορικές εταιρείες νομική προσωπικότητα.

Επαναδιαπραγμάτευση Ενοικίων

Με το άρθρο 17 του σχεδίου νόμου τροποποιούνται οι όροι και τα αποτελέσματα καταγγελίας της εμπορικής μίσθωσης από τον μισθωτή. Σκοπός της προτεινόμενης τροποποίησης είναι να διευκολύνει την επαναδιαπραγμάτευση των μισθώσεων στο πλαίσιο της νέας οικονομικής συγκυρίας που έχει διαμορφωθεί. Ειδικότερα, με την τροποποίηση του άρθρου 43 Π.Δ. 34/1995, μια μίσθωση θα μπορεί πλέον να καταγγελθεί εφόσον έχει παρέλθει από την έναρξη της μίσθωσης χρονικό διάστημα ενός (1) έτους, αντί της προβλεπόμενης σήμερα διετίας (2). Περαιτέρω, το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να μεσολαβήσει από την καταγγελία για να επέλθουν τα αποτελέσματά της περιορίζεται από έξι (6) σε τρεις (3) μήνες, ενώ η αποζημίωση που θα καταβάλει ο μισθωτής περιορίζεται από τέσσερα (4) μηνιαία μισθώματα σε ένα (1) μηνιαίο μίσθωμα.

Ανάσες Ανάπτυξης

Πάντως, οι επικριτές της κυρίας Κατσέλη επιμένουν ότι οι παραπάνω πρωτοβουλίες καθυστέρησαν αδικαιολόγητα, με αποτέλεσμα να έχει προκληθεί στο μεταξύ “ασφυξία” στην αγορά, λόγω της έλλειψης ρευστότητας. Επιπλέον, οι όροι του προγράμματος του ΤΕΜΠΜΕ (ανώτατο επιτόκιο 6%, ετήσια προμήθεια ΤΕΜΠΜΕ 0,35% επί του δανείου, διάρκεια αποπληρωμής έξι έτη), χαρακτηρίζονται  δυσμενείς από την αντιπολίτευση.  Σε κάθε περίπτωση όμως και ανεξαρτήτως επιμέρους ατελειών, εκτιμάται ότι το πρόγραμμα του ΤΕΜΠΜΕ θα λειτουργήσει -έστω και τώρα - ευεργετικά για την μερική αποκατάσταση της ρευστότητας, ενώ η απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης εταιρειών θα ενθαρρύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Νίκος Χρυσολωράς

Τελευταία τροποποίηση στις 12:28 - 18 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.