ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δεν ικανοποίησε η έκδοση 10ετίας από τη Γερμανία!

11:01 - 19 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Δεν ικανοποίησε η έκδοση 10ετίας από τη Γερμανία!
(upd 4) Μη ικανοποιητική αποδείχθηκε η σημερινή δημοσπρασία 10-ετων ομολόγων της Γερμανίας, από την οποία το γερμανικό δημόσιο άντλησε 4,574 δισ. ευρώ με επιτόκιο 2,75%, με τις προσφορές να διαμορφώνονται μόλις στα 6,4 δισ. ευρώ, δηλαδή η κάλυψη άγγιξε τις 1,4 φορές.
Αν και σύμφωνα με τους αναλυτές, η Γερμανία πόνταρε στο ότι η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση για την απαγόρευση του short selling θα ήταν καλό νέο για τη σημερινή δημοπρασία, καθώς θα προκαλούσε έντονη στροφή στo «ασφαλές» Βund, τελικά αποδείθχηκε ότι μάλλον έκαναν λάθος. Οπως σχολιάζει ο στρατηγικός αναλυτής της Credit Agricole, κ. Peter Chatwell, υπάρχει έλλειψη ζήτησης για τα γερμανικά ομόλογα καθώς η πολιτική έχει αρχίσει και παρεμβαίνει έντονα πια στη λειτουγία της αγοράς. Αξίζει να σημειωθεί πως η αβεβαιότητα που προκάλεσε η γερμανική απόφαση, οδήγησε την απόδοση τoυ 10-ετούς Bund σε χαμηλά ρεκόρ.

"Το ευρώ κινδυνεύει", φέρεται να δήλωσε μιλώντας στο γερμανικό Κοινοβούλιο η Άγκελα Μερκελ, μόλις λίγες ώρες μετά την απόφαση των γερμανικών αρχών να προχωρήσουν στην απαγόρευση του naked short selling στις μετοχές 10 χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, εξέλιξη - χαστούκι για το νόμισμα, που υποχώρησε εκ νέου σε χαμηλά τετραετίας, διολισθαίνοντας ακόμη και κάτω των 1,22 δολαρίων.

«Κατάρρευση του ευρώ σημαίνει κατάρρευση της Ευρώπης» τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Dow Jones Newswires. «Υπάρχουν μεγάλοι κίνδυνοι για ολόκληρο τον κόσμο, αν το ευρώ καταρρεύσει, αλλά εάν το νόμισμα καταφέρει να ξεπεράσει την κρίση, τότε θα είναι πιο ισχυρό» πρόσθεσε. Αυτή την ώρα το ευρώ διαπραγματεύεται στα 1,2190 δολάρια.

Η απόφαση της Γερμανίας έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς στις διεθνείς αγορές.

Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος της Ε.Ε. Herman Van Rompuy ανακοίνωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την γερμανική απαγόρευση του short-selling και τον συντονισμό σε τέτοιου είδους κινήσεις στην Ευρώπη, την Παρασκευή, στο έκτακτο Ecofin. «Η στενή συνεργασία στην Ε.Ε. για όλα τα ζητήματα που έχουν έντονες επιδράσεις στην αγορά, είναι πολύ σημαντική και πρέπει να δυναμώσει,» δήλωσε ο Van Rompuy, προθέτοντας: «Σκοπεύω να θέσω το ζήτημα στην συνεδρίαση των υπουργών την Παρασκευή, της οποίας θα προεδρεύσω.»

Νωρίτερα, υπέρ του συντονισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο είχε ταχθεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά την απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει προσωρινά τις "ανοικτές" πωλήσεις κερδοσκοπικών χρηματοοικονομικών προϊόντων, όπως τα ασφάλιστρα έναντι χρεοκοπίας επι κρατικών ομολόγων (CDS) ή τα ομόλογα κρατών μελών της Ευρωζώνης.

Χαρακτηρίζοντας "κατανοητές" τις επιφυλάξεις της Γερμανίας έναντι των έντονων διακυμάνσεων που εμφανίζουν οι αγορές, ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς και Χρηματοικονομικών Υπηρεσιών Μισέλ Μπαρνιέ, εκτίμησε ότι "τέτοιες ενέργειες θα ήταν πιο αποτελεσματικές εαν ήσαν συντονισμένες σε ευρωπαϊκό επίπεδο".

"Είναι σημαντικό τα κράτη μέλη (σ.σ. της Ε.Ε.) να συνεργασθούν ώστε να θέσουν γρήγορα σε εφαρμογή ένα ευρωπαϊκό καθεστώς που δεν θα παρέχει τη δυνατότητα επιλογών μεταξύ νομοθετικών πλαισίων (σ.σ.από χώρα σε χώρα) και κατακερματισμού του εσωτερικού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και διεθνώς", υπογράμμισε ο Μπαρνιέ, ενώ πρόσθεσε ότι "θα ήταν χρήσιμο το θέμα αυτό να παραπεμφθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. (ΕCΟFΙΝ) αυτή την Παρασκευή, στις Βρυξέλες".

Η Γερμανία απέτυχε να πείσει άλλα κράτη της Ευρωζώνης να ακολουθήσουν την απόφασή της να προχωρήσει στην απαγόρευση του naked short selling, μεταδίδει την ίδια ώρα το Bloomberg.

Η Γαλλία δεν προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευση του naked short-selling, αντίθετα από τη Γερμανία, δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Κριστίν Λαγκάρντ, σχολιάζοντας τις χθεσινές ανακοινώσεις των γερμανικών αρχών.


Τελευταία τροποποίηση στις 17:33 - 19 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.