ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Πτώση made in Germany παντού - Πτωτικά και τα αμερικανικά παράγωγα

11:28 - 19 Μαϊ 2010 | Οικονομία
(upd) Βουτιά πραγματοποιούν από νωρίς το πρωί όλα τα χρηματιστήρια λόγω της απαγόρευσης του short selling από τη Γερμανία, ενώ αρνητικά έχουν επηρεάσει τις αγορές και οι νέες δηλώσεις της Άγκελα Μέρκελ. Ο γενικός δείκτης στην Αθήνα βρίσκεται πλέον κάτω από τις 1.600 μονάδες και χάνει 2,5%, ενώ απώλειες άνω του 2% καταγράφουν οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτης. Το ευρώ βρίσκεται στο 1,2177 έναντι του δολαρίου.

Αναφορικά με το ελληνικό χρηματιστήριο οι πιέσεις έχουν ξεκινήσει από το άνοιγμα με τον όγκο να μην χαρακτηρίζεται υψηλός αλλά και με τους αγοραστές να απέχουν. Η στήριξη των 1.630 μονάδων δεν έχει κρατήσει και οι ελπίδες για αντίδραση λόγω διπλού πάτου έχουν εξανεμιστεί. Υπάρχουν στηρίξεις χαμηλότερα αλλά η στήριξη των 1.450 μονάδων είναι το κυριότερο ανάχωμα, από το οποίο η αγορά μπορεί να δώσει καλή αντίδραση.

Η Εθνική Τράπεζα είναι λίγο πάνω από τα 10 ευρώ, ενώ η Alpha Bank βρίσκεται στα 4,75 ευρώ και η Eurobank στα 4,52 ευρώ. Η Merrill Lynch υποβάθμισε τις τιμές στόχους και τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών. Μπαράζ υποβαθμίσεων είχαμε και χθες.

Τα ανώτερα των εκτιμήσεων κέρδη της ΔΕΗ δεν έφεραν αγοραστές και η μετοχή χάνει 3,6%. Χωρίς πράξη μέχρι αυτή την ώρα η Frigoglass που επίσης ανακοίνωσε αποτελέσματα ανώτερα των εκτιμήσεων.

Συνολικά μετά από συναλλαγές 26 εκατ. ευρώ μόλις 10 μετοχές ενισχύονται και 90 υποχωρούν. 

Γερμανικό «χαστούκι» στις ευρωαγορές - Πτωτικά τα παράγωγα στη Wall

«Στον ύπνο» φαίνεται να έπιασε τις αγορές η απρόσμενη απόφαση των γερμανικών αρχών να προχωρήσουν στην απαγόρευση του naked short selling από σήμερα έως και την 31η Μαρτίου του 2011. Με απώλειες άνω του 2,5% κινούνται οι κυριότεροι δείκτες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καταγράφουν, ενώ με αρνητικά πρόσημα εμφανίζονται τα αμερικανικά παράγωγα.

Απώλειες 2,4% για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx Europe 600 που υποχωρεί για τρίτη φορά σε διάστημα τεσσάρων συνεδριάσεων.

Στο Λονδίνο o δείκτης FTSE 100 υποχωρεί κατά 2,3% στις 5.185 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX χάνει 2,5% κάτω από τις 6.000 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC σημειώνει απώλειες 2,8% στις 3.514 μονάδες. Ομοίως, απώλειες 3,3% για τον ισπανικό δείκτη Ibex 35 και 2,4% για τον πορτογαλικό PSI-20.

Το ευρώ, δεχόμενο ένα ακόμη πλήγμα, υποχώρησε εκ νέου στα χαμηλότερα επίπεδα σε διάστημα τεσσάρων ετών, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 1,22 δολαρίων. Αυτή την ώρα το κοινό νόμισμα διαπραγματεύεται πέριξ των 1,2182 δολαρίων. "Οι γερμανικές αποφάσεις θα σηματοδοτήσουν περαιτέρω υποχώρηση του ευρώ", σημειώνει η Citigroup.

Ισχυρές πιέσεις δέχεται ο τραπεζικός κλάδος. Απώλειες 4,1% για τη Barclays, 2,6% για τη Deutsche Bank, 4,7% για τη Societe Generale και 3,8% για την Credit Agricole. Στο -2,9% η Allianz.

Πτώση 4,5% για την ισπανική BBVA, μετά την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της σε neutral από overweight εκ μέρους της J.P. Morgan.

Η ισχυροποίηση του δολαρίου έναντι του ευρώ "φέρνει" απώλειες και στα εμπορεύματα, δημιουργώντας κατ' επέκταση ασφυκτικές πιέσεις στο μεταλλουργικό κλάδο. Στο – 7% η Xstrata και στο – 6,4% η Antofagasta.

Απώλειες 3,5% για την ICAP, η οποία εμφάνισε μειωμένα προ φόρων κέρδη κατά 5%. Στο -3,9% η Home Retail, ύστερα από την υποβάθμιση της σύστασης της μετοχής της από τη UBS.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:37 - 19 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.