ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Με το βλέμμα στο αυριανό Eurogroup

08:53 - 20 Μαϊ 2010 | Οικονομία
(upd 4) Στην έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης αύριο Παρασκευή στρέφεται τώρα το ενδιαφέρον, με την ισχυρότερη οικονομία της Ευρώπης, τη Γερμανία, να εισηγείται την επιβολή σκληρών μέτρων και αυστηρών κανόνων έναντι των κρατών - μελών που «ταλαιπωρούνται» από μεγάλα χρέη και ελλείμματα.

Οι πληροφορίες θέλουν τη Γερμανία να προτείνει τον καθορισμό αυστηρού χρονοδιαγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης, το οποίο αν δεν τηρείται, θα επιβάλλεται ποινή περικοπής των κοινοτικών κονδυλίων. Σε περίπτωση που το κράτος - μέλος είναι υπότροπο, εισηγείται να του αφαιρείται και το δικαίωμα ψήφου τουλάχιστον για ένα χρόνο.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα εισηγηθεί την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στον έλεγχο των οικονομικών στοιχείων των κρατών μελών και θα παραθέσει μια σειρά από θεσμικές αλλαγές για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη ζώνη του ευρώ.

Στο επίκεντρο του Eurogroup αναμένεται να βρεθούν επίσης ο έλεγχος των κερδοσκοπικών κεφαλαίων και ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ.

Α. Μέρκελ: Η Ευρωζώνη είναι ενωμένη

Η Ευρωζώνη είναι ενωμένη, ανέφερε σε σημερινές της δηλώσεις η Γερμανίδα Καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, τονίζοντας παράλληλα την ετοιμότητά της ζώνης του ευρώ να αναλάβει πολιτική δράση. «Όλες οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να συνεισφέρουν για την ομαλή λειτουργία του ευρώ. Τα προβλήματα πρέπει να αντιμετωπιστούν στη ρίζα τους» συμπλήρωσε η Καγκελάριος, προσθέτοντας ακόμη ότι είναι αναγκαία η αυστηροποίηση του Συμφώνου Σταθερότητας. «Δεν πρέπει να επιτρέπεται στις τράπεζες να εκβιάζουν τα κράτη» υπογράμμισε ακόμη η Μέρκελ.

Η Ευρώπη χρειάζεται μια συντονισμένη στρατηγική απόσυρσης των μέτρων που ελήφθησαν για την στήριξη των οικονομιών εν μέσω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, είπε επίσης. "Το θέμα των στρατηγικών εξόδου είναι μεγάλης σημασίας για εμάς. Για να είμαι  ειλικρινής, με απασχολεί αρκετά αυτό το θέμα", τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος. "Άλλοι λένε ότι μπορεί να υπάρξει μια στρατηγική εξόδου μόνο μόλις σημειωθεί μείωση της ανεργίας, αλλά αυτό είναι αντιφατικό... Θα επικεντρωθούμε σε μια συντονισμένη  στρατηγική εξόδου στην Ευρώπη".

Γιούνκερ: Οι αγορές ενεργούν παράλογα στα προβλήματα της Ευρωζώνης

Οι αγορές ενεργούν παράλογα απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν χώρες-μέλη της ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τονίζοντας πως αν και ανησυχεί για την ταχύτητα υποχώρησης του ευρώ δεν θεωρεί ότι απαιτείται άμεση δράση.

"Υπάρχουν προβλέψεις ότι η ανάπτυξη θα υποχωρήσει λόγω της πολιτικής περικοπών των ελλειμμάτων, που πρέπει να ακολουθήσουμε, αλλά δεν πιστεύω ότι οι αγορές συμπεριφέρονται με λογικό τρόπο" δήλωσε ο Γιούνκερ, μετά τη συνάντηση που είχε στο Τόκιο με τον Ιάπωνα υπουργό Οικονομικών, Ναότο Καν.

"Υπάρχει κάποια απροθυμία στις αγορές στο να πιστέψουν ότι οι Έλληνες μπορούν να ξεπεράσουν την τρέχουσα κρίση" ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωζώνης.

Ο Γιούνκερ παραδέχτηκε ότι η εξασθένηση του ευρώ κατά 7% έναντι του δολαρίου τον περασμένο μήνα είναι πιθανό να οφείλεται στους φόβους ότι θα υπάρξει κάμψη στην ανάπτυξη των χωρών μελών της Ευρωζώνης. " Οι ευρωπαϊκές νομισματικές αρχές παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο θέμα της ισοτιμίας του ευρώ και γνωρίζουν καλύτερα το τι πρέπει να κάνουν.

Κ. Λαγκάρντ: Το ευρώ δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο

Το ευρώ δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση σε κίνδυνο δήλωσε σήμερα η υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ, αρνούμενη ταυτόχρονα ότι έχει δημιουργηθεί "απόσταση" ανάμεσα στο Παρίσι και το Βερολίνο, μετά την απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να απαγορεύσει τις ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών, γεγονός που οδήγησε σε πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος.

"Δεν πιστεύω σε καμία περίπτωση ότι το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο. Το ευρώ είναι ένα νόμισμα σταθερό, αξιόπιστο, που διασφάλισε τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ επί δέκα χρόνια", δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός στο ραδιοφωνικό δίκτυο RTL.

Χθες, η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ δήλωσε ότι "το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο". "Και αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, οι συνέπειες για την Ευρώπη είναι ανυπολόγιστες και οι συνέπειες εκτός Ευρώπης είναι ανυπολόγιστες... Εάν το ευρώ αποτύχει, θα αποτύχει η Ευρώπη", δήλωσε η Αγγελα Μέρκελ ενώπιον του γερμανικού κοινοβουλίου.

Σε ερώτηση σχετικά με την ύπαρξη απόστασης ανάμεσα στις δύο χώρες μετά τη χθεσινή απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης, η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε αρνητικά.

"Καθόλου! Βρισκόμαστε στο στάδιο της σύστασης των κομματιών που λείπουν από την ευρωζώνη και αυτή η διαδικασία απαιτεί συναίνεση, αντιπαραθέσεις", είπε.

H απαγόρευση του short selling αποτελεί ωστόσο "απόφαση η οποία είναι συζητήσιμη ως προς τη διαδικασία, διότι δεν υπήρξαν προηγούμενες συνομιλίες" με τους ευρωπαίους εταίρους της Γερμανίας, δήλωσε η υπουργός.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε από χθες τη δυσαρέσκειά της που "δεν ζητήθηκε η γνώμη των ενδιαφερομένων για την απαγόρευση κρατών".

Στρος Καν: Απαιτείται στενότερη οικονομική συνεργασία στην Ευρώπη

Η Ευρώπη χρειάζεται στενότερη οικονομική συνεργασία, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

«Η ιδέα ότι μπορεί να υπάρχει ένα κοινό νόμισμα και όλοι να μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν είναι λανθασμένη», τόνισε ο Στρος-Καν, σημειώνοντας πως χρειάζεται ένα εργαλείο που θα ευθυγραμμίζει τις πολιτικές.

«Οι Γάλλοι πιθανόν να το ονομάσουν αυτό οικονομική διακυβέρνηση και οι Γερμανοί Πρόγραμμα Σταθερότητας. Δεν έχει σημασία πως θα το ονομάσει κανείς», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως τονίζουν οι χαράσσοντες την οικονομική πολιτική, η κρίση χρέους στην Ελλάδα, η οποία άσκησε ισχυρές πιέσεις στο ευρώ, έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι οι υφιστάμενοι μηχανισμοί στην Ε.Ε. είναι ανεπαρκείς όσον αφορά στην επιβολή δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Αναφερόμενος στο πακέτο οικονομικής ενίσχυσης της Ελλάδας ύψους 110 δισ. ευρώ, ο Στρος-Καν επισήμανε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να επιβάλλουν αυστηρότερους όρους για τη χορήγηση των δανείων σε σχέση με το ΔΝΤ και τελικά το πρόγραμμα λιτότητας καθορίστηκε κυρίως από αυτούς.

Η Μέρκελ «στοχοποιεί» τον Καναδά;

Όλες οι χώρες του G20 πρέπει να εργαστούν από κοινού για μια συντονισμένη χρηματοπιστωτική μεταρρύθμιση, ακόμη κι αυτές που δεν έχουν πληγεί από τραπεζικές κρίσεις, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ σε σχόλια που φαίνεται πως έχουν στόχο τον Καναδά.

"Η έκκλησή μου προς την G20, ακόμη κι αν οι χώρες σας δεν έχουν επηρεαστεί από συγκεκριμένες τάσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, είναι να προωθήσουμε τη διαδικασία ως ένα σύνολο", δήλωσε η Μέρκελ, μιλώντας κατά την έναρξη μιας σημαντικής διάσκεψης για τη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος που διεξάγεται στο Βερολίνο.

Με τα σχόλιά της αναφερόταν σαφώς τόσο στον Καναδά όσο και σε μερικές αναδυόμενες οικονομίες εντός της G20, οι οποίες δεν θέλουν να εισαγάγουν τόσο αυστηρές χρηματοπιστωτικές μεταρρυθμίσεις όσο αυτές που υποστηρίζει το Βερολίνο.

Ο Καναδάς έχει προς το παρόν απορρίψει εκκλήσεις για την υιοθέτηση του αποκαλούμενου Φόρου στις Χρηματοπιστωτικές Συναλλαγές, τον οποίο υποστηρίζουν η Γερμανία και η Γαλλία.

"Αυτό ήταν μάλλον απογοητευτικό. Πρέπει να στέλνουμε κοινά σήματα σε στιγμές κρίσης", δήλωσε η Μέρκελ.

Κατά τη διάσκεψη στο Βερολίνο ο Καναδάς αμφισβήτησε σήμερα αν ο φόρος στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές μπορεί να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα.

"Ο Καναδάς είναι πολύ επιφυλακτικός με τους φόρους και αυτή δεν είναι μια καλή πολιτική για τον Καναδά", δήλωσε στη διάσκεψη ο καναδός υφυπουργός Οικονομικών Τιφ Μάκλεμ. "Αμφιβάλλουμε ότι μπορείς να σταθεροποιήσεις τις τράπεζές σου φορολογώντας τις", πρόσθεσε.

Ο Μάκλεμ δήλωσε ακόμη ότι ένας τραπεζικός φόρος μπορεί να έχει νόημα σε χώρες οι οποίες χρησιμοποίησαν χρήματα των φορολογουμένων για να διασώσουν τράπεζες -- και διευκρίνισε ότι ο Καναδάς δεν ανήκει στην περίπτωση αυτή.

Τελευταία τροποποίηση στις 14:12 - 20 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.