ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ασφυκτικές πιέσεις για το Ασφαλιστικό από ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ

17:23 - 24 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Επιστολή στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας απέστειλε το Διευθυντήριο των ΕΕ-ΕΚΤ-ΔΝΤ, ζητώντας την άμεση εφαρμογή των αλλαγών στο Ασφαλιστικό, όπως απόκάλυψε στην πρωινή εκπομπή του Ant1, ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος. Με την επιστολή ζητείται η άμεση εφαρμογή των αλλαγών στο Ασφαλιστικό από το 2015 και όχι το 2018. Να δίνεται πλήρης σύνταξη στα 40 χρόνια εργασίας και να επιβάλλεται ποινή 6% ετησίως για τους εργαζόμενους που συνταξιοδοτούνται πρόωρα (πριν τα 65)

 

Ακόμα, πιέζει για τη μείωση των ασφαλιστικών ταμείων σε τρία (ΙΚΑ, αυταπασχολούμενοι και αγρότες), χωρίς εξαιρέσεις για μηχανικούς, δημοσιογράφους κ.ά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, ιδιαίτερη αναφορά γίνεται και για τις συντάξεις για διαζευγμένων και άγαμων κόρες δημοσίων υπαλλήλων, καθώς και των συντάξεων χηρείας. Για τις πρώτες ζητείται μέιωση και για τις δεύτερες προτείνεται να μην δίνονται σε ηλικίες κάτω των 50 ετών, ενώ συνιστά να χορηγούνται με εισοδηματικά κριτήρια στις γυναίκες κάτω των 65 ετών.

Ο κ. Λοβέρδος είπε ακόμα ότι από τα επόμενα Χριστούγεννα θα δοθεί «διορθωτικό ποσό» στους συνταξιούχους με αποδοχές έως 800 ευρώ. Συγκεκριμένα, θα δοθεί 100 ευρώ πρόσθετο δώρο Χριστουγέννων και άλλα 100 ευρώ για δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας.

Τέλος, ο υπουργός Εργασίας αναφέρθηκε και στις αλλαγές που προωθούνται στις εργασιακές σχέσεις (αύξηση ομαδικών απολύσεων, μείωση κατώτατου ημερομισθίου, αποζημιώσεων απόλυσης κ.τλ.), καθώς έχει αποστείλει επιστολή σε συνδικάτα και εργοδότες για συνάντηση στις 31 Μαΐου.

Οι αλλαγές, όπως είπε ο υπουργός, θα θεσμοθετηθούν άμεσα με Προεδρικά Διατάγματα.

Εν τω μεταξύ ο υπουργός απέστειλε πρόσκληση στους προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της αγοράς εργασίας, με την οποία ζητεί να γίνουν συναντήσεις, τη Δευτέρα 31 Μαΐου, ώστε να συζητηθούν οι αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις, στο μέτρων που προβλέπει το μνημόνιο γα τον μηχανισμό στήριξης ΕΕ-ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει στην επιστολή του, βάσει του άρθρου 3 παράγραφος 9 του συγκεκριμένου νόμου (3845/2010), προβλέπεται να εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα με ρυθμίσεις στα εξής θέματα:

1) Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διατησίας.

2) Αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων.

3) Ύψος και τρόπος καταβολής της αποζημίωσης απόλυσης.

4) Μέτρα για να αποτρέπονται οι απολύσεις εργαζομένων που βρίσκονται κοντά σε ηλικία σύνταξης.

5) Όροι απασχόλησης και κατώτατο ημερομίσθιο για τους νέους εργαζομένους κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας.

6) Όροι απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολούμενων με συμβάσεις «μαθητείας» (Stage), η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι πάνω από ένα έτος.

7) Καθορισμός της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.