ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χωρίς τη ΓΣΕΕ ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις

21:26 - 25 Μαϊ 2010 | Οικονομία
«Θα εισηγηθώ να μην προσέλθουμε στη συνάντηση που προτείνετε» τονίζει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σε επιστολή-απάντηση στην πρόσκληση του υπουργού Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδου, στους κοινωνικούς εταίρους για διάλογο σε ό,τι αφορά τις αλλαγές, που προωθούνται στην αγορά εργασίας και στις εργασιακές σχέσεις (όριο απολύσεων, ύψος αποζημιώσεων, προσφυγή στον ΟΜΕΔ, όροι απασχόλησης, κατώτατος μισθός).

Συγκεκριμένα, ο Γ.Παναγόπουλος κατηγορεί την κυβέρνηση ότι ενώ ακόμη δεν έχει υπογραφεί νεά Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας δίνει επιπλέον «όπλα» στους εργοδότες και ιδίως στον ΣΕΒ, νομοθετώντας τις κρυφές επιδιώξεις τους -ακόμη και τις ανομολόγητες- για αποδιάρθρωση και περαιτέρω ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας.

Αναφέρει, δε, ότι «επιχειρείται πρωτοφανής παρέμβαση και στο περιεχόμενο της ΕΓΣΣΕ (σημεία ε’ και στ’ της θεματολογίας) κάτι που ούτε οι ίδιοι οι εργοδότες έχουν αποτολμήσει», ενώ προσθέτει ότι "δεν θα παραστούμε σε διαδικασίες που κυριολεκτικά απαξιώνουν κάθε έννοια ουσιαστικής διαβούλευσης, μετατρέποντας την σε 'κοινωνικό αναλγητικό'».

«Αν παρά τα άδικα και επώδυνα δημοσιονομικά μέτρα θέλετε ν' αναφέρεστε στις δυνάμεις της εργασίας μία και μόνη επιλογή υπάρχει: ν'αποσύρετε κάθε ιδέα νομοθετικής παρέμβασης είτε στις συμβάσεις, είτε στα όρια απολύσεων, είτε στις αποζημιώσεις κ.λ.π. Αρνηθείτε να νομοθετήσετε τις απαιτήσεις των εργοδοτών και ασκείστε πιέσεις προκειμένου να υπογράψουν Συμβάσεις ως το μόνο θεσμό διευθέτησης διαφορών και επίλυσης προβλημάτων».

Υπενθυμίζεται ότι πρόσκληση  στους Προέδρους της ΓΣΕΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ και ΣΕΒ  στο πλαίσιο της διαβούλευσης για θέματα της  αγοράς  εργασίας απέστειλε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέας Λοβέρδος. Ο υπουργός κάλεσε σε διαβούλευση τους φορείς καθώς στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης από την τρόικα, θα πρέπει να αποφασιστούν ρυθμίσεις πάνω σε θέματα στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα, υπουργός και κοινωνικοί εταίροι καλούνται να συζητήσουν για τα εξής:

- Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας
- Αύξηση του ορίου απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων
- Καθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου
- Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις
- Καθορισμό των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομίσθιου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά
- Καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους
- Καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου

Στη συνέχεια θα εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα με τις ρυθμίσεις.
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.