ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ξεκινά χωρίς τη ΓΣΕΕ ο διάλογος για τις εργασιακές σχέσεις

08:40 - 31 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Ξεκινά σήμερα, χωρίς τη συμμετοχή της ΓΣΕΕ, ο διάλογος μεταξύ υπουργείου Εργασίας και κοινωνικών εταίρων για τις ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις, που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω στην αγορά εργασίας. Στην ‘επιτήρηση’ των διαβουλεύσεων η τρόικα, όπου καθορίζει και το χρονοδιάγραμμα.

Τις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας - που έχουν ήδη συμφωνηθεί στο πλαίσιο του μνημονίου που υπέγραψαν κυβέρνηση και τρόικα - καλούνται να συζητήσουν, αρχής γενομένης σήμερα, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Α. Λοβέρδος με τους κοινωνικούς  φορείς, ΕΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ – εφόσον η ΓΣΕΕ δεν θα προσέλθει. Η ΓΣΕΕ διαμαρτύρεται για το γεγονός ότι δεν έχει υπογραφεί ακόμη ικανοποιητική Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι υπέκυψε ‘’στις αντεργατικές απαιτήσεις της τρόικας’’. Απέστειλε μάλιστα επιστολή στις εργοδοτικές οργανώσεις, με την οποία τις καλεί να συζητήσουν στα μέσα Ιουνίου για τη συλλογική σύμβαση. Επιπλέον, ΓΣΕΕ,  ΑΔΕΔΥ και συνδικάτα σχεδιάζουν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις.

Υπουργός και εργοδότες καλούνται να συζητήσουν για τα εξής:

- Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Αναμένεται να αποφασιστεί η κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

- Αύξηση του ορίου απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων. Αναμένεται η αύξηση του ορίου στο 4% από 2% που ισχύει σήμερα.

- Καθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Αναμένεται να υπάρξει μείωση της τάξης του 40-50% , ενώ η αποζημίωση θα καταβάλλεται σε έξι ισόποσες δόσεις.

- Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις.

- Καθορισμό των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομίσθιου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά. Αναμένεται οι αποδοχές να καθορισθούν στο 80% του βασικού μισθού.

- Καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.

- Καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου.

Ας σημειωθεί ότι στη χώρα μας οι απασχολούμενοι υπό το καθεστώς ευέλικτων μορφών εργασίας ανέρχονται σε ένα εκατομμύριο.

Αφού ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις και δοθεί το πράσινο φως από την τρόικα, θα εκδοθούν Προεδρικά Διατάγματα με τις ρυθμίσεις ως το τέλος του έτους.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 12:45 - 31 Μαϊ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.