ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Θετικός ο εμπορικός κόσμος στην πρόταση της ΓΣΕΕ για τις συλλογικές συμβάσεις

14:04 - 31 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Αποδέχτηκε την πρόταση της ΓΣΕΕ για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων επί της νέας εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας εντός του Ιουνίου η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), εκτιμώντας ότι και οι υπόλοποι εργοδοτικοί φορείς θα συμφωνήσουν στην υπογραφή νέας σύμβασης, όπως δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β.Κορκίδης, μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας Ανδρέα Λοβέρδο.

Στην επιστολή της ΕΣΕΕ προς τη ΓΣΕΕ αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι «επανειλημμένα έχουμε υποστηρίξει τη διαδικασία που ακολουθείται για τη διαπραγμάτευση και την υπογραφή της ΕΓΣΣΕ και θεωρούμε ότι πρόκειται για την κατεξοχήν έκφραση ενός παγιωμένου κλίματος κοινωνικής ειρήνης (...) Επομένως, αποδεχόμαστε την πρότασή σας για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων εντός του Ιουνίου και μάλιστα είμαστε διατεθειμένοι να καταλήξουμε σε οριστική συμφωνία και υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ».

Ο κ. Κορκίδης είπε ότι «δυστυχώς, όμως, το Μνημόνιο που έχει υπογραφεί μεταξύ της Ελληνικής Κυβέρνησης και της "Τρόικας" έχει γίνει νόμος του Κράτους και επιβάλλει φτηνότερες προσλήψεις, περισσότερες απολύσεις και επικίνδυνες ανατροπές στον εργασιακό χώρο, επιχειρώντας να αμφισβητήσει την ΕΓΣΣΕ και να την αντικαταστήσει με υπουργική απόφαση».

«Εμείς είμαστε εδώ για να καταθέσουμε τις θέσεις μας, για να επεξεργαστούμε και για να συζητήσουμε τρόπους εφαρμογής των "εντολών" και ερμηνείας των "οδηγιών" του Μνημονίου, ώστε να καταλήξουμε σε μια Εθνική Κοινωνική Συμφωνία» προσέθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι «δεν πρέπει να επιτρέψουμε το Μνημόνιο να γίνει "Μνημόσυνο" της ΕΓΣΣΕ και της εργασιακής ειρήνης στη χώρας μας».

Οι θέσεις για τα εργασιακά

Σχετικά με τις προτάσεις της τρόικας για απολύσεις, αποζημιώσεις κ.τλ. στο υπόμνημα που κατατέθηκε στο υπουργείο Εργασίας, η ΕΣΕΕ επισημαίνει:

1) Διαδικασία προσφυγής στον ΟΜΕΔ

Η ΕΣΕΕ αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι η εν λόγω διαδικασία είναι σκόπιμο να προστατευτεί με τον επικαιροποίηση των αρμοδιοτήτων της και τονίζει ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην ουσία και στο περιεχόμενο της διαμεσολάβησης.

«Αναφορικά με το θέμα της μεσολάβησης είναι σκόπιμο να παραμείνει ως έχει -είτε από κοινού, είτε μονομερώς και από τα δύο μέρη- αφού άλλωστε η όλη διαδικασία έχει περιορισμένες οικονομικές επιπτώσεις», αναφέρει.

Στο ζήτημα της διαιτησίας, η ΕΣΕΕ λέει ότι θα πρέπει να εφαρμόζεται είτε από κοινού, είτε μονομερώς, αλλά και από την εργοδοτική πλευρά, εφόσον το άλλο μέρος αρνείται τη μεσολάβηση, δυνατότητα προσφυγής.

Επίσης, ζητεί οι αποφάσεις να είναι επαρκώς τεκμηριωμένες αναφορικά με το οικονομικό κόστος που αυτές παράγουν, ενώ κρίνει σκόπιμη την υιοθέτηση ενός δευτεροβάθμιου οργάνου ελέγχου από τους κοινωνικούς εταίρους και την καθιέρωση ενός μηχανισμού μελέτης της ετήσιας επίπτωσης των βασικών συλλογικών ρυθμίσεων.

2) Αύξηση του ορίου ομαδικών απολύσεων

Η ΕΣΕΕ εξετάζει «με επιφύλαξη την πρόταση αύξησης του ποσοστού απολύσεων και ζητεί η υπαγωγή στο συγκεκριμένο καθεστώς να μπορεί να προκύπτει, υπό ορισμένες αυστηρές προϋποθέσεις και κυρίως για τις μεγάλες και προβληματικές επιχειρήσεις.

Ειδικότερα, ως προβληματική επιχείρηση, η ΕΣΕΕ περιγράφεται εκείνη την οποία έχει απωλέσει άνω του μισού του εγγεγραμμένου κεφαλαίου εντός των τελευταίων 12 μηνών, έχει υπαχθεί ή πρόκειται να υπαχθεί σε πτωχευτική διαδικασία, αποτελεί μικρομεσαία επιχείρηση, με λειτουργία άνω των 3 χρόνων, που παρουσιάζει αισθητή μείωση τζίρου ή αποτελεί μεγάλη επιχείρηση, με μείωση κύκλου εργασιών ή σημαντική αύξηση ζημιών ή φθίνουσα ταμειακή ροή ή αυξανόμενη δανειοληψία ή αύξηση οικονομικών επιβαρύνσεων.

3) Αποζημιώσεις απόλυσης

Η ΕΣΕΕ εμφανίζεται θετική για τη μείωση των αποζημιώσεων απόλυσης σε όσες εμπορικές επιχειρήσεις «αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης».

Σε αυτή και μόνο την περίπτωση θα μπορούσε να εξεταστεί η μείωση του ύψους, έως κάποιου ποσοστού, της αρχικής αποζημίωσης είτε το ενδεχόμενο καταβολής της αποζημίωσης σε δόσεις.

4) Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζόμενων μεγάλης ηλικίας

Η ΕΣΕΕ υποστηρίζει την πλήρη απαγόρευση του δικαιώματος της επιχείρησης να προχωρήσει στην συγκεκριμένη απόλυση, ιδιαίτερα όταν αυτή είναι αιτιολογημένη και επισημαίνει ότι ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας ώστε να μην απολύονται εφόσον είναι άνω των 60 χρόνων, ενώ η προστασία θα πρέπει να εκτείνεται σε βάθος 5ετίας προ της συνταξιοδότησης.

5) Καθορισμός όρων απασχόλησης και κατώτατου ημερομισθίου των νέων κάτω των 25 ετών

Η ΕΣΕΕ λέει ότι «στη δύσκολη οικονομική συγκυρία, οφείλουμε να στηρίξουμε το εισόδημα όλων των εργαζομένων ιδιαίτερα των νέων πάντα στο πλαίσιο των συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Αλλωστε, στην παρούσα συγκυρία οφείλουμε να προνοήσουμε για ένα πλαίσιο ασφάλειας για τους νέους».

6) Καθορισμός τόρων απασχόλησης και ασφάλισης σε συμβάσεις μαθητείας

Ο θεσμός της μαθητείας μπορεί να αναδειχτεί θετικός για την ένταξη των νέων στην αγορά εργασίας, σημειώνει η ΕΣΕΕ και υποστηρίζει ότι «η αμοιβή των μαθητευόμενων θα πρέπει να καθορίζεται κατά ποσοστό της κατώτατης συμφωνημένης με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας».

7) Ανώτατη διάρκεια των συμβάσεων ορισμένου χρόνου

Η ΕΣΕΕ θεωρεό ότι πρέπει να τεθεί ανώτατο όριο στην χρήση συμβάσεων ορισμένου χρόνου, προκειμένου να μην δημιουργούνται διενέξεις εργοδοτών και εργαζομένων και να αποφορτιστούν τα δικαστήρια από τις συγκεκριμένες υποθέσεις. Δεν θα πρέπει να παρέχεται δικαίωμα χρήσης των εν λόγω συμβάσεων άνω των 2 φορών και για χρονικά διαστήματα που δεν θα υπερβαίνουν τους 24 μήνες κατ’ ανώτατο όριο.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.