ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επιφυλάξεις ΣΕΒΕ για την επιτυχία της Ελλάδας στο "τεστ" του Σεπτεμβρίου

20:39 - 31 Μαϊ 2010 | Οικονομία
Έκκληση προς τον πρωθυπουργό, Γεώργιο Παπανδρέου, να επιληφθεί προσωπικά του θέματος της ανάδειξης των εξαγωγών σε εθνική υπόθεση, βαδίζοντας στα "χνάρια" του Μπάρακ Ομπάμα, απηύθυνε απόψε, από τη Θεσσαλονίκη, ο απερχόμενος πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), Βασίλης Θωμαΐδης.
Όπως είπε, η στήριξη των εξαγωγών απαιτεί ειδική οργάνωση, που είναι υπεράνω οποιουδήποτε υπουργείου. Άρα, η όλη προσπάθεια πρέπει να υιοθετηθεί από το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού, βάσει μοντέλου παρόμοιου με εκείνο των ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Ομπάμα ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τη δημιουργία Προεδρικού Συμβουλίου Εξαγωγών, με επικεφαλής σημαντικό εκπρόσωπο του επιχειρηματικού κόσμου.

Ο κ.Θωμαΐδης εξέφρασε ακόμη επιφυλάξεις για το κατά πόσον η Ελλάδα διαθέτει τα εργαλεία για να περάσει με επιτυχία το "τεστ" του Σεπτεμβρίου, μηνός κατά τον οποίο θα πρέπει να παρουσιάσει το σχέδιό της για την ενίσχυση των εξαγωγών στην "τρόικα" Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου-ΕΕ-Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας από το βήμα της 35ης εκλογικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ, ο κ.Θωμαΐδης πρόσθεσε ότι η εξαγωγική στρατηγική της Ελλάδας πρέπει να σχεδιαστεί από την αρχή, με νέα εργαλεία και πόρους και με μέγιστη έμφαση στη συνεισφορά του ιδιωτικού τομέα. Σχετικά με το θέμα του ευρώ, ανέφερε ότι όλος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να δηλώνει σε διεθνείς αγορές και οργανισμούς την επιθυμία της ελληνικής κοινωνίας να συνεχίσει στην κοινή προσπάθεια του ενιαίου νομίσματος και να μεταφέρει την αντίθεση της Ελλάδας σε σενάρια αποχώρησης από την ευρωζώνη.

Σε σχέση με τις αλλαγές, που πρέπει να γίνουν για να τονωθούν οι ελληνικές εξαγωγές, ιδίως για να ευοδωθεί ο στόχος που έβαλε ο ΣΕΒΕ για τον διπλασιασμό τους στην επόμενη πενταετία, ο κ.Θωμαΐδης αναγνώρισε την αδυναμία εφαρμογής μέτρων βελτίωσης της εξωστρεφούς ανταγωνιστικότητας, που θα έχουν άμεσο αποτέλεσμα.

Έδωσε, πάντως, μια νότα αισιοδοξίας με την παρουσίαση προτάσεων, που -όπως υποστήριξε- θα μπορέσουν να αποδώσουν άμεσα, αν στηριχτούν στο τρίπτυχο στόχων που συνοψίζονται ως εξής:«Νέες επιχειρήσεις στις εξαγωγές», «Νέα προϊόντα στην εξαγωγική παλέτα» και «Νέες αγορές». Πρότεινε, τέλος, την καθολική εφαρμογή μιας στρατηγικής για τον αγροτικό κλάδο, που θα εφαρμόζει μόνον μεθόδους «πράσινης» καλλιέργειας και μεταποίησης.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μάρκος Μπόλαρης, αναφέρθηκε εκ νέου στην ίδρυση της «Επιχειρησιακής Μονάδας Ανάπτυξης» του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, στις αρμοδιότητες της οποίας περιλαμβάνονται ο σχεδιασμός ανάπτυξης, υλοποίησης και παρακολούθησης για τη Β.Ελλάδα. "Με την ίδρυση της μονάδας αυτής, που θα έχει έδρα τη Θεσσαλονίκη, η Β.Ελλάδα παίρνει για πρώτη φορά ουσιαστικές, οικονομικές αναπτυξιακές αρμοδιότητες, ενώ οι προτάσεις των φορέων για την ενίσχυση της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων θα ενταχθούν σε μια συνολική αναπτυξιακή πρόταση για την περιοχή", τόνισε.

Νέος πρόεδρος ο Δημήτρης Λακασάς

Στο μεταξύ, με αποχή μεγαλύτερη του 50% (170 ψηφίσαντες επί συνόλου 440 ενεργών μελών, έναντι 190 στις εκλογές του 2008), πραγματοποιήθηκαν απόψε οι αρχαιρεσίες του ΣΕΒΕ για την ανάδειξη των 23 αιρετών μελών του διοικητικού συμβουλίου. Το συμβούλιο, που θα κρατήσει τα ηνία για την επόμενη διετία, πρόκειται να συγκροτηθεί σε σώμα εντός των προσεχών ημερών, χωρίς να αναμένονται εκπλήξεις ως προς την προεδρία: μοναδικός υποψήφιος για το χρίσμα είναι ο επιχειρηματίας Δημήτρης Λακασάς, διευθυντής Marketing και Στρατηγικού Σχεδιασμού της Olympia Electronics, γεγονός που επιβεβαιώνει την παράδοση των -συνήθως- συναινετικών εκλογών του φορέα. Καθήκοντα αντιπροέδρου αναμένεται να αναλάβει ο Β.Θωμαΐδης (η καταμέτρηση ψήφων προβλέπεται να συνεχιστεί μέχρι αργά το βράδυ).

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, ο κ.Λακασάς δήλωσε ότι βασικοί στόχοι για τη θητεία του είναι η ενδυνάμωση του «Made in Greece» στις διεθνείς αγορές, η πελατοκεντρική αντίληψη και η άμεση παροχή επιχειρηματικών εργαλείων τόνωσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων-μελών του Συνδέσμου και, φυσικά, η διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής εξαγωγών.

Οι φετινές εκλογές αποτέλεσαν τις πρώτες κατά τις οποίες εφαρμόζονται στην πράξη οι αλλαγές, που αποφάσισε η προηγούμενη εκλογική γενική συνέλευση (του 2008), σε ό,τι αφορά το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου και τις θητείες των προέδρων.Η γενική συνέλευση του 2008 είχε αποφασίσει την αύξηση του αριθμού των αιρετών μελών, σε 23 από 19 και των επίτιμων σε οκτώ από έξι, χωρίς περιορισμούς ως προς την ιδιότητά τους. Παράλληλα, είχε καταργήσει τον περιορισμό των δύο θητειών για το αξίωμα του προέδρου (όσοι διατελούν πρόεδροι για δύο θητείες είναι επανεκλέξιμοι, εφόσον όμως παρέλθουν τρεις πλήρεις θητείες άλλων προέδρων)

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.