ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η κυβέρνηση «ξέχασε» την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΛΑΡΚΟ

08:00 - 04 Ιουν 2010 | Οικονομία
Η κυβέρνηση «ξέχασε» την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και ΛΑΡΚΟ
Αποκρατικοποιήσεις χωρίς σχέδιο από την κυβέρνηση. Ενώ υπάρχουν «έτοιμοι» αγοραστές σε περιπτώσεις εταιρειών που το κράτος έχει ισχυρή παρουσία, όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια (Όμιλος Λάτση) και ΟΤΕ (Deutsche Telecom), η κυβέρνηση σε μια δυσμενή οικονομική συγκυρία αναζητεί αγοραστές παραχωρώντας στην ουσία ψίχουλα σε ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ. Την ίδια ώρα αφήνει εκτός αποκρατικοποίησης τη ΛΑΡΚΟ, εκτός και εάν στην καταγραφή των επιχειρήσεων που υπάγονται υπό κρατικό έλεγχο, οι σύμβουλοι του οικονομικού επιτελείου, ή την αγνόησαν ή ξέχασαν την ύπαρξή της.

Με αποτέλεσμα να έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση προς την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ, της άλλοτε κραταιάς ελληνικής βιομηχανίας που δραστηριοποιείται στην παραγωγή σιδηρονικελίου. Το άνοιγμα του φακέλου των αποκρατικοποιήσεων θέτει στο επίκεντρο την εταιρεία, η οποία στο τέλος του 2009 καταγράφει τεράστιες συσσωρευμένες ζημιές 185 εκ. ενώ εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια και γενικότερη εικόνα κατάρρευσης.

Μετά τις αλλεπάλληλες αυξήσεις κεφαλαίου, βασικός μέτοχος στη ΛΑΡΚΟ είναι σήμερα το ελληνικό δημόσιο 55%, ενώ η Εθνική Τράπεζα κατέχει 33% και η ΔΕΗ 11%, με την τελευταία να εμφανίζεται απρόθυμη να συμμετάσχει στην τελευταία αύξηση, καθώς ήδη οι απαιτήσεις για ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τα €70 εκ.

Η προηγούμενη κυβέρνηση λίγο πριν το τέλος της θητείας της, προσπάθησε να δώσει μία λύση στο αδιέξοδο στο οποίο βρέθηκε η εταιρεία μετά τις αποτυχημένες ενέργειες της προηγούμενης διοίκησης και τις αλλεπάλληλες αυξήσεις στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας που επέβαλλε η ΔΕΗ, προκηρύσσοντας διαγωνισμό για την εξεύρεση στρατηγικού επενδύτη.

Η διαδικασία ουσιαστικά πάγωσε λόγω των εκλογών και η ΛΑΡΚΟ αφέθηκε στην τύχη της βυθισμένη σε τεράστια προβλήματα. Η ύπαρξη 3 θανατηφόρων ατυχημάτων σε διάστημα ενός μηνός πέρυσι το καλοκαίρι αντικατοπτρίζει ουσιαστικά την κατάσταση διάλυσης που επικρατεί και την πλήρη υποβάθμιση των όρων ασφάλειας. Ταυτόχρονα, η απαρχαιωμένη λειτουργική δομή και η χρόνια έλλειψη επενδύσεων, τόσο στον τομέα βελτίωσης της παραγωγικής δομής, όσο και στον τομέα των περιβαλλοντικών όρων, σε συνδυασμό με το υπερβολικό λειτουργικό κόστος έχει καταστήσει την ΛΑΡΚΟ μια νέα ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ που απορροφά τους πόρους του ελληνικού κράτους χωρίς καμία προοπτική.

Σήμερα οι συνθήκες της αγοράς φαίνεται να δίνουν μία παράταση ζωής, καθώς οι τιμές του Νικελίου βρίσκονται και πάλι πάνω από $20 χιλ./τν, καταγράφοντας άνοδο 130% από τα χαμηλά του Μαρτίου 2009, ενώ και το δολάριο έχει ανατιμηθεί σημαντικά. Η συγκυρία αύτη δεν πρέπει να χρησιμοποιηθεί ακόμα μια φορά ως πρόσχημα για αναβολή δράσης, καθώς η εταιρεία για να εξυγιανθεί πραγματικά χρειάζεται άμεσα ζεστά κεφάλαια - πάνω από €200 εκ.- και μία νέα διοίκηση που θα εκσυγχρονίσει την εταιρεία, διασφαλίζοντας θέσεις εργασίας απαλλάσσοντας έτσι το ελληνικό κράτος από ένα βάρος πράγματι δυσβάσταχτο, στις σημερινές ιδιαίτερα συνθήκες.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:29 - 04 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.