ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Δ. Δασκαλόπουλος (ΣΕΒ): Προτεραιότητα η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας

10:05 - 04 Ιουν 2010 | Οικονομία
Η διάσωση του 13ου και 14ου μισθού απέτρεψε τη μείωση του εισοδήματος των εργαζομένων κατά 15%, αλλά δεν επιτρέπει άλλες προσδοκίες στην παρούσα φάση, ανέφερε μεταξύ άλλων, χθες, ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, σε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, δίνοντας για μια ακόμη φορά το στίγμα των προθέσεων του Συνδέσμου για τη διαπραγμάτευση αναφορικά με την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ο κ. Δασκαλόπουλος επανέλαβε ότι ο ΣΕΒ ούτε ζήτησε ούτε αποφάσισε τα μέτρα του μνημονίου που αφορούν στην αγορά εργασίας. Ωστόσο, πρόσθεσε, τα μέτρα αυτά αποτελούν ήδη νόμο του Κράτους και είμαστε υποχρεωμένοι να τα εφαρμόσουμε, προκειμένου να εισπράξουμε από τους δανειστές μας τα χρήματα που είναι απαραίτητα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις. Υπογράμμισε, επίσης, ότι βούληση του Συνδέσμου είναι να περιφρουρηθεί το εισόδημα και οι συνθήκες δουλειάς των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, καθώς και να διαφυλαχτεί ο θεσμός των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως πεδίο συνεννόησης των δυνάμεων εργασίας.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ακόμη τα εξής:

- Υπάρχει καιρός για διεκδικήσεις με υψωμένη γροθιά στον δρόμο και υπάρχει καιρός για διεκδικήσεις στο τραπέζι του διαλόγου. Πιστεύω ότι οι καιροί επιβάλλουν τον διάλογο, γι' αυτό και καλωσορίζω την παρουσία όλων σας εδώ, στον ΣΕΒ.

- Ακόμη και αν σε όλα διαφωνήσουμε, μπορούμε και πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να δώσουμε μαζί τη μάχη κατά της αδήλωτης εργασίας, της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής.

- Οι απολύσεις των εργαζομένων και τα «λουκέτα» των επιχειρήσεων πάνε μαζί. Προτεραιότητα του ΣΕΒ είναι η διαφύλαξη των θέσεων εργασίας. Οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να αναζητήσουν κοινά μέτρα και κοινές δράσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

- Συμφέρον και των εργαζομένων είναι να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον που να ενισχύει αντί να εμποδίζει την επιχειρηματικότητα.

- Συμφέρον όλων μας είναι να μην υπάρξει εργασιακή σύγκρουση που θα επιτείνει την επιχειρηματική και την εργασιακή ανασφάλεια.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΒ τόνισε: "Στον αγώνα για μεγάλες αλλαγές και ανατροπές, είμαστε σε παράλληλους δρόμους. Εσείς θέλετε να ανατρέψετε τον καπιταλισμό, εμείς να τον εξυγιάνουμε. Μένει να δούμε ποιος από τους δύο μας θα φτάσει πρώτος στον στόχο του."

Στη συνάντηση μετείχαν από το ΠΑΜΕ τα μέλη της Γενικής Γραμματείας, Γιώργος Πέρρος και Θεόδωρος Κούτρας, οι οποίοι πλαισιώνονταν από τους προέδρους των κλαδικών οργανώσεων, Κώστα Λιαπάτη (Τρόφιμα και Ποτά), Θεόδωρο Δήμα (Ιματισμός-Ένδυση), 'Ελσα Ζαμπέτα (Λογιστές), Γιάννη Πάσουλα (Οικοδόμοι), Γιάννη Τόλη (Κυτιοποιία-Χαρτοποιία-Εκτυπωτικά Μέσα) και Γιώτα Ταβουλάρη (Φαρμακευτικά Επαγγέλματα).

Από πλευράς ΣΕΒ, στη συνάντηση εργασίας συμμετείχαν ο αντιπρόεδρος Χάρης Κυριαζής, το μέλος του δ.σ. Γιάννης Στεφάνου και η αρμόδια για τα εργασιακά Ρένα Μπαρδάνη.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.