ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

RBS: Aμφίβολη η έκβαση της «Ηράκλειας» προσπάθειας της ΕΕ για την επιβίωση του ευρώ

11:22 - 08 Ιουν 2010 | Οικονομία
Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης ύψους 750 εκατ. ευρώ, «δίχτυ ασφαλείας» για τις χώρες που ανήκουν στη ζώνη του ευρώ και αντιμετωπίζουν προβλήματα, ενδέχεται αφενός να αποτύχει να σώσει την Ευρωζώνη από την κατάρρευση και αφετέρου να σηματοδοτήσει μια «μακρά περίοδο» στρες και αταξίας στις αγορές, αναφέρει σε σημερινή έκθεσή της η Royal Bank of Scotland, μόλις λίγες ώρες μετά την επίτευξη συμφωνίας των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών επί των τεχνικών λεπτομερειών του μηχανισμού στο Λουξεμβούργο.
«Πιθανώς να φτάσουμε σε εκείνο το επίπεδο όπου η Ηράκλεια προσπάθεια (των Ευρωπαίων) δουλέψει και οι χώρες να καταφέρουν να απογειωθούν ξανά» δήλωσε από τη Σιγκαπούρη ο David Simmonds της RBS. «Ωστόσο, δεν μπορώ να υποστηρίξω αυτή την άποψη» πρόσθεσε.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έχει απωλέσει το 11% της αξίας του από τα υψηλά της 15ης Απριλίου, στον απόηχο των υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας.

Η οικονομία της Ευρωζώνης αναπτύχθηκε κατά 0,2% στο πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, με «βαρίδια» τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και τα προγράμματα περικοπής δαπανών.

Τα διεθνή χρηματοοικονομικά ιδρύματα έχουν έκθεση άνω των 2 τρις ευρώ σε Πορτογαλία, Ισπανία και Ελλάδα, σημείωσε επίσης ο Simmonds.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 11:35 - 08 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.