ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επ.Αν.: Για δεκαετίες ο ανταγωνισμός στην Ελλάδα απουσίαζε λόγω προστατευτισμού

20:57 - 10 Ιουν 2010 | Οικονομία
Στην ενεργοποίηση του προγράμματος επιείκειας για την πάταξη των καρτέλ στοχεύει η Επιτροπή Ανταγωνισμού που διαπιστώνει στρεβλώσεις στη λειτουργία του ανταγωνισμού σε σημαντικό κομμάτι της αγοράς.
Συγκεκριμένα όπως είπε ο κ. Δ. Κυριτσάκης στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η ακρίβεια είναι ένα σύνθετο φαινόμενο στο οποίο εμπλέκονται: διαχρονικές στρεβλώσεις, όπως για παράδειγμα συγκυριακές διεθνείς ανατιμήσεις πρώτων υλών, κατάλοιπα των προς τα πάνω στρογγυλοποιήσεων, που προκάλεσε η είσοδος της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και η κερδοσκοπία που ευνοήθηκε, και ευνοείται, από την εμπλοκή αλυσίδας προσώπων, γεγονός που δυσκολεύει τον ακριβή εντοπισμό και επιμερισμό ευθυνών στους παράγοντες που την προκαλούν. Επιπλέον, όπως σημείωσε: ''για δεκαετίες η εγχώρια επιχειρηματικότητα βασίστηκε σε πολιτικές προστατευτισμού στις οποίες ο ανταγωνισμός απουσίαζε. Διαμορφώθηκε, επομένως, μία επιχειρηματική νοοτροπία που δυσκολεύεται να προσαρμοστεί στην κουλτούρα του ανταγωνισμού που συνεπάγεται η απελευθέρωση των αγορών που μας επέβαλαν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις. Ως εκ τούτου, το έργο μας, γίνεται αντιληπτό, ότι είναι σαφώς πιο δύσκολο, στον βαθμό που πρέπει να ξεριζωθούν χρόνιες νοοτροπίες και αντιλήψεις. Όμως θα παραμείνουμε αταλάντευτοι στους στόχους μας''.

Όπως είπε ο πρόεδρος αναφερόμενος στη συμβολή της Επιτροπής για την πάταξη της ακρίβειας: ''όλοι ζητούν από την Επιτροπή ορατό αποτέλεσμα, που ειδικά σήμερα τα οικογενειακά εισοδήματα συρρικνώνονται, σημαίνει καλύτερες τιμές. Το ζητούμενο, όμως, για όλους δεν μπορεί να είναι η ευκαιριακή και πρόσκαιρη επίτευξη καλύτερων τιμών με ρυθμιστικού τύπου παρεμβάσεις. Είναι, και πρέπει να είναι, η εδραίωση πραγματικά ανταγωνιστικών δομών στην αγορά, που θα επιφέρουν όχι μόνο καλύτερες τιμές, αλλά και μονιμότερα οφέλη για την ανταγωνιστικότητα της εθνικής μας οικονομίας. Και για να συμβεί αυτό, απαιτείται μια ισχυρή Επιτροπή Ανταγωνισμού''.

Ακόμη, τόνισε ότι η Επιτροπή επιδιώκει να αποφύγει να καταστεί ένα "διαιτητικό δικαστήριο" μεμονωμένων αντικρουόμενων επιχειρηματικών συμφερόντων γιαυτό και όπως είπε, από φέτος τον Ιανουάριο ανακοινώθηκαν διαφανή κριτήρια προτεραιοποίησης των υποθέσεων, με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, και όχι τα ενδεχομένως αντικρουόμενα ιδιωτικά συμφέροντα. Σε αυτό το πλαίσιο δίνεται έμφαση ''σε αγορές προϊόντων και υπηρεσιών καίριας σημασίας για τον καταναλωτή και σε πρακτικές με σωρευτικό-πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Κι αυτό, για να καταστεί δυνατή η σταδιακή μετατόπιση του βάρους δράσης της Επιτροπής, από την εξέταση καταγγελιών με βάση τη χρονική προτεραιότητα, στη στοχευμένη εξέταση αυτεπάγγελτων ερευνών και καταγγελιών που μεγιστοποιούν τη συστημική της επίδραση στην αγορά, προς όφελος των καταναλωτών''.

Πρόστιμα

Σε ότι αφορά στο έργο της επιτροπής ο κ. κυριτσάκης ανέφερε ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Ελληνική Αρχή Ανταγωνισμού, αποτελεί μία από τις πιο παραγωγικές Αρχές Ανταγωνισμού της Ευρώπης των 27, κατέχοντας την 7η θέση όσον αφορά την έκδοση αποφάσεων, και την 14η θέση σε υπό εξέλιξη έρευνες. ''Αλλά επιδίωξη μας είναι να προχωρήσουμε ακόμη πιο γρήγορα'' τόνισε.

Ανέφερε δε ότι τα τελευταία χρόνια η Επιτροπή επέβαλε πρόστιμα που ξεπέρασαν τα 103 εκατ. ευρώ το 2007, τα 55 εκατ. ευρώ το 2008 και τα 106 εκατ. το 2009. ''Παρόλα αυτά, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι η Αρχή Ανταγωνισμού, είναι μόνο για να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις'' είπε ο πρόεδρος.

Ενδεικτικά αναφέρθηκε ο πρόεδρος σε κλάδους προϊόντων και υπηρεσιών που εξετάζει η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού όπως το λιανεμπόριο (αλυσίδες σούπερ μάρκετ), τα καύσιμα, τα αγροτικά προϊόντα, την ακτοπλοΐα, το χάλυβα, το τσιμέντο, τη διανομή τύπου, την αγορά της διανομής και εκμετάλλευσης κινηματογραφικών ταινιών, τα προϊόντα ζύθου, τις ιχθυοκαλλιέργειες, τα ξενόγλωσσα βιβλία κλπ. και ανέφερε ότι ''το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται η διαδικασία τριών, ακόμη, σημαντικών υποθέσεων που σήμερα εξετάζονται από την Επιτροπή, και ακολουθεί σειρά άλλων υποθέσεων, σε κρίσιμους κλάδους της αγοράς''.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.