ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Αλλάζουν άρδην οι εργασιακές σχέσεις

08:17 - 15 Ιουν 2010 | Οικονομία
Σήμερα λήγει η προθεσμία που έδωσε στους κοινωνικούς εταίρους ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος, προκειμένου να καταθέσουν τις προτάσεις τους πάνω στις αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς, που αναμένεται να φέρουν τα πάνω κάτω στον ιδιωτικό τομέα. Αύξηση του ορίου απολύσεων με αντικειμενικά κριτήρια, ‘’ψαλιδισμένες’’ αποζημιώσεις σε δόσεις και επανατοποθέτηση του θεσμού προσφυγής στον ΟΜΕΔ, ανάμεσα στις προτάσεις των εργοδοτών.

Δεν συμμετείχε σε διαβουλεύσεις με τους εργοδότες ή το υπουργείο, ούτε θα υποβάλλει δικές της προτάσεις η ΓΣΕΕ.  ‘Οπως δήλωνε προ ημερών στο ‘’R’’ ο γραμματέας Τύπου της ΓΣΕΕ, κ. Στάθης Ανέστης, οι ρυθμίσεις αυτές ‘’είναι πέρα από κάθε όριο απορριπτέες και προκλητικές’’.

Οι εργοδότες πάντως δεν έχουν πολλά περιθώρια ‘’ευελιξίας’’, καθώς οι προτάσεις πρέπει να είναι αυστηρά μες στο πλαίσιο του μνημονίου, όπως τους έχει καταστήσει σαφές ο υπουργός Εργασίας. Στην Αθήνα βρίσκονται αυτές τις μέρες και μέλη της τρόικας, όπου θα δώσουν το ‘πράσινο φως’ εκτός από το ασφαλιστικό και για τις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις.

Σημειώνεται ότι ο κ. Α. Λοβέρδος γυρνά σήμερα από τη Γενεύη, όπου βρισκόταν για την 99η Σύνοδο της Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας (ILO) και η συνάντηση με την τρόικα θα πραγματοποιηθεί αύριο ή/και μεθαύριο.

ΕΣΕΕ,ΣΕΒ και ΓΣΕΒΕΕ θα δώσουν σήμερα τις προτάσεις τους, είτε μαζί είτε ξεχωριστά, πάνω στις ρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, αυστηρά όμως μέσα στο πλαίσιο και χρονοδιάγραμμα που καθορίζει το μνημόνιο που έχει υπογράψει η κυβέρνηση. ‘Οπως έχει τονίσει, άλλωστε, ο υπουργός Εργασίας, ‘’κάθε συζήτηση εκτός του πλαισίου του μνημονίου είναι εκτός νόμου.''

Τα υπό ρύθμιση θέματα είναι τα εξής:

- Διαδικασία προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Οι φορείς τίθενται υπέρ της επανατοποθέτησης του θεσμού, ενώ προσανατολίζονται σε κατάργηση της μονομερούς προσφυγής στον ΟΜΕΔ.

- Αύξηση του ορίου απολύσεων στις περιπτώσεις ομαδικών απολύσεων. Σίγουρη θεωρείται η αύξηση του ορίου στο 4% από 2% που ισχύει σήμερα. Σύμφωνα με τον κ. Ασημακόπουλο της ΓΣΕΒΕΕ είναι μέτρο άνευ ουσίας, καθώς, ‘’ποσώς ενδιαφέρει τις επιχειρήσεις’’. Πάντως οι εργοδότες αναμένεται να θέσουν αντικειμενικά κριτήρια όπως τη μείωση του τζίρου, και των ιδίων κεφαλαίων, το όριο δανεισμού μιας επιχείρησης κ.ά.

- Καθορισμό του ύψους και του τρόπου καταβολής της αποζημίωσης του απολυομένου. Αυτό κρίνεται ως ιδιαίτερα σημαντικό ζήτημα καθώς η μείωση ενδέχεται να φτάσει ως και το 40-50%. Οι εργοδότες αναμένεται να προτείνουν αυτή να γίνεται οπωσδήποτε σε δόσεις και σημαντικά μειωμένα τα ποσά για τους υπαλλήλους με περισσότερα από 6 χρόνια στον ίδιο εργοδότη. ‘’Είναι προτιμότερο να πάρεις κάτι από το τίποτα,’’ σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, πρόεδρο της ΕΣΕΕ.

- Μέτρα αποτροπής απολύσεων εργαζομένων μεγάλης ηλικίας που βρίσκονται στο στάδιο πριν τη συνταξιοδότησή τους ανεξάρτητα αν πρόκειται για ομαδικές ή μεμονωμένες απολύσεις. Αυτονόητο μέτρο το θεωρούν οι εργοδότες, ενώ το πιθανότερο είναι να αποφασιστεί η ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών μέσω ΟΑΕΔ.

- Καθορισμό των όρων απασχόλησης και του κατώτατου ημερομίσθιου των νέων ηλικίας κάτω των 25 ετών, που εισέρχονται στην αγορά εργασίας για πρώτη φορά. Αναμένεται οι αποδοχές να καθορισθούν στο 80% του βασικού μισθού. Ο ΣΕΤ επιθυμεί ένα μεγάλο μέρος να απορροφηθεί στον τουρισμό, ενισχύοντας την ευέλικτη απασχόληση, ενώ η ΕΣΕΕ προσανατολίζεται στο συνδυασμό του μέτρου με συμβάσεις μαθητείας.

- Καθορισμό των εν γένει όρων απασχόλησης και ασφάλισης των απασχολουμένων σε συμβάσεις μαθητείας, η διάρκεια των οποίων δεν μπορεί να είναι ανώτερη του έτους.

- Μείωση της υπερωριακής αμοιβής, ένα ακόμη θέμα που προβλέπεται ρητά στο μνημόνιο.

- Καθορισμό της ανώτατης διάρκειας των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Η ΕΣΕΕ τίθεται υπέρ δύο συμβάσεων διάρκειας 24 μηνών.

Οι αλλαγές στο εργασιακό καθεστώς θα προσδιοριστούν με Προεδρικά Διατάγματα.

Φωτεινή Πούλη
[email protected]

Τελευταία τροποποίηση στις 10:23 - 15 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.