ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Προβόπουλος: Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης- Οι τράπεζες διαθέτουν επαρκή κεφάλαια

10:23 - 21 Ιουν 2010 | Οικονομία
«Οι ελληνικές τράπεζες διέθεταν επαρκή κεφάλαια στην αρχή της κρίσης. Τα stress tests αποδεικνύουν ότι τα κεφάλαια αυτά είναι αρκετά για να καλύψουν μια ενδεχόμενη διάβρωση της κεφαλαιακής βάσης στο σύνολο του συστήματος», δηλώνει σε συνέντευξή του στη Wall Street Journal ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος.
«Οι τράπεζες εδώ και χρόνια βρίσκονται αντιμέτωπες με αυξανόμενα ποσοστά 'κακών' δανείων τα οποία ενδέχεται να ασκήσουν πιέσεις στα μικρά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα», υποστηρίζει ο κ. Προβόπουλος.

Οι κεντρικές τράπεζες των χωρών μελών της Ευρωζώνης πρέπει να σκεφτούν το ενδεχόμενο πώλησης κυβερνητικών ομολόγων, πρόσθεσε ο διοικητής της ΤτΕ. «Πρόκειται για μια ιδέα που πρέπει να τεθεί υπό σκέψη» τόνισε χαρακτηριστικά.

«Το ευρωσύστημα αγοράζει ομόλογα καθώς δεν θεωρείται πιθανή μια χρεοκοπία της Ελλάδος» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, μιλώντας σε Διεθνές συνέδριο με τίτλο "Χρηματοπιστωτική και Οικονομική Κρίση: Η Επιστροφή στη Σταθερότητα", ο κ. Προβόπουλος εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι τα δημοσιονομικά και διαρθρωτικά μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του πακέτου στήριξης από την ΕΕ και το ΔΝΤ θα βοηθήσουν τη χώρα να επιστρέψει σε τροχιά ανάπτυξης.

Η ελληνική οικονομία έχει μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, η κρίση και η εφαρμογή των μέτρων θα αποτελέσει ευκαιρία για γενικότερη αναδιάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, είπε π κ. Προβόπουλος, επισημαίνοντας ότι θα χρειαστεί ωστόσο κάποιο χρονικό διάστημα για πειστούν οι αγορές για την αποδοτικότητα των μέτρων.

Αναφερόμενος στο τραπεζικό σύστημα επανέλαβε για μια ακόμη φορά ότι οι τράπεζες στην Ελλάδα διαθέτουν ισχυρά θεμελιώδη χαρακτηριστικά και επαρκή κεφάλαια.

Ο κ. Προβόπουλος έκανε αναφορά στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στη διάρκεια της δεκαετίας 2001 με 2009, δίνοντας έμφαση στην αύξηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, την αύξηση του πληθωρισμού πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης καθώς και στη σημαντική πτώση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας. Η Τράπεζα της Ελλάδος στη διάρκεια των τελευταίων ετών είχε πολλές φορές επισημάνει την ανάγκη λήψης διαρθρωτικών μέτρων για να αναστραφεί η κατάσταση αλλά δυστυχώς δεν εισακούσθηκε, είπε ο κ. Προβόπουλος.


Τελευταία τροποποίηση στις 13:16 - 21 Ιουν 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.