ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ιδού οι προτάσεις της ΕΣΕΕ για το εργασιακό

10:34 - 24 Ιουν 2010 | Οικονομία
Στην κατάθεση των τελικών της θέσεων καθώς και δύο νέων προτάσεων επί των Ρυθμίσεων Εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας, προχώρησε η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου απέστειλε χθες επιστολή προς τον Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Ανδρέα Λοβέρδο, ανταποκρινόμενη στην προθεσμία της υποβολής των προτάσεών της επί των ρυθμίσεων εργασιακών θεμάτων για τις ανάγκες εφαρμογής προγράμματος σταθερότητας της Ελληνικής Οικονομίας καθώς και στην πρόταση αλλαγής του τρόπου επιλογής μεσολαβητών και διαιτητών, τροποποιώντας το άρθρο 17 του ν. 1896/90.

Πιο συγκεκριμένα, στην επιστολή της η ΕΣΕΕ αναφέρει :

«Αγαπητέ κύριε Υπουργέ,

Όπως γνωρίζετε, από την πρώτη στιγμή η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά σας και θα συνεχίσει να συμμετέχει σε κάθε διαδικασία διαβούλευσης επί των εργασιακών σχέσεων και των ασφαλιστικών θεμάτων. Παραταύτα, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι οι προτάσεις μας για την ενίσχυση της απασχόλησης και την επιδότηση της εργασίας και όχι της ανεργίας δεν  συμπεριλήφθηκαν στο τελικό σχέδιο.

Αρχή της ΕΣΕΕ είναι να στηρίζει τον κοινωνικό διάλογο σε όλες του τις εκδοχές και δεν συμμετέχει σε καμία αναμέτρηση ή αμφισβήτηση οποιουδήποτε με το Υπουργείο σας, αλλά μόνο σε κοινές προσπάθειες για επίτευξη συναίνεσης για τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής και της εργασιακής ειρήνης στη  χώρα.

Μελετήσαμε πολύ προσεκτικά τις διατάξεις του σχεδίου του Προεδρικού Διατάγματος για τις εργασιακές σχέσεις και ανταποκρινόμενοι στην από 16/06/2010 επιστολή σας συμμετέχουμε και στη δεύτερη τρέχουσα φάση, καταθέτοντας τις θέσεις μας, που σας έχουμε ήδη αποστείλει με την από 31/05/2010 επιστολή μας, προσθέτοντας δύο νέες αλλαγές επί του σχεδίου του ΠΔ, που πιστεύουμε ότι δεν παραβιάζουν το γράμμα του Μνημονίου.

Η ανάγκη για τήρηση της συνταγματικής νομιμότητας και της μη παραβίασης Διεθνών Συμβάσεων Εργασίας για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις που η χώρα έχει κυρώσει και αποτελούν διεθνείς υποχρεώσεις της είναι υπέρτερη των ισχυόντων νόμων και καμία έκτακτη περίσταση δεν δικαιολογεί την παραβίαση της συλλογικής αυτονομίας, πολύ περισσότερο όταν οι αλλαγές επιφέρουν ανατροπές χωρίς να λύνουν εργασιακά προβλήματα δεκαετιών στον ιδιωτικό τομέα.

Πιστεύουμε ότι διαθέτετε και την πολιτική βούληση και την οξυδέρκεια να ανταποκριθείτε με τον προσήκοντα τρόπο στην παρούσα πρόκληση και το επιβεβαιώνετε με τη πρόθεσή σας να ενσωματώσετε το ΠΔ ως άρθρο στο σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό».

Συνημμένα, στην επιστολή της, η ΕΣΕΕ διαβίβασε επικαιροποιημένο υπόμνημα με τις κατ’ άρθρον προτάσεις της, δηλώνοντας την συμμετοχή της στην διαδικασία διαβούλευσης με τους υπόλοιπους τρεις κοινωνικούς εταίρους (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ).

Επιπροσθέτως, ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Βασίλης Κορκίδης, σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων για τα εργασιακά, τόνισε τα εξής:

«Η ΕΣΕΕ, με τις τοποθετήσεις της, παρά το γεγονός ότι αμφισβητεί την αποτελεσματικότητα των μέτρων, δεν πρόκειται να μπει στην διαδικασία αναμέτρησης με την Τρόικα αλλά προσπαθεί να εφησυχάσει την τρομαγμένη κοινωνία, να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας και να βοηθήσει στην σταδιακή προσαρμογή κάποιων υπερβολικών απαιτήσεων.

Πρόθεση του Ελληνικού Εμπορίου δεν είναι ούτε να σιωπήσει στα δύσκολα ούτε να στοχοποιήσει την εργασία, αλλά να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για την διατήρηση των επιχειρήσεων και των αντίστοιχων θέσεων εργασίας.

Ο φόβος και η αγωνία εργοδοτών και εργαζομένων είναι κοινός και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας διχάσει.

Οι δύο νέες προτάσεις μας αφορούν:

•        στους εργαζόμενους άνω των 50 ετών, για τους οποίους προτείνουμε την μισθολογική και ασφαλιστική επιδότηση κατά 15% έως 20%, ως κίνητρο παραμονής τους, μέχρι την συνταξιοδότηση, στην εργασία τους,

•        στον χρόνο προειδοποίησης και το ύψος των αποζημιώσεων όπου προτείνουμε ο χρόνος προειδοποίησης και αποζημίωσης να μοιραστούν ισόποσα,

με το σκεπτικό ότι συμβάλλουμε στην ομαλή μετάβαση του εργαζομένου είτε σε άλλη θέση εργασίας είτε στο χώρο της ανεργίας, παραμένοντας όμως παραγωγικός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα».

Δείτε στα σχετικά αρχεία αναλυτικά τις προτάσεις της ΕΣΕΕ.

Συνημμένα αρχεία:
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.