ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Π. Ρουμελιώτης: Αν το ΔΝΤ δεν στήριζε την Ελλάδα, τότε η χρεοκοπία θα ήταν βέβαιη

21:25 - 24 Ιουν 2010 | Οικονομία
Θετικές κρίνοντας οι ως τώρα διαπιστώσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την πορεία του προγράμματος εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας και η εκταμίευση της δεύτερης δόσης του δανείου προς τη χώρα μας είναι εξασφαλισμένη, διαβεβαίωσε ο καθηγητής κ. Π. Ρουμελιώτης, εκπρόσωπος της Ελλάδος στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο(ΔΝΤ), ως ομιλητής στο συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Λιανικής Πώλησης Ελλάδας.
Ο κ. Ρουμελιώτης ανέλυσε διεξοδικά, ως κεντρικός ομιλητής στο συνέδριο τα αίτια που προκάλεσαν την κρίση αναχρηματοδότησης του χρέους και αφού χαρακτήρισε σημαντική τη συνεισφορά, τόσο του Ταμείου, όσο και της ΕΚΤ, στην αντιμετώπιση της κρίσης, προέβλεψε ότι σε δύο χρόνια θα φανούν τα πρώτα αποτελέσματα για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Εκτίμησε, παράλληλα, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα συνεχίσει να λειτουργεί χωρίς πρόβλημα.

Σύμφωνα με τον κ.Ρουμελιώτη, αν το ΔΝΤ δεν στήριζε την όλη προσπάθεια, τότε η χρεοκοπία θα ήταν βέβαιη και θα οδηγούσε σε αποσταθεροποίηση της Ευρωζώνης, αλλά και της διεθνούς οικονομίας, καθώς,  όπως είπε χαρακτηριστικά, "ζούμε όλοι σε ένα παγκόσμιο χωριό". Πρόσθεσε, πάντως, ότι δεν υπήρχαν και εναλλακτικές, όπως πχ η έξοδος από την Ευρωζώνη που θα μας γυρνούσε πολλά χρόνια πίσω με υποτιμήσεις, υψηλό πληθωρισμό κλπ, ή η πτώχευση, οπότε θα έκλειναν οι χρηματοπιστωτικές αγορές -ούτως ή άλλως, δεν θα μπορούσε να συμβεί, εφόσον παραμένουμε μέλος της Ευρωζώνης. Ο κ.  Ρουμελιώτης ανέφερε, εξ άλλου, ότι η κρίση έχει τη ρίζα της, μια δεκαετία πριν, τότε που άρχισε να καταγράφεται το μεγάλο έλλειμμα της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας. Εξέφρασε, ωστόσο, την αισιόδοξη άποψη πως μέσα από την κρίση βγαίνει κάτι καλύτερο αν επιμείνουμε στην εφαρμογή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, δίνοντας έμφαση, στην αναβάθμιση τομέων όπως το τουριστικό προϊόν, το ναυτιλιακό συνάλλαγμα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κα. Πάνω από όλα, όμως, υπογράμμισε την αναγκαιότητα διαμόρφωσης εθνικής συνείδησης στον τομέα των φορολογικών εισφορών, μαζί, φυσικά , με τον περιορισμό των δημοσίων δαπανών.

Ο πρόεδρος του ΣΕΛΠΕ κ. Θ. Βάρδας ανέφερε: "η ανάκαμψη-ανάπτυξη της οικονομίας μπορεί να γίνει μόνο αν κινητοποιηθούν ιδιωτικά διεθνή και εγχώρια κεφάλαια για την πραγματοποίηση επενδύσεων στην Ελλάδα. Χωρίς, δηλαδή, την χρησιμοποίηση δημοσίων κεφαλαίων τα οποία .δεν υπάρχουν". Αυτό για να γίνει, όπως εξήγησε, θα πρέπει ελευθερωθούν και να μεταφερθούν πόροι από τον δημόσιο στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και να αλλάξει η ψυχολογία της αγοράς. Αν μειωθεί, μάλιστα, η σπατάλη του δημοσίου θα περισσέψουν πόροι για να καλυφθούν τα ελλείμματα και θα καταστεί έτσι δυνατή η μείωση των έμμεσων φορών και της άμεσης φορολογίας, η οποία έφθασε με τις έκτακτες πλέον φορολογίες το 52% και προείσπραξη 80% . Ο κ. Βάρδας πρότεινε, συγκεκριμένα:

-Φορολογικούς συντελεστές στο εισόδημα και στα κέρδη που δεν θα ξεπερνούν το 20% , ενώ για τους χαμηλόμισθους θα είναι πολύ χαμηλότεροι, κάτω από 10%.

-Έμμεσους φόρους οι οποίοι στα βασικά αγαθά θα είναι προσαρμοσμένοι στις εισοδηματικές δυνατότητες των χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων.

-Πλήρη κατάργηση της γραφειοκρατίας και αντικειμενικοποίηση των φόρων εισοδήματος και κερδών

-Ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας και της δημιουργίας νέων καινοτομικών επιχειρήσεων

-Φορολογική αμνηστία μόνο προς κάτω, από ιδιωτικές οικονομικές δραστηριότητες μόνο, υπό αυστηρές προϋποθέσεις προστίμων και ποινών και άρση φορολογικής ασυλίας για το παρελθόν, αν γίνουν παραβάσεις από εδώ και πέρα.

Επίσης, ζήτησε επιτάχυνση αξιοποίησης του ΕΣΠΑ, των έργων παραχώρησης, των ΣΔΙΠ και της δημόσιας περιουσίας, η οποία, όπως δήλωσε με νόημα, υπολογίζεται σε αξία ίση και μεγαλύτερη από το δημόσιο χρέος.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.