ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Προσπάθειες για υπογραφή της συλλογικής σύμβασης – Νέα γενική απεργία από ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ

14:18 - 01 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Σε ασφυκτικά χρονικά περιθώρια κινούνται οι κοινωνικοί φορείς, προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στην υπογραφή της Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Οι εταίροι ‘βιάζονται’ να καταλήξουν σε συμφωνία ειδικά για το θέμα των μισθών, όπου προωθούν οριακές αυξήσεις και να αποφύγουν έτσι την επιβολή του τριετούς παγώματος μισθών με πράξη νομοθετικού περιεχομένου.
Σχετικά με τον 13ο και 14ο μισθό, το πιθανότερο σενάριο είναι να ενσωματωθεί στη συλλογική σύμβαση, αν και δεν έχει αποφασισθεί αν θα διασφαλίζεται ή θα δίδεται πλέον ως αύξηση στο βασικό μισθό.

Αν ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ δεν καταλήξουν σε συμφωνία, η κυβέρνηση προτίθεται να επιβάλει το τριετές πάγωμα μισθών στον ιδιωτικό τομέα με νομοθετική παρέμβαση. Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Γ. Πεταλωτή δεν άφησαν, άλλωστε, κανένα περιθώριο αμφιβολιών :«Αυτό είναι μία απόφαση που έχει ληφθεί. Το πώς θα εξειδικευτεί, είναι νομοτεχνικό θέμα».

Εν τω μεταξύ, η ολομέλεια της ΓΣΕΕ έδωσε στη σημερινή συνεδρίαση το ‘πράσινο φως’ για την κήρυξη νέας γενικής απεργίας μαζί με την ΑΔΕΔΥ. Η απεργία θα κηρυχθεί πιθανότατα για τις 8 Ιουλίου, ημέρα ψήφισης του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.