ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ρεν: Το ταμείο διάσωσης για τα κράτη της ΕΕ θα μπορούσε να στηρίξει και τις τράπεζες

09:29 - 06 Ιουλ 2010 | Οικονομία
(upd) Το ταμείο διάσωσης, που δημιουργήθηκε για να στηρίξει τα κράτη μέλη της ΕΕ που κινδυνεύουν με χρεοκοπία, θα μπορούσε κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί και για τη διάσωση των τραπεζών τους, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τις Οικονομικές Υποθέσεις Όλι Ρεν.

Ο Ρεν τόνισε πως τα ευρωπαϊκά κονδύλια θα πρέπει να είναι σε ετοιμότητα σε περίπτωση που η δημοσίευση των stress tests των τραπεζών, αργότερα εντός του μηνός, αποκαλύψει κάποιο πρόβλημα.

«Χρειάζεται να διαθέτουμε χρηματικά αποθέματα έτοιμα σε περίπτωση που διαπιστωθούν τρωτά σημεία», τόνισε ο Ρεν, μιλώντας στην οικονομική επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Τα πρώτα κονδύλια θα είναι εκείνα για τη σταθερότητα των εθνικών προϋπολογισμών και στη δεύτερη γραμμή άμυνας θα έχουμε τα ποσά για την ευρωπαϊκή οικονομία», τόνισε ο ίδιος.

Η ευρωπαϊκή παρέμβαση θα μπορούσε να «συνδυασθεί, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, με τη συνδρομή του ΔΝΤ», το οποίο έχει υποσχεθεί να συμβάλει με 250 δισ. ευρώ στον κολοσσιαίο μηχανισμό στήριξης των 500 δισ. ευρώ (440 δισ. από τις κυβερνήσεις και 60 δισ. από την Κομισιόν) που αποφάσισε η ΕΕ τον Μάιο.

Ωστόσο, ο Ρεν τόνισε πως η βοήθεια θα δίνεται υπό όρους, στις χώρες που θα υποβάλλουν επικαιροποιημένα προγράμματα λιτότητας «που θα εστιάζονται κυρίως στην αναπροσαρμογή του τραπεζικού τομέα και στην αντιμετώπιση των πιθανών αναγκών για ανακεφαλαιοποίηση».

Ειδικοί κατ’ επανάληψη έχουν τονίσει πως η Ισπανία ενδέχεται να χρειασθεί εξωτερική βοήθεια για να ανασυγκροτήσει το δίκτυο των περιφερειακών τραπεζών της, οι οποίες επλήγησαν ιδιαίτερα από την κατάρρευση του κατασκευαστικού τομέα. Στην περίπτωση αυτή τα 60 δισ. ευρώ, που διαθέτει στον μηχανισμό στήριξης η Κομισιόν, θα είναι έτοιμα.

Επικεφαλής τραπεζών συναντά ο Τρισέ

Με τους επικεφαλής των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών τραπεζών θα συναντηθεί στις 21 Ιουλίου στη Φρανκφούρτη ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ, όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Θέμα συζήτησης; Τα «stress tests».

Σημειώνεται εδώ πως η Γαλλίδα Υπουργός Οικονομικών Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε πρόσφατα πως η δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests θα πραγματοποιηθεί «γύρω στις 23 Ιουλίου».

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 14:00 - 06 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.