ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Μ. Μπαρνιέ: Η Ελλάδα κάνει πολύ σημαντική δουλειά για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά της

11:24 - 07 Ιουλ 2010 | Οικονομία
"Η Ελλάδα κάνει μία πολύ σημαντική δουλειά (για να βάλει τάξη στα οικονομικά της) και η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει πολύ σημαντικές δεσμεύσεις για να διασφαλίσει την αίσια κατάληξη αυτής της δουλειάς" τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, απαντώντας στην ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Άννυ Ποδηματά, κατά την διάρκεια χθεσινής συζήτησης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Κατά την διάρκεια συζήτησης με θέμα τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης και την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η κα Ποδηματά χαρακτήρισε πολύ σημαντικές τις αποφάσεις του Συμβουλίου της 9ης Μαΐου, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε στην δημιουργία μόνιμων μηχανισμών οικονομικού συντονισμού και εποπτείας που θα λειτουργούν όχι μόνο κατασταλτικά, αλλά κυρίως προληπτικά. Η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "οι προτάσεις της Επιτροπής για την οικονομική διακυβέρνηση είναι προς την σωστή κατεύθυνση" υπενθυμίζοντας ότι "ο βασικός στόχος πρέπει να είναι η σταθερή και βιώσιμη ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας με προστασία της απασχόλησης, της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής".

Κατά την διάρκεια της δευτερολογίας του ο Επίτροπος Μισέλ Μπαρνιέ, απευθυνόμενος στην κα Ποδηματά, αναφέρθηκε στο έργο που επιτελείται αυτή την περίοδο στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής:

"Θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι αυτή η κρίση που έπληξε την χώρα σας - και όχι μόνο την δική σας χώρα- και οι συνεπακόλουθοι κίνδυνοι διάχυσης της κρίσης έφεραν στο προσκήνιο την αλληλεξάρτηση των κρατών μελών, ιδιαίτερα της ζώνης ευρώ και κατέστησαν επιτακτική την ανάγκη να επιδείξει η Ευρώπη την αποφασιστικότητά της να προχωρήσει σε θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις για να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της ευρωζώνης και της ΕΕ στο σύνολό της. Οι αποφάσεις του Συμβουλίου ECOFIN της 9ης Μαΐου - τόνισε ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς - για την δημιουργία αυτών των δύο χρηματοδοτικών εργαλείων, αποδεικνύουν ότι η Ευρώπη είναι ικανή να απαντήσει με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα στις μεγάλες οικονομικές και πολιτικές προκλήσεις.

Πιστεύω επίσης - κατέληξε ο κος Μπαρνιέ - ότι είναι ξεκάθαρη η ανάγκη να βελτιώσουμε τον οικονομικό και δημοσιονομικό συντονισμό, θα έλεγα μάλιστα ότι η λέξη "συντονισμός" είναι ίσως ξεπερασμένη και πρέπει να πάμε πιο μακριά μιλώντας για Ένωση. Πιστεύω, λοιπόν, ότι αντλήσαμε τα διδάγματα από την σημερινή κρίση, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι τελειώσαμε το έργο μας, πρέπει να προχωρήσουμε μέχρι το τέλος στην εφαρμογή των αποφάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση και τον οικονομικό συντονισμό. Δώσαμε μία απάντηση σταθεροποίησης για την Ελλάδα και για το ευρώ. Πρέπει όλα αυτά να προχωρήσουν και να πάμε ακόμη παραπέρα απευθυνόμενοι στους πολίτες και αναλαμβάνοντας πρωτοβουλίες για την προστασία της απασχόλησης και την ανάπτυξη στο πλαίσιο και της Στρατηγικής 2020."

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.