ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η αγορά βλέπει 60% haircut στα ελληνικά ομόλογα!

08:05 - 09 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Μετά τα ασφάλιστρα κινδύνου, τα γνωστά μας πλέον Credit Default Swaps (CDS), έρχονται τα recovery swaps να μας πουν το... πεπρωμένο της Ελλάδας.

Η πιστωτική αγορά λοιπόν, «βλέπει» haircut στα ελληνικά ομόλογα της τάξης του 60% εάν η Ελλάδα οδηγηθεί σε default, υπερτριπλάσιο δηλαδή από αυτό το haircut που φέρεται να υπολογίζει η  Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Εποπτικών Αρχών για τις Τράπεζες (CEBS) στα stress tests.

Σύμφωνα με την αγορά παραγωγών και τα λεγόμενα recovery swaps, οι ζημιές που θα υποστούν οι πιστωτές της Ελλάδας, σε περίπτωση που η χώρα οδηγηθεί σε πτώχευση, θα είναι τεράστιες και πολύ υψηλότερες από αυτές που «υπονοεί» η Επιτροπή.

Έτσι, οι επενδυτές θα λάβουν πίσω μόλις το 40% των χρημάτων τους σε περίπτωση που η Ελλάδα κηρύξει default ή προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Οι μέχρι τώρα πληροφορίες θέλουν το haircut των ελληνικών ομολόγων στα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών, να τοποθετείται στο 17%, κάτι που η πιστωτική αγορά φαίνεται πως θεωρεί ουτοπία.

Πληροφοριακά αναφέρουμε τα recovery swaps ( ασφάλιστρα ανάκαμψης) είναι ουσιαστικά μία συμφωνία ανταλλαγής ενός προκαθορισμένου φιξ ποσοστού, για το ποσοστό το οποίο θα λάβουν στην πραγματικότητα οι επενδυτές ομολόγων μίας χώρας μετά την πτώχευση.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:23 - 09 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.