ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Νόμος του κράτους το ασφαλιστικό

09:45 - 09 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Στη σκιά των απεργιακών κινητοποιήσεων ψηφίστηκε το βράδυ της Πέμπτης και επί των άρθρων του το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, που εισάγει επώδυνες ρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικόκαι εργασιακά. Στην ονομαστική ψηφοφορία, από τους 298 παρόντες βουλευτές, 159 ψήφισαν υπέρ, 137 κατά, ενώ υπήρξαν και δύο ψήφοι «παρών», από τους ανεξάρτητους, πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Δημαρά και Βασίλη Οικονόμου.

Ειδικότερα, η ΝΔ υπερψήφισε τα άρθρα 17 και 43 και καταψήφισε τα υπόλοιπα. Ο ΛΑΟΣ υπερψήφισε μόνο τα άρθρα 17 και 73. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ τα καταψήφισαν όλα. Η κα Ντόρα Μπακογιάννη υπερψήφισε τα άρθρα 2, 37, 17, 43, 73, 52, και είπε παρούσα στο 75.

Ας σημειωθεί πως υπέρ του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι ανεξάρτητοι πρώην βουλευτές της ΝΔ, Κώστας Κιλτίδης και Ντόρα Μπακογιάννη, ενώ εναντίον του τοποθετήθηκε η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σοφία Σακοράφα.

Παρών δήλωσαν για όλα τα άρθρα οι ανεξάρτητοι Κώστας Κιλτίδης Βασίλης Οικονόμου και Γιάννης Δημαράς, ενώ όχι σε όλα τα άρθρα ψήφισε η Σοφία Σακοράφα.

Οι κυριότερες ρυθμίσεις του ασφαλιστικού νομοσχεδίου έχουν ως εξής:

Νέα αυξημένα όρια ηλικίας. Από το 2011 καταργείται η 35ετία και χρειάζεται 37ετία και 59 έτη ηικίας για συνταξιοδότηση. Κάθε χρόνο προστίθενται 225 ένσημα, μέχρι να επιτευχθούν τα 40 έτη το 2015. Για πλήρη σύνταξη είτε στα 60 με 40 χρόνια εργασίας είτε η συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας. Για κάθε χρόνο εξόδου νωρίτερα θα ισχύει πέναλτι 6% ετησίως, ήτοι 30% μείωση στις συντάξιμες αποδοχές την πενταετία.

Οσον αφορά τα 40 χρόνια εργασίας, θα ενσωματώνονται σε αυτά έως επτά πλασματικά έτη ασφάλισης, είτε χωρίς εξαγορά (για ανεργία, ασθένεια ως 300 μέρες, κύηση και λοχεία) είτε με εξαγορά (για στρατό, χρόνο σπουδών, γονική άδεια για ανατροφή παιδιών και χρόνο απεργίας). Για να αναγνωριστούν τα πλασματικά έτη, ο εργαζόμενος πρέπει να έχει κολλήσει τουλάχιστον 3.600 ένσημα, τα οποία ισοδυναμούν με 12 χρόνια ασφάλισης. 

Μια από τις βελτιώσεις της τελευταίας στιγμής που ανακοίνωση ο υπουργός Εργασίας κ. Α. Λοβέρδος είναι η μείωση του κόστους εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας. Μέχρι σήμερα για την αναγνώριση οι ασφαλισμένοι κατέβαλαν το 20% του συντάξιμου μισθού για κάθε μήνα. Το ποσό αυτό θα μειωθεί κατά 30% από 1-1-2011 έως 31-12-2014, ενώ από 1-1-2015 η μείωση θα ανέβει στο 50% του σημερινού ποσού.

Η βασική σύνταξη θα δίδεται από το 2015 μαζί με την ανταποδοτική σύνταξη, από την ημερομηνία συνταξιοδότησης και χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα. Ωστόσο, όσοι βγαίνουν νωρίτερα στη σύνταξη, άρα δεν δικαιούνται πλήρη, έχουν ‘πέναλτι’ 6% ετησίως. Οι ανασφάλιστοι δικαιούνται βασική σύνταξη από τα 65, ενώ θα ισχύουν εισοδηματικά κριτήρια. Το ποσόν των 360 ευρώ από το οποίο θα ξεκινήσει η βασική σύνταξη, θα αναπροσαρμόζεται βάσει της μεταβολής του ΑΕΠ και της μεταβολής του πληθωρισμού.

Η ανταποδοτική σύνταξη θα υπολογίζεται βάσει του συνόλου του εργασιακού βίου και όχι της καλύτερης 2ετίας ή 5ετίας που ίσχυε μέχρι σήμερα. Για κάθε έτος ασφάλισης, το ποσοστό αναπλήρωσης (ανταποδοτική σύνταξη) θα κυμαίνεται στο 1,2%. Για τα έτη ασφάλισης πέρα των 37 το ποσοστό πάει στο 1,4-1,5%. Το ποσό αναλογεί στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών για τα έτη ασφάλισης, από το 2011, κάθε ασφαλισμένου που θεμελιώνει δικαίωμα σύνταξης μετά την 1.1.2015.

Οι επικουρικές δεν θα συνυπολογίζονται στο τελικό ποσό της σύνταξης, που σημαίνει ότι ο μέσος όρος αναπλήρωσης από πλήρη σύνταξη θα κινείται στο 63-64%, καθώς η μεσοσταθμική μείωση υπολογίζεται στο 7%. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου, το νέο καθεστώς δίνει αυξήσεις σε συντάξιμες αποδοχές ως 1.800 ευρώ, ενώ προβλέπει μειώσεις για αποδοχές άνω των 2.100 ευρώ.

Επιπλέον, καταργείται, όπως άλλωστε ορίζει το μνημόνιο, η 13η και 14η σύνταξη, ενώ αντικαθιστώνται από επίδομα ύψους 800 ευρώ για όσους λαμβάνουν κύρια σύνταξη ως 2.500 ευρώ, και χωρίζεται σε 400, 200 και 200 ευρώ, για Χριστούγεννα, Πάσχα και καλοκαίρι αντίστοιχα.

Για τη διαδοχική ασφάλιση προβλέπεται ποσοστό ωρίμανσης για τις εισφορές που καταβλήθηκαν στον αρχικό ή προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα.

Στο 65ο έτος από το 2013, μετά από σταδιακή προσαρμογή, αυξάνεται το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης των μητέρων με ανήλικα παιδιά και για τον ιδιωτικό τομέα.

Οι συντάξεις χηρείας για τον/την επιζώντα σύζυγο καταβάλλονται - αν ο γάμος ξεπερνά τα τρία χρόνια - για μία τριετία, ενώ μετά την πάροδο των τριών χρόνων, σε περίπτωση απασχόλησης ή άλλης σύνταξης, το ποσόν κατεβαίνει στο 50% ως τα 65 έτη ηλικίας. Από τα 65, το ποσόν ανεβαίνει στο 70%.

Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, όπως ανακοίνωσε ο γραμματέας, Χρήστος Παπουτσής, θα καταθέσει πρόταση για τη σύσταση ειδικής επιτροπής της Βουλής που θα παρακολουθεί την πορεία του ασφαλιστικού καλώντας τον πρόεδρο της βουλής να την συμπεριλάβει στην τροποποίηση του κανονισμού της Bουλής που θα γίνει τις επόμενες μέρες από την ολομέλεια.

Το πολύπαθο, όπως αποδείχθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, θέμα της διαιτησίας θα λυθεί εντός ενός μήνα με Προεδρικό Διάταγμα, καθώς αποσύρθηκε από το νομοσχέδιο. Εν τω μεταξύ, μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας αναμένεται να καταλήξουν σε συμφωνία οι κοινωνικοί εταίροι επί της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 13:59 - 09 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.