ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Κρίσιμες συνεδριάσεις Eurogroup και Ecofin- Στο επίκεντρο τα stress tests των τραπεζών

08:07 - 12 Ιουλ 2010 | Οικονομία
(upd 2) Τα stress tests των ευρωπαϊκών τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο των συναντήσεων των υπουργών Οικονομικών Eurogroup και Ecofin, σήμερα (Δευτέρα 12 Ιουλίου) και αύριο (Τρίτη 13 Ιουλίου). Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου θα εκπροσωπήσει τη χώρα και στην προγραμματισμένη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για το συντονισμό της Οικονομικής Πολιτικής στην Ε.Ε. υπό τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman van Rompuy, που θα γίνει σήμερα.

Πριν από λίγες ημέρες, η Επιτροπή των Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) αποκάλυψε ότι θα δοκιμαστούν οι κεφαλαιακές αντοχές 91 τραπεζών της ΕΕ μέσα από τεστ που θα περιλαμβάνουν υποθετικά σενάρια για επιδείνωση του οικονομικού και του επενδυτικού κλίματος.

Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αποδειχτούν ανθεκτικές στα «stress tests». Πρόκειται για τις ΕΤΕ, Alpha, Eurobank, Πειραιώς, Αγροτική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Κύπρου και Marfin Popular.

«Στην αρχή επικρατούσε η άποψη ότι τα stress tests ήταν πολύ αυστηρά και θα οδηγούσαν τις τράπεζες στην κατάρρευση. Στη συνέχεια άρχισε να ακούγεται ευρέως ότι η εν λόγω δοκιμασία είναι πολύ αδύναμη και αναποτελεσματική. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση» δήλωσε, στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.

"Νομίζω ότι η απόφαση να επεκταθούν τα σενάρια των stress tests και να δημοσιοποιηθούν  τα αποτελέσματα...αποτελεί σημαντικό βήμα, προκειμένου να διαλυθεί η αβεβαιότητα στις αγορές  σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος της άσκησης.  Ελπίζω να το επιτύχουμε", είπε.

Τα αποτελέσματα των τεστ θα δημοσιοποιηθούν στις 23 Ιουλίου για κάθε τράπεζα, ενώ το σύνολό τους καλύπτει το 65% του ευρωπαϊκού κλάδου. Οι λεπτομέρειες για το ποια στοιχεία θα δημοσιοποιηθούν θα οριστικοποιηθούν στις συναντήσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών δέχονται πιέσεις να αποκαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για τα stress tests των τραπεζών, αναφέρει σε σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg.

«Τα stress tests αποτελούν ένα σημαντικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση» δηλώνει στο Bloomberg ο John Wraith, αναλυτής της Bank of America - Merrill Lynch. «Ωστόσο δεν γνωρίζουμε αρκετές λεπτομέρειες αναφορικά με τη μεθοδολογία των stress tests. Εάν κάποιες τράπεζες χρειαστεί να προβούν σε αυξήσεις κεφαλαίων, αυτό πως τα συμβεί;» προσθέτει.

Ακολουθεί η ημερήσια διάταξη του Ecofin:

Α. ΠΡΟΓΕΥΜΑ

1. Τρέχουσα οικονομική κατάσταση

Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (World Economic Outlook - 7 Ιουλίου 2010), η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να ανέλθει στο 4,5% για το 2010 και στο 4,25% για το 2011. Συνολικά, για το τρέχον έτος προσδοκάται μέτρια αλλά σταθερή ανάκαμψη στις περισσότερες αναπτυγμένες οικονομίες και ισχυρή ανάπτυξη σε πολλές αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες. Ωστόσο, έχει ενταθεί ο κίνδυνος από τις  νέες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικές στις αναπτυγμένες οικονομίες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην προώθηση αξιόπιστης δημοσιονομικής προσαρμογής και κυρίως μέτρων που ενισχύουν τις μακροπρόθεσμες αναπτυξιακές προοπτικές, όπως οι μεταρρυθμίσεις του φορολογικού συστήματος. Παράλληλα, είναι απαραίτητη η διενέργεια διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεταρρυθμίσεων του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την προώθηση της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας. Οι πολιτικές στις αναδυόμενες οικονομίες πρέπει να συμβάλλουν στην αποκατάσταση της ισορροπίας στην παγκόσμια ζήτηση, μέσω διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και μεγαλύτερης ευελιξίας στις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

2. Τεστ αντοχής

Θα γίνει ενημέρωση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC) για την άσκηση αντοχής, στην οποία υποβάλλονται οι σημαντικότερες ευρωπαϊκές τράπεζες. Τα αποτελέσματα της άσκησης θα ανακοινωθούν στις 23 Ιουλίου 2010.

3. Έκθεση Monti για την εσωτερική αγορά

Τον Οκτώβριο 2009 ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, José Manuel Barroso, ανέθεσε στον πρώην Επίτροπο για την Εσωτερική Αγορά και τον Ανταγωνισμό, Mario Monti, να συντάξει έκθεση που θα περιλαμβάνει επιλογές και συστάσεις για την επανεκκίνηση της ενιαίας αγοράς που αποτελεί έναν από τους κυριότερους στρατηγικούς στόχους της Επιτροπής. Η έκθεση, που παραδόθηκε τον Μάιο του 2010, προτείνει μια νέα στρατηγική για την εσωτερική αγορά, με στόχο να αποφευχθεί ο οικονομικός εθνικισμός, να επεκταθεί η εσωτερική αγορά σε νέες πτυχές της οικονομίας που συμβάλλουν αποφασιστικά στην ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Β. ECOFIN

Νομοθετικές διαβουλεύσεις

Πακέτο χρηματοπιστωτικής εποπτείας

Στο Συμβούλιο Ecofin θα επιδιωχτεί πολιτική συμφωνία επί προτάσεων υιοθέτησης Κανονισμών και Οδηγιών για την καλύτερη εποπτεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Κατόπιν προτάσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής  θα δημιουργηθούν, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Συστημικού Κίνδυνου (European Systemic Risk Board- ESRB) και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εποπτών του Χρηματοπιστωτικού τομέα (European System of Financial Supervisors- ESFS). Πρέπει να λειτουργούν από 1η Ιανουαρίου 2011 και η δημιουργία τους αποτελεί προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως εκφράστηκε και στα συμπεράσματα του τελευταίου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Μη νομοθετικές δραστηριότητες

1. Παρουσίαση του προγράμματος της Βελγικής Προεδρίας

Στο προσεχές Συμβούλιο Ecofin θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα της Βελγικής Προεδρίας και θα διεξαχθεί ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των Υπουργών. Οι βασικοί άξονες του προγράμματος της Βελγικής Προεδρίας επί οικονομικών και χρηματοπιστωτικών θεμάτων είναι: μεταρρυθμίσεις του χρηματοπιστωτικού τομέα, οικονομική και δημοσιονομική πολιτική, φορολογία, εξωτερικός ρόλος της Ε.Ε., προϋπολογισμός της Ε.Ε.

2. Συνέχεια του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2010:

α. Ανακοίνωση της Ε.Ε.: «Ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών»

Η Ε. Ε. θα παρουσιάσει την από 30 Ιουνίου 2010 ανακοίνωσή της με τίτλο «Ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών με στόχο τη σταθερότητα, ανάπτυξη και απασχόληση – Εργαλεία για ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ε.Ε». Σκοπός της είναι να αναπτυχθούν περαιτέρω οι ιδέες πολιτικής που διατυπώθηκαν σε προγενέστερη ανακοίνωση της Ε.Ε. στις 12 Μαΐου, βάσει των κατευθύνσεων που συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου και της ως τώρα προόδου των εργασιών της Ομάδας Δράσης για την οικονομική διακυβέρνηση.

β. Ευρωπαϊκό εξάμηνο

Θα γίνει ανταλλαγή απόψεων και υιοθέτηση σχεδίου συμπερασμάτων σχετικά με το «Ευρωπαϊκό Εξάμηνο» (European Semester), σε συνέχεια σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ανακοίνωσης που υιοθέτησε η Επιτροπή στις 30 Ιουνίου 2010. Σύμφωνα με το περιεχόμενο του σχεδίου συμπερασμάτων που συζητήθηκε στην Επιτροπή Οικονομικών και Δημοσιονομικών θεμάτων (EFC) δίνεται εντολή στην EFC να εξετάσει την υιοθέτηση των απαραίτητων τροποποιήσεων του Κώδικα Συμπεριφοράς που αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

γ. Άλλα θέματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Στο Συμβούλιο θα γίνει ανταλλαγή απόψεων για τη Στρατηγική ΕΕ 2020, με βάση ενημερωτικό σημείωμα της Επιτροπής Οικονομικής Πολιτικής.

3. Γενικές κατευθυντήριες γραμμές οικονομικής πολιτικής

Σε συνέχεια της συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου, το Συμβούλιο Ecofin της 13ης Ιουλίου καλείται να υιοθετήσει επισήμως τις Γενικές Κατευθυντήριες Γραμμές Οικονομικής Πολιτικής (Broad Economic Policy Guidelines- BEPGs). Οι BEPGs αποτελούν μέρος των Ολοκληρωμένων Κατευθυντήριων Γραμμών και θέτουν το πλαίσιο για την Στρατηγική Ευρώπη 2020, καθώς και το πλαίσιο για το σχεδιασμό των μεταρρυθμίσεων σε επίπεδο κρατών –μελών .

4. Εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης

Σε συνέχεια των εκθέσεων που ετοίμασε η  Ε.Ε., όπου συμπεραίνεται η ύπαρξη υπερβολικών δημοσιονομικών ελλειμμάτων, και κατόπιν των συστάσεών της για διόρθωση των ελλειμμάτων, το Συμβούλιο Ecofin πρόκειται να ξεκινήσει τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος για τη Βουλγαρία, την Κύπρο, τη Δανία και τη Φινλανδία. Ακόμα, αναμένεται να αξιολογήθούν 13 κρατη-μέλη (Βέλγιο, Τσεχική Δημοκρατία, Γερμανία,  Ιρλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Αυστρία, Πορτογαλία, Σλοβενία, Σλοβακία και Ηνωμένο Βασίλειο), αν έλαβαν επαρκή μέτρα για την επίτευξη των στόχων για το 2010.

5. Υιοθέτηση του ευρώ από την Εσθονία

Το  Συμβούλιο Ecofin αναμένεται να αποφασίσει την είσοδο της Εσθονίας στη ζώνη του Ευρώ.

6. Άλλα θέματα: Έκθεση 2010 της Ε.Ε. για τα δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ

Το Συμβούλιο Ecofin θα ενημερωθεί από τον πρόεδρο της Επιτροπής Οικονομικών και Δημοσιονομικών Υποθέσεων (EFC) επί των βασικών μηνυμάτων που προκύπτουν από την Έκθεση 2010 της Ε. Ε. για τα δημόσια οικονομικά στην ΟΝΕ.

Γ. ΓΕΥΜΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ:  Συνέχεια της Συνόδου Κορυφής G20 σχετικά με θέματα αρμοδιότητας του Συμβουλίου Ecofin

Θα γίνει ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής του G20,  η οποία  πραγματοποιήθηκε στην Οττάβα του Καναδά στις 27 Ιουνίου.

Τελευταία τροποποίηση στις 16:38 - 12 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.