ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Β. Σόιμπλε: Σημαντικό βήμα για την καταπολέμηση της ανασφάλειας τα stress tests

13:56 - 12 Ιουλ 2010 | Οικονομία
«Στην αρχή επικρατούσε η άποψη ότι τα stress tests ήταν πολύ αυστηρά και θα οδηγούσαν τις τράπεζες στην κατάρρευση. Στη συνέχεια άρχισε να ακούγεται ευρέως ότι η εν λόγω δοκιμασία είναι πολύ αδύναμη και αναποτελεσματική. Η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση» δήλωσε, στο περιθώριο της σημερινής συνάντησης Eurogroup στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Β. Σόιμπλε.
"Νομίζω ότι η απόφαση να επεκταθούν τα σενάρια των stress tests και να δημοσιοποιηθούν  τα αποτελέσματα...αποτελεί σημαντικό βήμα, προκειμένου να διαλυθεί η αβεβαιότητα στις αγορές  σχετικά με την κατάσταση των τραπεζών στην Ευρώπη. Αυτός είναι ο στόχος της άσκησης.  Ελπίζω να το επιτύχουμε", είπε. 

Για τη δέσμευση της Σλοβακίας σχετικά με την συμφωνία-πλαίσιο για τη δημιουργία του  μηχανισμού βοήθειας της ΕΕ, ο Σόιμπλε είπε πως "θα πιέσουμε τη Σλοβακία, όπως όλους τους άλλους. Η αλληλεγγύη στην ευρωζώνη είναι αλληλεγγύη όλων προς όλους. Κανένας δεν θα πρέπει να εξαιρεί τον εαυτό του". 

"Μετά τις εκλογές...χρειάζεται κανείς χρόνο", τόνισε, προσθέτοντας, πάντως, πως "δεν νομίζω ότι υπάρχει περιθώριο για διαπραγματεύσεις, επειδή το SPV έχει τεθεί σε  λειτουργία και θα έστελνε λάθος μήνυμα στις αγορές".

Ερωτηθείς για τη Σλοβακία, ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την εκτίμηση ότι "η Σλοβακία θα υπογράψει (την συμφωνία-πλαίσιο) πριν τα μέσα Ιουλίου. Το  εργαλείο (EFSF) θα είναι χωρίς καμία αμφιβολία διαθέσιμο πριν τα τέλη του μήνα". 

Ερωτηθείς αν θα υπογράψει την συμφωνία-πλαίσιο για τη δημιουργία του μηχανισμού  βοήθειας της ΕΕ, του EFSF, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ivan Miklos είπε:  "Όχι σήμερα. Δεν βρίσκομαι εδώ για την υπογραφή, βρίσκομαι εδώ για συζητήσεις και για  διαπραγματεύσεις. Αλλά θα αποφασίσουμε σύντομα, το συντομότερο δυνατόν".

Αναφερόμενος στα stress tests, ο Βέλγος υπουργός Οικονομικών Didier Reynders δήλωσε: "Θα συζητήσουμε το θέμα (stress tests) στο Ecofin αύριο.

Ακολούθως, "θα περιμένουμε τη δημοσιοποίηση" των αποτελεσμάτων και "θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα" αν υπάρξουν ανεπάρκειες στα κεφάλαιά τους, προσέθεσε.

Παρόλα αυτά δεν έδωσε λεπτομέρειες για τη μορφή που μπορεί να έχουν αυτά τα μέτρα. Οι οικονομολόγοι πάντως αναμένουν ότι μία αναδιάρθρωση του κεφαλαίου κάποιων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων της ΕΕ θα αποδειχθεί αναγκαία.
Τελευταία τροποποίηση στις 15:31 - 12 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.