ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στις «πλάτες» των εγχώριων τραπεζών η σημερινή έκδοση του εντόκου. Στο 5% το επιτόκιο

08:05 - 13 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Στις «πλάτες» των εγχώριων τραπεζών η σημερινή έκδοση του εντόκου. Στο 5% το επιτόκιο
Στο 5%, στα ίδια επίπεδα δηλαδή με αυτό που χρεώνει στην Ελλάδα η ΕΕ μέσω του πακέτου στήριξης, «βλέπουν» το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου στη σημερινή έκδοση των 6μηνων εντόκων γραμματίων οι αναλυτές οι οποίοι εκτιμούν ότι θα απορροφηθεί αποκλειστικά από εγχώριες τράπεζες.

Ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους ( ΟΔΔΗΧ ) είπε την Παρασκευή πως σήμερα θα προχωρήσει στην έκδοση τίτλων εξάμηνης διάρκειας με σκοπό να αντλήσει 1,25 δις. ευρώ, εγκαταλείποντας ωστόσο την 12μηνη έκδοση, λόγω του υψηλότατου κόστους.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το διάστημα 10-23 Ιουλίυ λήγουν βραχυπρόθεσμα ομόλογα αξίας 4,5 δισ. ευρώ και σύμφωνα με το ΔΝΤ, το roll over αυτό δεν έχει χρηματοδοτηθεί πλήρως από το πακέτο των 110 δισ. ευρώ της σανίδας σωτηρίας που «κατασκευάστηκε» τον Μάιο για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της Ελλάδας.

Σύμφωνα με τον κ. Padhraic Garvey, στρατηγικό αναλυτή της αγοράς σταθερού εισοδήματος της ING, η Ελλάδα ενδέχεται να πουλήσει τα έντοκα γραμμάτια 26 εβδομάδων στις εγχώριες μόνο τράπεζες, με κόστος κοντά στο 5%, που είναι και το επίπεδο που «χρεώνει» η ΕΕ στη χώρα, στα πλαίσια του πακέτου διάσωσης.

Όπως προσθέτει, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης, κάποιου είδους «ηθική» πίεση προς τις εγχώριες τράπεζες έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν να συμμετάσχουν στην έκδοση.

Αξίζει να σημειώσουμε πως το επιτόκιο των εξάμηνων εντόκων γραμματίων που ωριμάζουν τον Ιανουάριο, διαμορφώνεται κοντά στο 5,67% αυτή τη στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της Barclays, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg οι τίτλοι με λήξη τον Ιανουάριο, έχουν κόστος δανεισμού της τάξης του 7,31%.

Παρά το πακέτο διάσωσης, και τις αποδεδειγμένα θετικές προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης στο μέτωπο της δημοσιονομικής σύσφιξης, οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συνεχίζουν να αντικατοπτρίζουν αυξημένες ανησυχίες για το ενδεχόμενο default της χώρας. Το spread των 10ετών ομολόγων διαμορφώνεται στις 764 μονάδες βάσης ,αρκετά υψηλά, αν και χαμηλότερα από την κορυφή των 1000 σχεδόν μονάδων που είχε αγγίξει τον Μάιο.

Το σημαντικό είναι η αγορά να εμπιστευθεί περισσότερο την Ελλάδα και να θελήσει από μόνη της να αγοράσει αυτούς του τίτλους, και όχι να το κάνει επειδή «κάποιος» της λέει να το κάνει, υπογραμμίζει ο κ. Frances Hudson, επικεφαλής της διεθνούς θεματικής στρατηγικής Standard Life Investment.

Το ελληνικό Δημόσιο τον Απρίλιο προχώρησε στην έκδοση ΕΓΔ 52 εβδομάδων με επιτόκιο 4,85%, από από 2,22% κατά την προηγούμενη δημοπρασία του Ιανουαρίου. Τα ΕΓΔ 26 εβδομάδων που πωλήθηκαν τον Ιανουάριο, όταν ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαζόταν ένα bailout, είχαν επιτόκιο 1,38%!

Ο Peter Chatwell αναλυτής της αγοράς σταθερού εισοδήματος της Credit Agricole, τονίζει ότι η σημερινή έκδοση θα θεωρηθεί επιτυχής μόνον εάν η Ελλάδα καταφέρει ένα κόστος της τάξης του 5%, που είναι και το κόστος με το οποίο δανείζεται από το πακέτο διάσωσης της ΕΕ.

Όπως σημειώνει, καθώς το όλο θέμα είναι εγχώριο εννοώντας πως οι ελληνικές τράπεζες είναι αυτές που θα καλεσθούν να απορροφήσουν την έκδοση, το κόστος της δημοπρασίας δεν θα αφεθεί να σκαρφαλώσει στα ύψη.

Ο επικεφαλής της στρατηγικής επιτοκίων της Commerzbank, κ. Christoph Rieger τονίζει εξάλλου πως η ελληνική κυβέρνηση θέλει απλά να στείλει το μήνυμα πως μπορεί ακόμη να βγει στις αγορές κι έτσι δεν υπάρχει λόγος να θεωρήσει κανείς πως η έκδοση θα αποτύχει. Ο όγκος είναι μικρός και οι εγχώριες τράπεζες είναι αυτές που θα αγοράσουν τα έντοκα. Είναι προφανές, όπως υπογραμμίζει ο Rieger, πως το ελληνικό δημόσιο έχει κατά κάποιον τρόπο «φροντίσει» πως αυτή η έκδοση θα στεφθεί με επιτυχία, αλλιώς δεν θα την έκανε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:43 - 13 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.