ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Επικρίνει το "ολιγοπώλιο" των οίκων αξιολόγησης ο Τρισέ

11:11 - 13 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Επικριτικός όσον αφορά το "ολιγοπώλιο" των τριών διεθνών οίκων αξιολόγησης εμφανίζεται ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύει σήμερα η γαλλική εφημερίδα Liberation για τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης.

"Είναι κατά τα φαινόμενα σκόπιμο να μην συνεχιστεί να υπάρχει ένα διεθνές ολιγοπώλιο των τριών οίκων", είπε στη γαλλική εφημερίδα, χωρίς να κάνει ευθεία αναφορά στην πρόταση για τη δημιουργία ενός οίκου αξιολόγησης με αυστηρά ευρωπαϊκή δομή.

"Οι οίκοι αξιολόγησης γενικά έχουν την τάση να μεγαλοποιούν τις κινήσεις προς τα πάνω ή προς τα κάτω των χρηματαγορών. Αυτό αντιβαίνει στην οικονομική σταθερότητα", σύμφωνα με τον Τρισέ.

Τους τελευταίους μήνες, αρκετοί ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν επικρίνει τους οίκους αξιολόγησης. Ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για θέματα εσωτερικής αγοράς Μισέλ Μπαρνιέ πρότεινε στις αρχές Μαΐου τη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού οίκου ο οποίος κυρίως θα αξιολογεί τα χρέη των κρατών.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε επίσης υπέρ της συγκρότησης ενός ευρωπαϊκού οίκου αξιολόγησης. Η Γερμανία και η Γαλλία επίσης. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε δηλώσει ότι η Γερμανία θα "εργαστεί από κοινού με τη Γαλλία" για να επιτευχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια "διάσπαση του ολιγοπωλίου των τριών μεγάλων οίκων αξιολόγησης".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.