ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Συνταγή «Ελλάδας» υιοθετεί και η Κύπρος

11:48 - 14 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Μείωση προσωπικού στο δημόσιο, συγκράτηση δαπανών και πάγωμα των μισθών, είναι μερικά από τα μέτρα που εξετάζει η Κυπριακή κυβέρνηση, προκειμένου να διορθώσει τα δημοσιονομικά της μεγέθη, μετά τη συμπερίληψη της στην Ευρωπαϊκή διαδικασία επιτήρησης λόγω υπερβολικού ελλείμματος.

Όπως αποφάσισε αυτήν την εβδομάδα το ECOFIN, η Κυπριακή οικονομία τίθεται επισήμως υπό επιτήρηση, αφού στο τέλος του 2009,  το έλλειμμα έφτασε στο 6.1% του ΑΕΠ (ενώ το όριο του Συμφώνου Σταθερότητας είναι 3%) και το δημόσιο χρέος ανήλθε σε 62 % του ΑΕΠ, ξεπερνώντας την τιμή αναφοράς του 60% Βάσει της απόφασης, η Κύπρος οφείλει να επαναφέρει το έλλειμμά της κάτω από το 3% έως το τέλος του 2012. Κατόπιν τούτων, ο Κύπριος Υπουργός Οικονομικών, Χαρίλαος Σταυράκης, σημείωσε ότι «αυτή τη στιγμή γίνεται μια τεράστια προσπάθεια μείωσης των κρατικών δαπανών και συγκράτησης του κρατικού μισθολογίου. Για πρώτη φορά, υπάρχει μείωση του προσωπικού που απασχολείται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αυτή είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την κυπριακή οικονομία και σαν αποτέλεσμα αυτού, η αύξηση του κρατικού μισθολογίου, το πρώτο εξάμηνο, ανέβηκε μόνο κατά 0,8%, και είναι η μικρότερη αύξηση που είχαμε στο μισθολόγιο τα τελευταία 30 χρόνια». Παράλληλα, τόνισε ότι «υπάρχει μια μεγάλη προσπάθεια μείωσης των λειτουργικών δαπανών του κράτους, αυτές οι δαπάνες που δεν θεωρούνται απαραίτητες και παραγωγικές. Το Υπουργικό Συμβούλιο έχει πρόσφατα εγκρίνει μειώσεις στις δαπάνες αυτές κατά 80 εκατομμύρια ευρώ, από έναν προϋπολογισμό που ήταν ήδη αρκετά συγκρατημένος».

Έντονες φυσικά ήταν οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης, τα οποία επέκριναν «την ατολμία» της κυβέρνησης και την «απουσία αναπτυξιακών μέτρων». Σημειώνεται πάντως ότι λόγω της κρίσης, οι 24 από τις 27 χώρες-μέλη της Ε.Ε. βρίσκονται σε διαδικασία επιτήρησης. Μόνο το Λουξεμβούργο στη ζώνη του ευρώ και η Σουηδία και η Εσθονία εκτός της ευρωζώνης, εξακολουθούν να διαφεύγουν των διαδικασιών αυτών.

Τελευταία τροποποίηση στις 12:20 - 14 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.