ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ζεστό χρήμα 1,5 δισ. ευρώ πέφτει στο εμπόριο μέχρι τέλος του 2010

13:21 - 19 Ιουλ 2010 | Οικονομία
(upd) Ζεστά λεφτά της τάξης του 1,5 δις. ευρώ ρίχνει η κυβέρνηση για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων φέτος. Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου συνυπέγραψε, με πρωτοβουλία της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κας Λούκας Κατσέλη, το «Εθνικό Σχέδιο Στήριξης Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (Ε.Σ.Σ.ΜμΕ) 2010-2013».

Όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, κ. Β. Κορκίδης τα 9,2 δισ. ευρώ που θα πέσουν στην αγορά, εκ των οποίων τα 5 δισ. ευρώ σε εγγυήσεις δανείων για κεφάλαια κίνησης και άλλο 1,5 δισ. ευρώ σε δράσεις με νέες προκηρύξεις μέσα στο 2010, θα δώσουν το φιλί της ζωής σε πολλές ΜμΕ και το δικαίωμα να σωθούν και να συνεχίσουν τη λειτουργία τους.

Επιπλέον, θεμελιώνεται ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση θεσμικών παρεμβάσεων, υποστηρικτικών προγραμμάτων και σύγχρονων χρηματοδοτικών εργαλείων στη βάση των αρχών του Small Business Act for Europe (SBA).

Όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας, το Συμβόλαιο μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα για μία καλύτερη θεραπεία των προβλημάτων του κλάδου μας και να ενισχύσει τη δημιουργική συναίνεση μεταξύ των παραγωγικών φορέων και της Κυβέρνησης σε θέματα στρατηγικής σημασίας, τόσο για το εμπόριο όσο και για το σύνολο της οικονομίας.

Ο κ. Κορκίδης είπε ακόμα ότι "για εμάς, τους εκπροσώπους του ελληνικού εμπορίου, η ανάληψη μιας τέτοιας πρωτοβουλίας δικαιώνει παρεμβάσεις μηνών και έντονες επισημάνσεις για την ανάγκη να υπάρξει μία ολοκληρωμένη στρατηγική στήριξης της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα στην τρέχουσα, πολύ δύσκολη οικονομική συγκυρία. Πρέπει όλοι οι αρμόδιοι φορείς να στρέψουν την προσοχή τους και να προσεγγίσουν "φιλικά" τη μικρή και μεσαία επιχειρηματικότητα, η οποία διαχρονικά αποτελεί την εγγύηση της κοινωνικής συνοχής, το θεματοφύλακα της απασχόλησης και τον πυρήνα της οικονομικής ανάκαμψης.

Οι μικρές σε μέγεθος ελληνικές επιχειρήσεις χρειάζονται μέτρα της "πιάτσας" και άμεσα "ζεστό" χρήμα για να ανακουφιστούν και να βοηθήσουν με τη σειρά τους τη διατήρηση της απασχόλησης, την ανάταξη της αγοράς και την τόνωση της οικονομίας μας. Προτεραιότητα όλων των προσπαθειών μας πρέπει να είναι η σωτηρία της ελληνικής αγοράς και η ολική ανατροπή της σημερινής μίζερης κατάστασης".

Από την πλευρά της, η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Λ. Κατσέλη, κατά τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, μίλησε για μία σημαντική μέρα όσον αφορά στον στόχο αναθέρμανσης της ελληνικής οικονομίας και ενίσχυσης των ΜμΕ.

Ειδικότερα, έκανε λόγο για τρεις μεγάλες εξαγγελίες, τριών καινούριων προγραμμάτων.

Το πρώτο πρόγραμμα αφορά την ενεργοποίηση του JEREMIE, ένα πρόγραμμα ύψους δημοσίων πόρων 290 εκατομμυρίων, το οποίο με την ανακύκλωση πόρων θα διοχετεύσει ρευστότητα στην αγορά περίπου στο τριπλάσιο. Η μόχλευση των πόρων ουσιαστικά επιτρέπει σε όλα αυτά τα προγράμματα δανείων και μικροπιστώσεων να έχουμε περίπου τριπλάσια διοχέτευση πόρων από τους πόρους τους οποίους βάζουμε στο κάθε πρόγραμμα.

Η δεύτερη μεγάλη ανακοίνωση έχει να κάνει με τη σύσταση του Ταμείου Επιχειρηματικότητας. Στο οποίο ταμείο το υπουργείο διοχετεύει κεφάλαια ύψους 460 εκατομμυρίων, που θα προέρχονται στο σύνολό τους από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητας του ΕΣΠΑ, αλλά και από τη διάθεση πόρων από τα πέντε περιφερειακά προγράμματα.

Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ουσιαστικά θα επιτρέψει τη χρηματοδότηση επενδύσεων συνολικού ύψους 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ στα επόμενα τρία χρόνια, πάλι μέσω της μόχλευσης των πόρων.

Τέλος, θα υπάρξουν πρόσθετα προγράμματα επιχορηγήσεων μέσω της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας ύψους 300 εκατομμυρίων ευρώ για το 2010-2011, για τη στήριξη της εξωστρέφειας, της καινοτομίας, των πράσινων δράσεων.

Συνολικά, τα προγράμματα τα οποία χρησιμοποιούν τόσο εθνικούς πόρους όσο και κεφάλαια από το ΕΣΠΑ και αγγίζουν το 1 δισ. ευρώ, αναμένεται να τριπλασιαστούν μέσω της μόχλευσης κεφαλαίων και της συμμετοχής και των τραπεζικών ιδρυμάτων στα 3 δισ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να ενταχθούν 10-15.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Πτώση τζίρου στο εμπόριο μετά από δέκα χρόνια!

Εν τω μεταξύ, μείωση στις πωλήσεις για πρώτη φορά τα τελευταία 10 χρόνια κατέγραψαν πέρυσι οι ελληνικές επιχειρήσεις, όπως προκύπτει την ανάλυση των  ισολογισμών της χρήσης 2009 από την Hellastat A.E. Επιπλέον, έντονη ήταν η υποχώρηση της κερδοφορίας, που έφτασε το 12,6%. Τις χειρότερες επιδόσεις παρουσιάζουν οι μικρότερες επιχειρήσεις, ενώ οι μεγαλύτερες απώλειες καταγράφονται σε βιομηχανία, εμπόριο και μεταφορές.

Ειδικότερα, το 2009 καταγράφηκε μέση πτώση κατά 7% των πωλήσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις, έναντι ικανοποιητικής αύξησης κατά 3,2% την περυσινή χρονιά. Αποτελεί επίσης πρωτόγνωρο φαινόμενο οι επιχειρήσεις με πτώση του τζίρου να ξεπερνούν σε αριθμό αυτές με ενίσχυση: το ισοζύγιο είναι 60-40 υπέρ αυτών με χαμηλότερες πωλήσεις το 2009 έναντι του 2008, εξέλιξη η οποία κρίνεται ανησυχητική, καθώς η δεύτερη χειρότερη παρατηρήθηκε –ως φυσιολογική και αναμενόμενη, μάλιστα- στο μετα-ολυμπιακό  2005 όπου περίπου ισομοιράστηκαν  ανοδικές και πτωτικές.

Σε επίπεδο καθαρής κερδοφορίας οι εξελίξεις είναι οι πλέον δυσάρεστες, καθώς παρατηρείται μέση κάμψη κατά -12,6%, σε συνέχεια της επίσης κακής χρονιάς του 2008 (-10%).  Το 55% των επιχειρήσεων εμφανίζει κάμψη αποτελεσμάτων –όπως και το 2008- ενώ από το 2001 μόνο μια χρονιά ξεπέρασαν ελαφρά το 50%, το έτος 2005. Θετικό αξιολογείται πάντως το γεγονός ότι σταθερά την τελευταία 10ετία 2 στις 3 επιχειρήσεις εμφανίζουν κερδοφορία. Ταυτόχρονα, και η λειτουργική κερδοφορία επηρεάζεται από το δύσκολο επιχειρηματικό περιβάλλον του 2009, με μέση πτώση κατά -9%, ενώ πέρυσι είχε διατηρηθεί σχεδόν αμετάβλητη.

Η μικτή κερδοφορία –ο πλέον κρίσιμος δείκτης για την εξέλιξη των υπολοίπων μεγεθών των επιχειρήσεων- υποχωρεί κατά 1,5 μονάδα, στο 27,2%, με αντίστοιχη επίπτωση στο περιθώριο ΚΠΤΦΑ, το οποίο εκτιμάται στο 8,5% (από 9,5%). Η επίδοση αυτή είναι η χαμηλότερη στο διάστημα 2009-2001.

Μεγαλύτερη η επιδείνωση για τις μικρότερες επιχειρήσεις

Σημαντική διαφοροποίηση προκύπτει στα αποτελέσματα των επιχειρήσεων ανάλογα με το μέγεθός τους: οι μεγάλες επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των ευρώ 50εκ. εμφανίζουν μέση μείωση τζίρου κατά 2% (+6,8% το 2008), ενώ οι μικρές επιχειρήσεις με έσοδα μέχρι ευρώ 1 εκ. εμφανίζουν εντονότερη του μέσου υποχώρηση, αγγίζοντας το -10% (+0,3% το 2008). Ανάλογη εικόνα καταγράφεται και στη μεταβολή των κερδών, καθώς οι μεγάλες επιχειρήσεις  υφίστανται μέση μείωση που δεν υπερβαίνει το -5%, ενώ εταιρείες με πωλήσεις ευρώ 1 έως 3 εκ. και μέχρι ευρώ 1 εκ. παρουσιάζουν μέση μείωση κατά -20% και -9,5% αντίστοιχα. Πάντως, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι υφίσταται πτωτική πορεία των μεγεθών ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιχείρησης.

Σε Βιομηχανία, Εμπόριο και Μεταφορές οι μεγαλύτερες απώλειες

Σύμφωνα με την ανάλυση της Hellastat η πτώση των πωλήσεων στη Βιομηχανία αγγίζει το -10% κατά μέσο όρο, -9,5% αντίστοιχα στο Εμπόριο, ενώ οι μεταφορές ακολουθούν με πτώση εσόδων κατά -7%. Ο κατασκευαστικός  τομέας  υποχωρεί με -5%, ενώ Ξενοδοχεία & Εστιατόρια έκλεισαν μια μέτρια χρονιά –δεδομένων των συνθηκών- με πτώση που δεν ξεπέρασε το -4%. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί ο ευρύτερος κλάδος Ακίνητης Περιουσίας, με μέση αύξηση εσόδων της τάξης του 2,9%.

Από πλευράς καθαρής κερδοφορίας, Κατασκευές και Μεταφορές αντιμετωπίζουν μέση κάμψη κατά 20% και 21,5% αντίστοιχα, ενώ σε 16-17% εκτιμάται η μέση υποχώρηση στη Βιομηχανία και το Εμπόριο.

 

Τελευταία τροποποίηση στις 20:57 - 19 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.