ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γιατί δεν ανησύχησε την αγορά η χθεσινή βουτιά

08:00 - 21 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Μία από τις λίγες φορές που μέσα στο 2010 οι αγορές δεν «γκρεμίστηκαν» εξαιτίας της Ελλάδας! Οι άσχημες οικονομικές εξελίξεις στην Ουγγαρία αφενός και η κάθετη μείωση των καθαρών κερδών της Goldman Sachs αφετέρου, αποτέλεσαν τον βασικότερο λόγο που οι αγορές στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ έπαθαν καθίζηση χθες.

Σε ό,τι δε αφορά στο Χ.Α., δεδομένων των συνθηκών, οι συναλλαγές τείνουν να σταθεροποιηθούν πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα «έψαχνε» την άνοδο από το άνοιγμα, καθώς ο γενικός δείκτης πειραματίστηκε στην περιοχή των 1.638 μονάδων, χωρίς αποτέλεσμα όμως, αφού οι εντολείς αγορών το περασμένο διάστημα, «γύρισαν» σε πωλητές, βλέποντας τις συνθήκες που επικρατούσαν στο εξωτερικό. Αν και τα δειλά βήματα εξόδου της ελληνικής οικονομίας από το τέλμα θα μπορούσαν να αντικατοπτριστούν πλήρως στο χρηματιστηριακό ταμπλό χθες, όμως δεδομένων των συνθηκών στο εξωτερικό και με δεδομένο ότι επί οκτώ συνεδριάσεις επί συνόλου 13, ο δείκτης ανεβαίνει, πολλοί, θεώρησαν ότι ήταν μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για ρευστοποιήσεις. Κι αυτός ήταν ο λόγος που οι επενδυτές, κυρίως οι Έλληνες, δεν ανησυχούν για την τάση.

Πρώτον: Ο γενικός δείκτης με το χθεσινό κλείσιμο στις 1.579,14 μονάδες (απώλειες 2,92%) παραμένει σε απόσταση ασφαλείας από τις 1.600.

Δεύτερον: Το παιχνίδι στις τράπεζες μόλις έχει ανοίξει, μετά την πρόταση Σάλλα για την εξαγορά της συμμετοχής του Δημοσίου σε Τ.Τ. και ΑΤΕ. Η κυβέρνηση πρόκειται να προσλάβει δύο συμβούλους αποκρατικοποιήσεων, έναν που θα αξιολογήσει την προσφορά κι έναν ακόμα που θ' ασχοληθεί με τη θέση των κρατικών τραπεζών στην ελληνική και ξένη αγορά.

Τρίτον: Προεξοφλείται ότι τα αποτελέσματα των stress tests για τις τράπεζες θα είναι ικανοποιητικά ή τηρουμένων των αναλογιών τα εγχώρια πιστωτικά ιδρύματα θα περάσουν τις εξετάσεις.

Τέταρτον: Τα πρώτα δείγματα από την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης και του μνημονίου είναι ενθαρρυντικά για τη συνέχεια. Το έλλειμμα του προϋπολογισμού τείνει να μειωθεί κατά 50% (σ.σ. στοιχεία εξαμήνου), γεγονός το οποίο επέτρεψε στην κυβέρνηση να βγει για δεύτερη φορά μέσα σε ένα μήνα στις αγορές και να καλυφθεί σχεδόν κατά 4 φορές η έκδοση των εντόκων γραμματίων.

Πάντως, χθες για μία ακόμα συνεδρίαση η "μερίδα του λέοντος" και πιο συγκεκριμένα το 92% του τζίρου σε τίτλους του 20αρη και το 48% της μικτής αξίας συναλλαγών στις μετοχές των Εθνικής και Alpha Bank. Η αμυντικότερη συμπεριφορά της Coca-Cola της επέτρεψε να επανέλθει ξανά στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α. με την πρώτη επτάδα να διαμορφώνεται ως εξής: Coca-Cola (6,58 δισ), Εθνική (6,46 δισ), ΟΠΑΠ (3,53 δισ), ΟΤΕ (3,02 δισ), ΔΕΗ (2,88 δισ), Eurobank (2,76 δισ), Alpha Bank (2,62 δισ). Παρά τις εξελίξεις στις τράπεζες δεν παύουν να υπάρχουν ανησυχίες για τις τράπεζες, ειδικά όταν τα νέα έρχονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σ.Κ.Χ.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.