ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Η σπέκουλα πάει σύννεφο με τ’ αποτελέσματα των stress tests

08:59 - 22 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Η σπέκουλα πάει σύννεφο με τ’ αποτελέσματα των stress tests
Μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, εισηγμένες στο χρηματιστήριο, τις οποίες παρακολουθούν στενότατα οι επενδυτές, αναμένεται να περάσουν τα stress tests τα οποία θα ανακοινωθούν την Παρασκευή το απόγευμα, όμως όπως υποστηρίζουν οι αναλυτές, τα αποτελέσματα θα αποδείξουν πως τα μεγαλύτερα και σοβαρότερα προβλήματα βρίσκονται στις μικρότερες τράπεζες όπως οι ισπανικές cajas και οι γερμανικές Landesbanks, οι οποίες δεν είναι εισηγμένες.

Ο αναλυτής της Εvolution Securities, Arturo de Frias, κατονόμασε την Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας ( την οποία είχε «δείξει» και η Citigroup πριν μερικές εβδομάδες ) και την Banco Popular ως αυτές με τον μεγαλύτερο κίνδυνο να αποτύχουν στα τεστ. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνουν τόσο η Dexia όσο και η Credit Agricole. Όπως τόνισε, το σίγουρο είναι πως αρκετές ισπανικές και γερμανικές περιφερειακές τράπεζες θα αποτύχουν, αλλά καμία μεγάλη τράπεζα της Ευρώπης δεν αναμένεται να αποδειχθεί ότι χρειάζεται κεφάλαια. Το μεγάλο ερώτημα είναι, όπως προσθέτει, έαν οι μικρότεροι εγχώριοι παίκτες, όπως οι ελληνικές τράπεζες, που είναι όλες εισηγμένες στο χρηματιστήριο, και συγκεκριμένα η Εθνική Τράπεζα, μπορούν να περάσουν τα τεστ. 

Όπως τόνισε, τόσο η ΕΤΕ όσο και η Banco Popular αποτελούν καθαρά “sell”, καθώς και οι δύο θα βρεθούν σε σοβαρότατο κίνδυνο εάν η ποιότητα της πίστωσης επιδεινωθεί σημαντικά στην Ευρώπη. Ο κ. de Frias υπογραμμίζει τέλος, την ανησυχία του πως η όλη διαδικασία, ίσως να είναι αναξιόπιστη τελικά, καθώς εάν όλες οι τράπεζες περάσουν, τότε ποιο το νόημα τεστ αυτά να ονομάζονται «stress tests».

Επίσης, οι επενδυτές δεν είναι βέβαιοι εάν το τεστ θα βασιστεί στο Tier 1 ή το Core Tier 1 , το οποίο εξαιρεί κάποιους τύπους κεφαλαίων. Σύμφωνα πάντως με το έγγραφο της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) το οποίο εστάλη και στις 91 τράπεζες που συμμετέχουν στη διαδικασία των stress tests, οι τράπεζες κλήθηκαν να εκτιμήσουν τον συντελεστή κεφαλαίων Tier 1 στα τέλη του 2011 βάσει ενός βασικού σεναρίου, ενός "δυσμενούς" σεναρίου που περιλαμβάνει επιδείνωση της οικονομίας για δύο έτη, καθώς και ενός ακόμη δυσμενούς σεναρίου που περιλαμβάνει "ένα επιπλέον σοκ όσον αφορά τα κρατικά ομόλογα".

Στο τρίτο σενάριο, που είναι ίσως και το πιο κρίσιμο για τις ευρωπαϊκές και κυρίως τις ελληνικές τράπεζες οι οποίες έχουν σημαντική έκθεση στα κρατικά ομόλογα, οι τράπεζες θα δημοσιοποιήσουν τις εκτιμώμενες ζημιές τους από τα κρατικά ομόλογα τα οποία κατέχουν καθώς και τις « πρόσθετες ζημιές που αναμένεται να προκληθούν στα βιβλία τους» , εξαιτίας της κρίσης χρέους. 

Σύμφωνα με τον κ. Konrad Becker, οικονομικό αναλυτή της Merck Finck, οι τράπεζες πρέπει να προσαρμόσουν την αξία των κρατικών ομολόγων που διατηρούν στα βιβλία τους, ανάλογα με τις αλλαγές στις τιμές της αγοράς. Μάλιστα, για το κρατικό χρέος που διατηρούν στα βιβλία τους, οι τράπεζες θα πρέπει να διαγράψουν την αξία του μόνο ένα υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες γύρω από την ικανότητα ενός συγκεκριμένου κράτους να αποπληρώσει το χρέος του στο σύνολο του, ή να πληρώσει τους τόκους, όπως προσθέτει ο αναλυτής.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, το τρίτο σενάριο του «επιπλέον σοκ», δεν προβλέπει το default κάποιας χώρας. Αντίθετα, υποθέτει ότι η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, θα ωθήσει υψηλότερα το κόστος δανεισμού, προκαλώντας χρεοκοπίες στον ιδιωτικό τομέα, οι οποίες με τη σειρά τους θα οδηγήσουν σε ζημιές στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες θα κληθούν να εκτιμήσουν πόσα επιπλέον κεφάλαια θα χρειαστούν για να πετύχουν συντελεστή κεφαλαίων Tier 1 της τάξης του 6%. Επίσης θα πρέπει να δημοσιοποιήσουν τις εκτιμώμενες ζημιές στα εταιρικά καθώς και σε άλλα χαρτοφυλάκιά τους, σε περίπτωση «δυσμενών καταστάσεων». Πάντως, οι όροι των τεστ δεν έχουν αποσαφηνιστεί, μεταξύ των οποίων και το αν θα βασιστούν σε συντελεστή κεφαλαίων Tier 1 ή core Tier 1, που εξαιρεί ορισμένα είδη κεφαλαίων.

Κ.Ε.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:09 - 22 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.