ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Σήμερα το μεγάλο τεστ

08:07 - 26 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Οι περισσότεροι αναλυτές φαίνεται πως κρίνουν ότι τα stress tests αποδείχτηκαν, λίγο πολύ, μία φάρσα. Τα κεφάλαια που διαπιστώθηκε ότι χρειάζεται να αντλήσουν είναι εξαιρετικά λίγα και οι επτά τράπεζες που ανακοινώθηκε ότι απέτυχαν, δεν προκάλεσαν καμία έκπληξη. Τώρα, «τα πάντα όλα» θα τα καθορίσει η αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών.

Οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές διαπίστωσαν λοιπόν, ότι επτά τράπεζες έχουν ανάγκη να αντλήσουν συνολικά 3,5 δισ. ευρώ ( 4,5 δισ. δολάρια) την στιγμή που οι επενδυτές ανησυχούσαν πως τα αποτελέσματα των stress tests ίσως και να μην ήταν αρκετά αυστηρά.

Όπως σημειώνει ο Mike Lenhoff, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής στην Brewin Dolphin Securities, το ποσό των αναγκαίων κεφαλαίων για τις ευρωπαϊκές τράπεζες είναι πολύ χαμηλότερο από το αναμενόμενο στην αγορά και το ποσό μοιάζει μάλιστα ασήμαντο, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες σχετικά με τις απώλειες από την κρίση χρέους στην Ευρωζώνη.

Η Hypo Real Estate Holding AG, η Αγροτική Τράπεζα της Ελλάδα και πέντε ισπανικές τράπεζες καταθέσεων ταμιευτηρίου, αποδείχθηκε ότι δεν διαθέτουν επαρκή αποθέματα κεφαλαίων για να διατηρηθεί ο δείκτης Tier 1 στο 6%, σε περίπτωση ύφεσης και κρίσης χρέους. Οι τράπεζες που απέτυχαν είναι σε "στενή επαφή" με τις εθνικές αρχές για το πώς θα αντλήσουν κεφάλαια, όπως δήλωσε η CEBS.

Σύμφωνα με τους traders αυτά τα τεστ αφορούσαν κυρίως τις προσπάθειες των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να καθησυχάσουν τους επενδυτές για την υγεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μετά την κρίση χρέους.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Komal Sri-Kumar της TCW Group, η όλη αυτή διαδικασία, κάθε άλλο παρά καθησυχαστική αποδείχθηκε τελικά. Τα stress tests είχαν σχεδιαστεί να γίνουν με τέτοιο τρόπο, ώστε οι περισσότερες τράπεζες να τα περάσουν. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο αναλυτής, αυτό «λέει» πως το τραπεζικό σύστημα κάθε άλλο παρά σταθερό είναι.

Πριν από τα αποτελέσματα, οι αναλυτές της Goldman Sachs Group, εκτιμούσαν πως η ανάγκη για νέα κεφάλαια των ευρωπαϊκών τραπεζών άγγιζε τα 38 δισ. ευρώ και η Barclays Capital είχε υπολογίσει περίπου 85 δισ. ευρώ.

Στα αμερικάνικα stress tests to 2009, είχε διαπιστωθεί πως 10 τράπεζες των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των Bank of America και Citigroup, χρειάζονται 74,6 δισ. δολάρια.

Όπως σημειώνει ο Jason Brady, διευθύνων σύμβουλος στην Thornburg Investment Management, η αγορά  δεν είναι τόσο ανόητη, ώστε να πιστεύει ότι οι εκτιμήσεις των επενδυτικών τραπεζών, που έδιναν και έπαιρναν τις τελευταίες μέρες, για το ύψος των κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι τράπεζες, έπεσαν τόσο έξω. Όπως τονίζει, η εξήγηση λοιπόν του συμπεράσματος των stress tests για τα 3,5 δισ. ευρώ μόνον, είναι πως τελικά δεν ήταν καθόλου αυστηρά όσο η CEBS ήθελε να «περάσει» ότι ήταν.

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν ήδη αντλήσει  220 δισ. ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες, όπως έγραψαν οι αναλυτές της  Credit Suisse Group, σε έκθεσή τους την  περασμένη εβδομάδα. Έτσι, το πιθανότερο ήταν πως οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες θα περάσουν τις εξετάσεις.

Αναλυτές και επενδυτές εκτιμούν πως τα stress tests δεν ήταν αυστηρά, επειδή αγνοούσαν την πλειονότητα της έκθεσης των τραπεζών στο κρατικό χρέους. Οι αξιολογήσεις έλαβαν υπόψη τις πιθανές ζημίες μόνο από τα κρατικά ομόλογα στα οποία έκαναν trading οι τράπεζες και όχι σε αυτά που έχουν στην κατοχή τους έως τη λήξη τους.

Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι τράπεζες διατηρούν περίπου το 90% των ελληνικών ομολόγων που έχουν, στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο τους, και το 10% στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών τους. Όπως σημειώνει ο κορυφαίος αναλυτής του οίκου,  Huw van Steenis, οι τράπεζες πρέπει να διαγράψουν την αξία των ομολόγων στο τραπεζικό χαρτοφυλάκιο τους, μόνον εάν υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες για την ικανότητα ενός κράτους να επιστρέψει το σύνολο του χρέους  ή να κάνει τις πληρωμές τόκων. Και η πιθανότητα του default δεν υπήρχε καν στα τεστ.

Σύμφωνα με τον Gary Jenkins, αναλυτή της Evolution Securities, τα πολυαναμενόμενα stress tests τελικά δεν φαίνεται να είχαν καθόλου stress. Όπως τόνισε σε note που έστειλε στους πελάτες της χρηματιστηριακής εταιρείας, «η  πλειοψηφία αυτών των ομολόγων βρίσκονται στα βιβλία των τραπεζών».

Τα αποτελέσματα των stress tests των ΗΠΑ βοήθησαν στην εκτόξευση του δείκτη Standard & Poors Financials κατά 36% στους επτά μήνες που ακολούθησαν. Το πώς θα αντιδράσει η Ευρώπη, τώρα που ήρθε η σειρά της, μένει να το δούμε. Πάντως, όπως σημειώνει ο Sri-Kumar, οι επτά τράπεζες που απέτυχαν είχαν ήδη. αποτύχει κατά κάποιον τρόπο, ή βρισκόντουσαν σε λίστα παρακολούθησης. Αυτά τα tests λοιπόν, δεν μας είπαν κάτι που δεν γνωρίζαμε ήδη. Ο κλήρος πέφτει στις αγοράς της Ευρώπης τώρα για να πουν και εκείνες τη δική τους γνώμη. Ησύχασαν ή όχι, λοιπόν;

Τελευταία τροποποίηση στις 13:46 - 26 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.