ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Τρόικα: "Αφού έχετε ύφεση, γιατί δεν πέφτουν οι τιμές;"

16:45 - 27 Ιουλ 2010 | Οικονομία
Τα επίπεδα του πληθωρισμού και η πορεία απορρόφησης του ΕΣΠΑ βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης του υπουργείου Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με τους εκπροσώπους της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, που βρίσκονται στην Αθήνα.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στο υπουργείου, οι δύο πλευρές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η ύφεση θα είναι μικρότερη των αναμενόμενων φέτος, λόγω της εξαγωγών, των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας και των νέων παραγγελιών στη βιομηχανία, κυρίως από το εξωτερικό.Ωστόσο, οι ελεγκτές μίλησαν για δυσκαμψία των τιμών και διερωτήθηκαν γιατί δεν έχουμε μαζική μείωση τιμών, παρά την ύφεση.

Ακόμη, οι δύο πλευρές συζήτησαν για το θέμα της μείωσης των τιμών, με το υπουργείο να τονίζει πως εξαιρουμένης της άνοδου των φόρων, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 1,19 % τον Ιούνιο, ενώ παρατηρήθηκε μείωση τιμών στον κλάδο των τροφίμων, όπου υπάρχει μικρός αριθμός επιχειρήσεων που ελέγχουν μεγάλο μερίδιο αγοράς.

Πιο συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του υπουργείου απαρίθμησαν τα μέτρα που έχουν ληφθεί και εκείνα που προγραμματίζονται για τη συγκράτηση/μείωση των τιμών, τα οποία είναι τα εξής:

Οι μειώσεις τιμών στα φάρμακα που ήταν 20 - 21 % σε πρώτη φάση και θα ακολουθήσει νέα μείωση το Σεπτέμβριο, της τάξης του 25 % με την εφαρμογή του νέου τρόπου τιμολόγησης, οι ρυθμίσεις για την επαγγελματική στέγη που ισχυροποιούν τη διαπραγματευτική θέση των ενοικιαστών, το πάγωμα των διδάκτρων, η Αγορανομική Διάταξη για τις προωθητικές ενέργειες – προσφορές, η  νομοθετική ρύθμιση που ετοιμάζεται για τις σχέσεις λιανεμπορίου - βιομηχανίας και τον τρόπο τιμολόγησης, ο έλεγχος στις ενδοομιλικές συναλλαγές που στοχεύουν στον έλεγχο των διαφορών στις τιμές μεταξύ Ελλάδας και ΕΕ και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τον ανταγωνισμό και για τη σύσταση υπηρεσίας εποπτείας της αγοράς.

Αναφορικά με το ΕΣΠΑ, το υπουργείο υπογραμμίζει πως η απορρόφηση των κονδυλίων θα φτάσει στο 15 % ως το τέλος του χρόνου, από 8,4 % που είναι τώρα, ενώ προσθέτει πως ήδη έχει υποβληθεί αίτημα στην ΕΕ για εκταμίευση 800 εκατ. ευρώ, θα ακολουθήσουν άλλο 1,3 δις. τον Οκτώβριο και 660 εκατ. το Δεκέμβριο.

Από την πλευρά τους, οι ελεγκτές έκαναν λόγο για υστερήσεις σε ορισμένα Επιχειρησιακά Προγράμματα (περιβάλλον, διοικητική μεταρρύθμιση , μεταφορές - υποδομές), ενώ ανακοίνωσαν πως κάθε χρόνο θα υποβάλλονται στην ΕΕ αιτήσεις έγκρισης για 10 μεγάλα έργα, προϋπολογισμού άνω των 50 εκατ. ευρώ.
Τελευταία τροποποίηση στις 18:50 - 27 Ιουλ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.