ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Χαριστική βολή στην αγορά από τις νέες αυξήσεις ΦΠΑ

08:33 - 04 Αυγ 2010 | Οικονομία
Καταστροφικές αναμένεται να είναι οι επιπτώσεις στην αγορά από τις νέες αυξήσεις ΦΠΑ, στο πλαίσιο του Μνημονίου, που θα ανακοινώσει η κυβέρνηση μέχρι το τέλος του έτους. Οι καταναλωτές θα δουν τις τιμές σε βασικά αγαθά και υπηρεσίες να εκτοξεύονται, με το συντελεστή να σκαρφαλώνει στο 23% από 11% σήμερα. Ήδη, άλλωστε, από τον προηγούμενο μήνα αυξήθηκε στο 23% ο υψηλός συντελεστής ΦΠΑ για όλα τα αγαθά εκτός τα προϊόντα καπνού που είχε αυξηθεί στις αρχές Μαΐου.

Όπως προκύπτει από πρόσφατη ανάλυση του υπουργείου Οικονομίας για τη μεταβολή του Δείκτη τιμών καταναλωτή οι διαδοχικές αυξήσεις ΦΠΑ έχουν μεγάλη επίπτωση στον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός έφτασε στο 5,19% τον Ιούνιο από 2,32% τον Ιανουάριο, ενώ χωρίς τις αυξήσεις φόρων θα έπεφτε στο 1,2 %, από 1,9 % τον Ιανουάριο.

Η επίδραση των φόρων στον πληθωρισμό από 0,39 μονάδες σε σύνολο 2,32 τον Ιανουάριο (ή ποσοστό 16,6 %) ανέβηκε σχεδόν στις 4 μονάδες τον Ιούνιο, σε σύνολο 5,19 (ποσοστό 77,1 %). Στο διάστημα αυτό αυξήθηκε ο ΦΠΑ αλλά και σειρά έμμεσων φόρων που επιβάλλονται στα καύσιμα, τον καπνό , τα ποτά κ.α.

Εν τω μεταξύ, εργοδοτικοί φορείς και Επιμελητήρια κρούουν εδώ και καιρό τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση στην αγορά. Πέντε στις δέκα επιχειρήσεις απειλούνται με λουκέτο, ενώ τρεις στις δέκα εξετάζουν περαιτέρω απολύσεις, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ.

Παράλληλα, λουκέτο έβαλαν το πρώτο εξάμηνο του έτους, 1448 βιοτεχνικές επιχειρήσεις, διπλάσιος αριθμός από την ίδρυση 789 επιχειρήσεων το ίδιο διάστημα, σύμφωνα με το ΒΕΑ.

Σύμφωνα δε με έκθεση του ΕΒΕΑ, σχεδόν 9 στις 10 επιχειρήσεις θεωρούν ότι η ασκούμενη φορολογική πολιτική επιβαρύνει τις οικονομικές τους επιδόσεις, περισσότερες από 8 στις 10 αντιμετωπίζουν πτώση τζίρου, ενώ 2 στις 10 εξετάζουν το ενδεχόμενο μετανάστευσής τους σε χώρες με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές και 1 στις 2 εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη και τερματισμού της λειτουργίας της αν μέσα στον επόμενο χρόνο δε βελτιωθούν οι οικονομικές τους επιδόσεις.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, κ. Ασημακόπουλος κάλεσε επίσης την κυβέρνηση να μην προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ στα είδη ευρείας κατανάλωσης, γιατί, όπως προειδοποίησε, θα χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα κλείσουν εκατοντάδες επιχειρήσεις.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:24 - 04 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.