ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στη «μέγγενη» της κερδοσκοπίας ακόμη και το ψωμί- Φόβοι για τον πληθωρισμό

08:45 - 18 Αυγ 2010 | Οικονομία
Στη «μέγγενη» της κερδοσκοπίας ακόμη και το ψωμί- Φόβοι για τον πληθωρισμό
Για ακόμη μία φορά φαίνεται η οικονομία να πέφτει θύμα στις κερδοσκοπικές «ορέξεις» ορισμένων επαγγελματικών ομάδων, καθώς δεν πρόλαβε να ξεκινήσει η απαγόρευση των ρωσικών εξαγωγών σιτηρών (μόλις την Κυριακή ξεκίνησε), και ήδη οι αλευροβιομηχανίες αποφάσισαν να αυξήσουν κατά 25% τις τιμές των αλεύρων. Ακόμη και οι σχετιζόμενοι κλάδοι, όπως αυτοί της αρτοποιίας, δήλωσαν έκπληξη με την «αστραπιαία» αυτή αντίδραση των αλευροβιομηχανιών, αφού από χτες κιόλας οι αρτοποιοί έλαβαν τιμολόγια με ανατιμήσεις από τους προμηθευτές τους.

Οι αλευροβιομήχανοι μιλούν ευθέως πια για ανατιμήσεις στα άλευρα λόγω της ασταθούς διεθνούς αγοράς των σιτηρών, που αποτυπώνεται στο ράλι των τιμών των σιτηρών στα διεθνή χρηματιστήρια. Τονίζουν μάλιστα ότι δεν έχουν κανένα περιθώριο απορρόφησης των αυξήσεων των τιμών των σιτηρών, «δείχνοντας» την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα χρηματοοικονομικά τους. Σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Αλευροβιομηχάνων Ελλάδος, η οποία είναι επί της ουσίας προσωπική δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου κ. Κ. Λούλη, τονίζει ότι «κάθε μύλος έχει τα δικά του αποθέματα, τα δικά του κοστολόγια και τις δικές του συμφωνίες για παραλαβές σιτηρών από παραγωγούς ή εμπόρους τόσο από την Ελλάδα όσο και από το εξωτερικό». Τα στοιχεία του Συνδέσμου δείχνουν ότι τον περασμένο Απρίλιο η τιμή του μαλακού σταριού ήταν στα 160 ευρώ ο τόνος και σήμερα έχει φτάσει στα 260.

Ωστόσο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας, στα σκληρά σιτηρά (χρησιμοποιούνται για μακαρόνια και άλλα τυποποιημένα ζυμαρικά) δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας καθώς η εγχώρια παραγωγή καλύπτει τις ανάγκες ενώ για τα μαλακά σιτηρά, με τα οποία γίνεται το ψωμί και η εγχώρια παραγωγή και καλύπτει κάτω του 40% των ετήσιων αναγκών, εκτιμάται ότι και πάλι τα αποθέματα είναι επαρκή για το άμεσο διάστημα.

Κι ενώ ο πληθωρισμός τον Ιούλιο έφτασε το 5,5%, η απόφαση αυτή προκαλεί ντόμινο ανατιμήσεων στο ψωμί, στα αρτοσκευάσματα (κρουασάν, ζύμες, είδη σφολιάτας, φρυγανιές) και στα ζυμαρικά, αφού το μαλακό και το σκληρό σιτάρι αποτελούν την πρώτη ύλη των αλεύρων με τα οποία παράγονται τα εν λόγω είδη διατροφής. Το ντόμινο δεν θα περιοριστεί εκεί αναφέρουν στο «R» παράγοντες της αγοράς, καθώς δεν είναι μόνο τα εν λόγω τρόφιμα που σχετίζονται με τις ανατιμήσεις των αλευροβιομηχανιών, καθώς από τις αυξήσεις θα επηρεαστούν και οι τιμές στα κρέατα, λόγω των ζωοτροφών, και τα γαλακτοκομικά. Άλλωστε, «εύγλωττη» ήταν και η ανησυχία της Τρόικας για την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών, με τον πληθωρισμό να μη δίνει ενδείξεις αποκλιμάκωσης. Πόσο μάλλον από μία εξέλιξη σαν την τελευταία που πλήττονται αγαθά πρώτης ανάγκης. Άλλωστε  ο πρόεδρος του Σωματείου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης και αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδας, Νεόφυτος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε «αδικαιολόγητες» τις όποιες αυξήσεις των αλεύρων.

Το υπουργείο Οικονομίας παρέπεμψε τις αλευροβιομηχανίες στην Επιτροπή Ανταγωνισμού χτες, καθώς, σύμφωνα με ανακοίνωση του, δεν συντρέχει κανένας λόγος να ανατιμηθεί όχι μόνο το αλεύρι, αλλά ούτε η αλυσίδα των προϊόντων που η παρασκευή τους εξαρτάται από αυτό.

Αξίζει επιπλέον να σημειωθεί ότι εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαβεβαίωσε ότι το εμπάργκο στις εξαγωγές σιτηρών, το οποίο ετέθη σε ισχύ από την Κυριακή στη Ρωσία, θα έχει «σχεδόν μηδενική επίπτωση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση εισάγει λιγότερο από ένα εκατομμύριο τόνους σιτηρών από τη Ρωσία. Η εσωτερική παραγωγή σιτηρών της Ένωσης ανέρχεται σε 280 έως 300 εκατομμύρια τόνους ετησίως. Η σύγκριση των αριθμών αυτών δείχνει ότι οι επιπτώσεις θα είναι ελάχιστες, σχεδόν ανύπαρκτες, σε ό,τι αφορά στην ευρωπαϊκή αγορά σιτηρών», δήλωσε ο Φρεντερίκ Βενσέν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

A.T.
Τελευταία τροποποίηση στις 08:53 - 18 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.