ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

ΤτΕ: Κάμψη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών τον Ιούνιο

12:44 - 18 Αυγ 2010 | Οικονομία
Μειωμένο κατά 367 εκατ. ευρώ εμφανίστηκε το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά το μήνα Ιούνιο 2010, το οποίο διαμορφώθηκε στα 1.943 εκατ. ευρώ, στον απόηχο του περιορισμού του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου, της ανόδου του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών και της μείωσης του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων. Σε επίπεδο εξαμήνου, το έλλειμμα σημείωσε ήπια άνοδο ύψους 32 εκατ. ευρώ, ήτοι 0,2% και διαμορφώθηκε σε 14,5 δισεκ. ευρώ, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2009.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου των εισοδημάτων.

Ο περιορισμός  του ελλείμματος του εμπορικού  ισοζυγίου οφείλεται στη μείωση του εμπορικού ελλείμματος εκτός  καυσίμων και πλοίων κατά 430 εκατ. ευρώ, ενώ οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων και για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 113 και 38  εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το πλεόνασμα  του ισοζυγίου υπηρεσιών παρουσίασε άνοδο κατά 150 εκατ. ευρώ λόγω της  ανόδου των καθαρών εισπράξεων από  υπηρεσίες μεταφορών κατά 291 εκατ. ευρώ, ενώ  οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν (κατά 210 εκατ. ευρώ) σε σχέση με τον Ιούνιο  του 2009.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 136 εκατ. ευρώ, σχεδόν αποκλειστικά λόγω της ανόδου  των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη.

Τέλος, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων περιορίστηκε περίπου στο ήμισυ σε σχέση με τον Ιούνιο του 2009 κυρίως λόγω της μείωσης των πληρωμών του τομέα της γενικής κυβέρνησης στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό. (Υπενθυμίζεται ότι οι ακαθάριστες τρέχουσες μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) καθώς και τις καταβολές από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, ενώ οι τρέχουσες μεταβιβάσεις προς την ΕΕ περιλαμβάνουν τις αποδόσεις-πληρωμές της Ελλάδος στον Κοινοτικό Προϋπολογισμό.)

Σε επίπεδο εξαμήνου, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών δεν μεταβλήθηκε σημαντικά σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, καθώς αυξήθηκε μόνο κατά 32 εκατ. ευρώ ή 0,2% και διαμορφώθηκε σε 14,5 δισεκ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το γεγονός ότι ο περιορισμός του πλεονάσματος του ισοζυγίου των τρεχουσών μεταβιβάσεων αντισταθμίστηκε από την μείωση των ελλειμμάτων του εμπορικού ισοζυγίου και του ισοζυγίου των εισοδημάτων καθώς και την αύξηση του πλεονάσματος του ισοζυγίου των υπηρεσιών.

Ο περιορισμός  του συνολικού ελλείμματος του  εμπορικού ισοζυγίου κατά 97 εκατ. ευρώ προήλθε από τη μείωση του  ελλείμματος των λοιπών αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων κατά 1,1 δισεκ. ευρώ, δεδομένου ότι οι πληρωμές για τις εισαγωγές αυτές μειώθηκαν κατά 1,4 δισεκ. ευρώ ή 8,7%, ενώ οι εισπράξεις από τις αντίστοιχες εξαγωγές μειώθηκαν κατά 276 εκατ. ευρώ ή 4,9%. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για εισαγωγές καυσίμων αυξήθηκαν κατά 841 εκατ. ευρώ ή 23,4% και οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων κατά 142 εκατ. ευρώ ή 7,7%.

Η άνοδος του  πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών  κατά 135 εκατ. ευρώ αντανακλά κυρίως την άνοδο των καθαρών εισπράξεων από υπηρεσίες μεταφορών. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) παρουσίασαν άνοδο κατά 14,8%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές αυξήθηκαν κατά 20,1%, με αποτέλεσμα οι αντίστοιχες καθαρές εισπράξεις να αυξηθούν κατά 304 εκατ. ευρώ. Αντίθετα, οι καθαρές εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες περιορίστηκαν κατά 253 εκατ. ευρώ, δεδομένου ότι οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους μειώθηκαν κατά 11,9%, ενώ οι αντίστοιχες δαπάνες στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος μειώθηκαν και αυτές (κατά 10,5%). Τέλος, οι καθαρές πληρωμές για «λοιπές» υπηρεσίες περιορίστηκαν  κατά 84 εκατ. ευρώ.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου των εισοδημάτων  περιορίστηκε κατά 103 εκατ. ευρώ σε σχέση  με το πρώτο εξάμηνο του 2009, δεδομένου  ότι οι καθαρές πληρωμές για τόκους, μερίσματα και κέρδη μειώθηκαν κατά 130 εκατ. ευρώ.

Τέλος, το ισοζύγιο των τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε πλεόνασμα 1,1 δισεκ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 1,5 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο  του 2009. Η μείωση αυτή αντανακλά κατά τα 4/5 τον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων των "λοιπών τομέων" (μεταναστευτικά εμβάσματα κ.λπ.) και κατά το 1/5 τη μείωση των καθαρών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης.

Ισοζύγιο  Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Ιούνιο του 2010 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 11 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 74 εκατ. ευρώ το Ιούνιο του 2009. (Οι κεφαλαιακές μεταβιβάσεις από την ΕΕ περιλαμβάνουν κυρίως τις καταβολές από τα Διαρθρωτικά Ταμεία -- πλην του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου -- και το Ταμείο Συνοχής, βάσει του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.)

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 το ισοζύγιο κεφαλαιακών μεταβιβάσεων εμφάνισε πλεόνασμα 136 εκατ. ευρώ, έναντι 902 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο το 2009. Η εξέλιξη αυτή αντανακλά κυρίως τη μείωση των κεφαλαιακών μεταβιβάσεων από την ΕΕ προς τον τομέα της γενικής κυβέρνησης. Το συνολικό ισοζύγιο μεταβιβάσεων (τρεχουσών και κεφαλαιακών) παρουσίασε πλεόνασμα 1.224 εκατ. ευρώ, έναντι πλεονάσματος 2.355 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2009.

Συνολικό  Ισοζύγιο Τρεχουσών  Συναλλαγών και Κεφαλαιακών Μεταβιβάσεων

Τον Ιούνιο του 2010 το συνολικό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) παρουσίασε έλλειμμα 2 δισεκ. ευρώ, έναντι ελλείμματος 2,2 δισεκ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2009. Το πρώτο εξάμηνο του 2010 το έλλειμμα του συνολικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων διαμορφώθηκε σε 14,4 δισεκ. ευρώ, έναντι 13,6 δισεκ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, δηλαδή αυξήθηκε κατά 5,9%. Ισοζύγιο  Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Τον Ιούνιο του 2010 οι άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή 82 εκατ. ευρώ, ενώ και οι άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος εμφάνισαν καθαρή εισροή (αποεπένδυση) 11 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως να έχουν καταγραφεί συναλλαγές σημαντικού ύψους.

Στην κατηγορία  των επενδύσεων χαρτοφυλακίου καταγράφηκε  καθαρή εισροή ύψους 3,8 δισεκ. ευρώ, η οποία οφείλεται κυρίως στην άνοδο (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 3,3 δισεκ. ευρώ) και επιπλέον στη μείωση (εισροή) των τοποθετήσεων κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού (κατά 0,6 δισεκ. ευρώ).

Όσον αφορά  τις ''λοιπές'' επενδύσεις, καταγράφηκε  καθαρή εκροή ύψους 1,8 δισεκ. ευρώ, η  οποία αντανακλά κυρίως την μείωση (εκροή) κατά 6,7 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την μείωση (εισροή) κατά 4,9 δισεκ. ευρώ των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos του εξωτερικού.

Το πρώτο εξάμηνο του 2010 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 892 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, η καθαρή εισροή κεφαλαίων μη κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στην Ελλάδα ανήλθε σε 1.251 εκατ. ευρώ, ενώ σημειώθηκε εκροή ύψους 360 εκατ. ευρώ για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό από κατοίκους Ελλάδος.

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου, την ίδια περίοδο, σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 5 δισεκ. ευρώ. Ειδικότερα, σημειώθηκε  εκροή κεφαλαίων λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (κατά 12,6 δισεκ. ευρώ), καθώς και σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων (κατά 1,1 δισεκ. ευρώ). Εκροές ύψους 808 και 317 εκατ. ευρώ σημειώθηκαν επίσης λόγω αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές και παράγωγα του εξωτερικού αντίστοιχα. Οι εκροές αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από  την εισροή 9,7 δισεκ. ευρώ λόγω μείωσης των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού.

Στην κατηγορία  των "λοιπών'' επενδύσεων η καθαρή εισροή ύψους 19,1 δισεκ. ευρώ  οφείλεται κυρίως στον δανεισμό του τομέα της γενικής κυβέρνησης (όπως αναφέρθηκε και στο δελτίο τύπου για το μήνα Μάιο), καθώς και στην αύξηση (εισροή) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 15.4 δισεκ. ευρώ. Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση (εκροή) των τοποθετήσεων των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων και θεσμικών επενδυτών σε καταθέσεις και repos στο εξωτερικό (κατά 16,3 δισεκ. ευρώ).

Στο τέλος Ιουνίου 2010 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα  της χώρας διαμορφώθηκαν σε 4,6 δισεκ. ευρώ. (Υπενθυμίζεται ότι από την ένταξη της Ελλάδος στη ζώνη του ευρώ τον Ιανουάριο του 2001 τα συναλλαγματικά διαθέσιμα, σύμφωνα με τον ορισμό της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, περιλαμβάνουν μόνο το νομισματικό χρυσό, τη "συναλλαγματική θέση" στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα "ειδικά τραβηκτικά δικαιώματα" και τις απαιτήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος σε ξένο νόμισμα έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ. Αντίθετα, δεν περιλαμβάνουν τις απαιτήσεις σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών εκτός της ζώνης του ευρώ, τις απαιτήσεις σε συνάλλαγμα και σε ευρώ έναντι κατοίκων χωρών της ζώνης του ευρώ, και τη συμμετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος στο κεφάλαιο και στα συναλλαγματικά διαθέσιμα της ΕΚΤ.)

Σημειώνεται ότι τα στατιστικά στοιχεία για το Ισοζύγιο Πληρωμών του μηνός Ιουλίου 2010 θα ανακοινωθούν στις 20 Σεπτεμβρίου του 2010.
Τελευταία τροποποίηση στις 12:53 - 18 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.