ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Προβόπουλος: "Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο"

08:30 - 19 Αυγ 2010 | Οικονομία
Γ. Προβόπουλος: "Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο"
(upd) "Κατακτήσαμε τους πρώτους στόχους που είχαμε θέσει," τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο, προσθέτοντας ότι οι επόμενοι στόχοι είναι η δημιουργία κλίματος ασφάλειας, σιγουριάς, κοινωνικής δικαιοσύνης και η ανάπτυξη της οικονομίας. ''Τα δημοσιονομικά έχουν τεθεί υπό έλεγχο, παρά τα όποια προβλήματα. Δημιουργούνται συνθήκες για έναν ενάρετο κύκλο στην οικονομία. Αφήνουμε πίσω το φαύλο κύκλο,'' είπε ο Γιώργος Προβόπουλος, συμπληρώνοντας ότι οι πρωτοβουλίες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις θα αποδώσουν καρπούς. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.  

Νωρίτερα το "R" μετέδιδε:

Έντονες είναι οι διεργασίες που καταγράφονται στον τραπεζικό χώρο από την ώρα που αναχώρησε το κλιμάκιο της Τρόικας από τη χώρας μας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η αυγουστιάτικη ραστώνη έχει αφήσει σημαντικές εκκρεμότητες.

Σήμερα το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον διοικητή της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο, γεγονός που, σύμφωνα με πηγές του «R» ενδέχεται να πυροδοτήσει εξελίξεις στον κλάδο, την ώρα που αναμένεται από την κυβέρνηση ο διορισμός των συμβούλων για τις ιδιωτικοποιήσεις των ΑΤΕ και ΤΤ, υπό τις συστάσεις της Τρόικας, η οποία και προτιμά να γίνει αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος με είσοδο ξένων παικτών, παρά με συμφωνίες εκ των ενόντων. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι το τελευταίο διάστημα ο διοικητής της ΤτΕ, έχει πραγματοποιήσει σειρά ενημερωτικών συναντήσεων με τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των χωρών στις οποίες έχει παρουσία το ελληνικό τραπεζικό σύστημα

Ταυτόχρονα θα συζητηθεί και ο ρόλος των τραπεζών στην ενίσχυση της οικονομίας, και ιδιαίτερα για την απορρόφηση του ΕΣΠΑ, καθώς τα στοιχεία που έχουν δει το φως της δημοσιότητας το τελευταίο 10ήμερο μόνο εφησυχασμό δεν προκαλούν. Το μείζον θέμα της ενίσχυσης της παραγωγικής ικανότητας της χώρας θα είναι υψηλά στην αντζέντα, καθώς και η συνεργασία για τις διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας μας. Οι δύο ισχυροί άνδρες θα προσπαθήσουν να βρουν τη χρυσή τομή για να μετριασθούν οι αλυσιδωτές οικονομικές και κοινωνικές παρενέργειες που προκαλεί η περιοριστική δημοσιονομική πολιτική και να αντιμετωπιστεί το εκρηκτικό μίγμα ύφεσης και ανεργίας που χτυπά την οικονομία.

Χαρακτηριστικά άλλωστε είναι τα αποτελέσματα έρευνας που διενήργησε το ΚΕΜΕ – ΕΒΕΑ σχετικά με την κατάσταση ρευστότητας στην οποία βρίσκονται οι επιχειρήσεις – μέλη του. To 86% των επιχειρήσεων αντιμετωπίζει προβλήματα ρευστότητας, ενώ 9 στις 10 βρίσκουν κλειστές τις πόρτες των τραπεζών. Ο κ. Κ. Μίχαλος, πρόεδρος του ΕΒΕΑ, έχει ήδη εκφράσει έντονες ανησυχίες για τη βοήθεια που μπορούν να προσφέρουν οι τράπεζες στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, καθώς εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες από τις διεθνείς αγορές χρήματος.

Στο μεταξύ έντονο προβληματισμό η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και κεφαλαιακών μεταβιβάσεων (το οποίο αντιστοιχεί στις ανάγκες της οικονομίας για χρηματοδότηση από το εξωτερικό) το πρώτο εξάμηνο του 2010 αφού διαμορφώθηκε σε 14,4 δισ. ευρώ, έναντι 13,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2009, δηλαδή αυξήθηκε κατά 5,9%.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Προβόπουλος στα τέλη του Ιουλίου, είχε προβλέψει περαιτέρω βελτίωση των δημοσίων οικονομικών και βελτίωση της εικόνας της Ελλάδας στο Εξωτερικό, ενώ δήλωσε ότι από το φθινόπωρο και μετά, θα έχουμε μια αισθητά καλύτερη εικόνα, καθώς θα εμπεδώνεται ότι και στο έλλειμμα η πρόοδος είναι συνεχιζόμενη και μάλιστα βελτιούμενη.

Και όλα αυτά ενόσω η ύφεση βάθυνε ακόμα περισσότερο στο δεύτερο τρίμηνο του έτους φθάνοντας στο 3,5% ενώ την ίδια ώρα ως αναγκαίο κακό η ανεργία εκτινάχθηκε το Μάιο στο ιστορικά υψηλό ποσοστό του 12% με τους ανέργους να ξεπερνούν πλέον τα 600.000 άτομα.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:00 - 19 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.