ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ο.Ρεν: Η Ελλάδα δε θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση χρέους - Τα μέτρα θα πείσουν

12:22 - 24 Αυγ 2010 | Οικονομία
(upd) Τα μέτρα εξυγίανσης της ελληνικής οικονομίας θα πείσουν και η χώρα δε θα αναγκαστεί να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της, υπογραμμίζει ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Olli Rehn, σε άρθρο του στη Wall Street Journal. Το άρθρο που φέρει τον τίτλο «Ελληνική Αναγέννηση», αναφέρει πως η Ελλάδα διαθέτει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα δημοσιονομικής μεταρρύθμισης, το οποίο θα πείσει και θα καθησυχάσει τους επενδυτές.

«Οι ανησυχίες περί αναδιάρθρωσης χρέους είναι αβάσιμες», λέει χαρακτηριστικά ο Rehn, ο οποίος θεωρεί πως υπάρχει εντυπωσιακή πρόοδος στην επιβολή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ενώ παρατηρεί πως το κόστος από ενδεχόμενη αναδιάρθρωση χρεών θα ήταν σημαντικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την ευρωζώνη και την Ε.Ε. συνολικά.

Επιπλέον, ο Rehn εκτιμά πως αν και η ανάκτηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας δεν μπορεί να γίνει εν μία νυκτί, υπάρχουν ήδη σημάδια σταδιακής σταθεροποίησης της στάσης της αγοράς απέναντι στη χώρα. «Είμαι σίγουρος πως οι προκαταλήψεις θα διαλυθούν μόλις οι μεταρρυθμίσεις προχωρήσουν», τονίζει, ενώ συμπληρώνει πως ήδη υπάρχουν αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής, στην απελευθέρωση της αγοράς εργασίας, στην ενίσχυση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και στην μείωση των συντάξεων, αλλά και στην βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με την μείωση της γραφειοκρατίας.

Ακόμη, σύμφωνα με το άρθρο, «η πρώτη αναθεώρηση της εφαρμογής του προγράμματος απέδειξε πως η Ελλάδα προχώρησε σε ένα φιλόδοξο και εμπροσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που βρίσκεται στον σωστό δρόμο, στοχεύοντας σε μακροοικονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα και ισχυρότερη, αλλά και πιο εξισορροπημένη ανάπτυξη μεσοπρόθεσμα».

Έρχονται νέα stress tests στην Ευρώπη

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξή του στο Bloomberg, ο Rehn δηλώνει πως οι ευρωπαϊκές αρχές ενδέχεται να προχωρήσουν σε επανάληψη των stress test των τραπεζών τους. Ακόμη, τα stress tests είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στην διαφάνεια και τα μεγέθη των τραπεζών, ανέφερε.

Υπογράμμισε, δε, πως αυτό που μένει να εξακριβωθεί είναι το χρονικό διάστημα της επανάληψης της διαδικασίας, ενώ δήλωσε χαρακτηριστικά πως «αυτό είναι κάτι που συζητώ με τους υπουργούς Οικονομικών».

 

 

Τελευταία τροποποίηση στις 12:54 - 24 Αυγ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.