ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Tρισέ και Αλμούνια εναντίον Ρουμπινί και Σιν, για την Ελλάδα

08:05 - 06 Σεπ 2010 | Οικονομία
Tρισέ και Αλμούνια εναντίον Ρουμπινί και Σιν, για την Ελλάδα
Κάθετα αντίθετοι με τη γνώμη των οικονομολόγων και των «γκουρού» των αγορών δηλώνουν, τόσο ο επικεφαλής της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ όσο και ο επίτροπος Ανταγωνισμού, Χοακίν Αλμούνια. Ο Τρισέ μάλιστα διαμήνυσε πως, εάν η Ελλάδα αναγκαζόταν να εγκαταλείψει την Ευρωζώνη και να επιστρέψει στη δραχμή, θα ήταν η «χειρότερη δυνατή επιλογή για το ευρώ».

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Σαββατοκύριακο στα πλαίσια επιχειρηματικής συνόδου που πραγματοποιήθηκε στη λίμνη Κόμο της Ιταλίας, «δημιουργήσαμε το ευρώ για να επιτευχθεί μία ενιαία αγορά για την ευημερία και τη σταθερότητα της Ευρώπης» και πρόσθεσε πως οι κυβερνήσεις της ζώνης του ευρώ θα πρέπει να φροντίσουν οι ίδιες την ανταγωνιστικότητά τους εντός της Ευρωζώνης.

Την ίδια στιγμή, ο Χοακίν Αλμούνια, τόνισε πως η Ελλάδα τα καταφέρνει εξαιρετικά καλά σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των μέτρων λιτότητας και πως ο ίδιος έχει «πλήρη εμπιστοσύνη» στις ελληνικές αρχές. Οι εκθέσεις της Ε.Ε. δείχνουν ότι η υλοποίηση της συμφωνίας που έχει η Ελλάδα με την Ε.Ε και το ΔΝΤ «γίνεται με επαρκή τρόπο», όπως πρόσθεσε, επαινώντας παράλληλα τα σχέδια της Ελλάδας για αναδιάρθρωση του τραπεζικού της συστήματος.

Ωστόσο, τα bullish αυτά σχόλια των κορυφαίων αξιωματούχων έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την οπτική γωνία των οικονομολόγων και ακαδημαϊκών που συμμετείχαν στη διάσκεψη.

Ο Γερμανός καθηγητής οικονομικών και επικεφαλής του ινστιτούτου IFO του Μονάχου Χανς-Βέρνερ Σιν, δήλωσε πως τα προβλήματα της Ελλάδας αφορούν τον μακροπρόθεσμο ορίζοντα και είπε πως η χώρα έχει τρεις επιλογές: ο κόσμος να συνεχίσει να την «επιδοτεί» επ' αόριστον, η χώρα να επιβάλει μεγαλύτερη λιτότητα που θα έχει ως αποτέλεσμα το ξέσπασμα ακόμα και ενός «εμφύλιου πολέμου, ή επιστροφή στη δραχμή με συνέπεια την κατάρρευση των εγχώριων τραπεζών.

Σε αντίθεση με τον Τρισέ είπε πως το να βγει η Ελλάδα από το ευρώ, που θα ήταν μία πρωτοφανής και πολύ περίπλοκη διαδικασία, θα ήταν ωστόσο η λιγότερο κακή επιλογή. Σημείωσε επίσης ότι τα spreads των ελληνικών κρατικών ομολόγων έχουν κιόλας επιστρέψει στα επίπεδα πριν το bailout του Μαΐου.

Στα ίδια πλαίσια κινήθηκε και η άποψη του οικονομολόγου Νουριέλ Ρουμπινί o οποίος υποστήριξε ότι «ούτε το bailout ύψους ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων δεν ήταν αρκετό για να βελτιώσει τα πράγματα στην Ευρωζώνη» .

Αξίζει να σημειώσουμε πως αρκετοί ομιλητές στο συνέδριο τάχθηκαν υπέρ της υποτίμησης του ευρώ, υποστηρίζοντας ότι τα τρέχοντα επίπεδα - το 1,3 σχεδόν έναντι του δολαρίου- είναι πολύ υψηλά και βλάπτει τόσο τις εξαγωγές όσο και την ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης.

Ο Τρισέ απέρριψε κατηγορηματικά αυτήν την άποψη, επισημαίνοντας ότι η αρχική αξία του ευρώ, όταν για πρώτη φορά δημιουργήθηκε το 1999, ήταν το 1,18 έναντι του δολαρίου, πριν χάσει περίπου το 40% της αξίας του αρκετά χρόνια αργότερα, όταν «μπήκε σε εφαρμογή» η ευρεία χρήση του.

Ο Τρισέ δήλωσε επίσης ότι παρά τη μεταβλητότητα των συναλλαγματικών ισοτιμιών «έχουμε καταφέρει τη σταθερότητα των τιμών κατά τα τελευταία εντεκάμιση χρόνια». Αυτό ήταν και «ο πρωταρχικός στόχος του ευρώ» όπως τόνισε.

Τελευταία τροποποίηση στις 08:28 - 06 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.