ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο στόχαστρο του ΥΠΟΙΚ καταθέσεις που «μετανάστευσαν»- Στα δίκτυα του ΣΔΟΕ και το ποδόσφαιρο

09:25 - 06 Σεπ 2010 | Οικονομία
Στις καταθέσεις του εξωτερικού που δεν έχουν πληρώσει φόρους στρέφει πλέον η κυβέρνηση το βλέμμα της, καθώς υπολογίζει ότι τα ποσά που «μετανάστευσαν» το χειμώνα που πέρασε έχουν φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα. Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι καταθέσεις στη χώρα μας φτάνουν τα 242 δισ. ενώ κάποιοι υπολογίζουν ότι στο εξωτερικό βρίσκονται σχεδόν τα τριπλάσια χρήματα, κάτι που σημαίνει ότι η κυβέρνηση προσδοκά φόρους ύψους περίπου 900 εκατομμυρίων.

Ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων ετοιμάζεται να κάνει χρήση όλων των όπλων που έχει στη διάθεσή της, διασταυρώνοντας τα στοιχεία από τις διακρατικές συμφωνίες με τις φορολογικές δηλώσεις όσων φαίνεται να έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό και το Πόθεν Έσχες αυτών των χρημάτων, κάτι που θα μπορούσαν να αποφύγουν οι φορολογούμενοι στην περίπτωση που επαναπατρίσουν τα χρήματα ως τις 15 Οκτωβρίου και πληρώνοντας φόρο τόκων στο 5%.

Το ΣΔΟΕ όμως στρέφει το ενδιαφέρον του και στο ποδόσφαιρο, καθώς το μαύρο χρήμα που διακινείται στο χώρο αυτό έχει αρχίσει να λαμβάνει πολύ μεγάλες διαστάσεις. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση γνωστού μάντατζερ παικτών, αλλά και ομάδων της Super League, που -όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα Τα Νέα- βρέθηκε να έχει στους λογαριασμούς του 26 εκατ. ευρώ.

Τροφοδότες των λογαριασμών του μάνατζερ ήταν παίκτες, παράγοντες ομάδων, τρίτα πρόσωπα, αλλά και το κουπόνι του στοιχήματος, που του απέφερε 5 εκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που -σύμφωνα με τους ειδικούς του ΣΔΟΕ Θεσσαλονίκης- είναι πολύ μεγάλο και τους κάνει να πιστεύουν ότι πρόκειται για απάτη αλλά και ξέπλυμα χρημάτων.

Τέλος, οι διωκτικές αρχές του Υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να βρίσκονται πολύ κοντά στην αποκάλυψη του μεγαλύτερου ίσως σκανδάλου στον χώρο της Υγείας, που περιλαμβάνει μία λίστα 1.300 γιατρών, οι οποίοι έπαιρναν μίζες από φαρμακευτική εταιρία, προκειμένου να συνταγογραφούν τα σκευάσματά της από το 2007 ως το 2009. Σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη της υπόθεσης έχει ένα πρόσωπο-κλειδί, που έκανε χρήση της ασυλίας που δίνει ο νόμος σε όσους καταγγέλλουν υποθέσεις διαφθοράς και φοροδιαφυγής.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.