ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

«Στραβό» ξεκίνημα για το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων

08:07 - 07 Σεπ 2010 | Οικονομία
Με προβλήματα και σύγχυση ξεκίνησε η εφαρμογή του νέου Δελτίου Τιμών Φαρμάκων, από την οποία προσδοκάται ετήσιο όφελος 1,2 δισ. ευρώ για τα ασφαλιστικά ταμεία. Για αλλαγές των τιμών κάθε 6 ώρες κάνει λόγο ο Φαρμακευτικό Σύλλογος Αττικής. Εικάζεται ότι το νέο δελτίο βγήκε ‘’βιαστικά’’ παρά τα προβλήματα, εν όψει ΔΕΘ. Προετοιμάζεται άλλωστε διορθωτικό δελτίο τιμών που θα τεθεί σε ισχύ από τις 27/9.

«Ο φαρμακευτικός κόσμος έκπληκτος παρακολουθεί το νέο Δελτίο Τιμών Φαρμάκων να αλλάζει ανά 6 ώρες. Αναρωτιόμαστε πως είναι δυνατόν τα αρμόδια υπουργεία, ενώ εξέδωσαν αγορανομική διάταξη για να ισχύσουν οι νέες τιμές από σήμερα 6/9/2010, να συνεχίζουν να αλλάζουν τις τιμές, καθιστώντας το έργο μας κάτι παραπάνω από δύσκολο – σχεδόν αδύνατο», αναφέρει ο ΦΣΑ σε σχετική ανακοίνωση και ζητά από τα συναρμοδία υπουγεία να ενημερωθούν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία «ώστε να μην υπάρξουν περικοπές συνταγών, οι οποίες εκτελούνται αναγκαστικά με διαφορετικές τιμές ανά τακτά χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας».

Στο νέο Δελτίο Τιμών περιλαμβάνονται 7.154 προϊόντα, που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό της εθνικής κατανάλωσης. Συνολικά ανατιμολογήθηκαν 6.830 κυκλοφορούντα σκευάσματα και έλαβαν τιμές 324 νέα.

Οι τιμές μειώνονται μέχρι 66,57% σε 4.847 φαρμακευτικά προϊόντα, σε σύγκριση με τις τιμές που είχαν πριν την μεταβατική, οριζόντια μείωση τιμών του περασμένου Μαΐου. Παράλληλα, αυξάνονται οι τιμές σε 1.370 προϊόντα, ενώ παραμένουν σταθερές σε 613 σκευάσματα.

Σε σχέση με τις σημερινές τιμές, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά την οριζόντια μείωση, μειώνονται οι τιμές 3.373 σκευασμάτων, αυξάνονται οι τιμές 2.658 και μένουν αμετάβλητες οι τιμές 799 σκευασμάτων.

Για ένα μέρος των φαρμάκων παρουσιάστηκαν προβλήματα, τα οποία χρήζουν περαιτέρω έρευνας και ελέγχου. Η διαδικασία ανατιμολόγησης σε αυτές τις περιπτώσεις θα ολοκληρωθεί με την έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών, το οποίο θα ισχύσει από τις 27 Σεπτεμβρίου.

Με το νέο Δελτίο Τιμών, η μεσοσταθμική μείωση των τιμών που επιτυγχάνεται είναι της τάξεως του 20%, ενώ η συνολική εξοικονόμηση δαπάνης για τους ασφαλιστικούς οργανισμούς θα φθάσει τα 1,2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης αποτελεί μεγάλο στοίχημα για φέτος για τα υπουργεία Εργασίας, Οικονομίας και Υγείας και αναμένεται να το χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός ως βασικό επιχείρημα στην ομιλία του στη Διεθνή ‘Εκθεση Θεσσαλονίκης. Εκτός από την τιμή των φαρμάκων που θα μειωθεί κι άλλο, όταν ισχύσει η λίστα, στον ‘αγώνα’ αυτό ‘επιστρατεύεται’ και η ηλεκτρονική συνταγογράφηση.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση ξεκινά πιλοτικά στα μέσα Οκτώβρη, από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ). Το συνολικό όφελος των Ταμείων να υπολογίζεται στο 1 δισ. ευρώ, καθώς εκτιμάται πως το 20-25% της φαρμακευτικής δαπάνης είναι ‘πλαστό’.  Μόνο για τον ΟΑΕΕ, το όφελος εκτιμάται στα 500-600 εκατ. ευρώ.

Το νομοσχέδιο για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση προβλέπει ότι οι συνταγές θα καταχωρούνται από τους γιατρούς ηλεκτρονικά, θα εκτελούνται επίσης, ηλεκτρονικά από τους φαρμακοποιούς και θα εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά, από τους ασφαλιστικούς φορείς.

Σημειώνεται πως η φαρμακευτική δαπάνη των ασφαλιστικών ταμείων ανήλθε σε 5 δισ. ευρώ το 2009, ποσό που αντιστοιχεί στο 40% της ετήσιας κρατικής επιχορήγησης προς τα Ταμεία.

Φ.Π.
Τελευταία τροποποίηση στις 13:56 - 07 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.