ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπακωνσταντίνου: "Συμβόλαιο" υπουργείου- τραπεζών με στόχο την πιστωτική επέκταση

20:55 - 11 Σεπ 2010 | Οικονομία
Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να μπει σταδιακά στη γραμμή εκκίνησης η διαδικασία για τη σύναψη "συμβολαίου" μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών, με αντικείμενο την αύξηση της πιστωτικής επέκτασης, ιδίως των ελληνικών επιχειρήσεων, μέσω συγκεκριμένων συμφωνιών ανά χρηματοπιστωτικό ίδρυμα.
Το συμβόλαιο αυτό, για το οποίο θα προηγηθούν διαπραγματεύσεις και συνομιλίες με τις τράπεζες και την Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο αρμόδιος υπουργός, Γ. Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε: "Χωρίς να ισχυρίζομαι ότι θα δούμε ανάλογη πιστωτική επέκταση με το συνολικό ποσό που διατίθεται (σ.σ. κάνει λόγο για το νέο πακέτο εγγυήσεων προς τις τράπεζες), θα κάνουμε ότι μπορούμε".

"Αρχίζουμε να βλέπουμε φως"

Κατά την ομιλία του στο πανηγυρικό μέρος της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ) και απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους επιχειρηματίες, ο κ.Παπακωνσταντίνου υπογράμμισε ακόμη: "Θα δείτε την ελληνική οικονομία να φτάνει και να ξεπερνάει τους ρυθμούς ανάπτυξης του παρελθόντος".

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βλέπει σταδιακά φως στο τούνελ -και ας μη γίνεται αυτό ακόμη αντιληπτό από τις επιχειρήσεις: "Είμαστε όρθιοι ως κοινωνία. Το κλίμα αλλάζει. Έχουν αρχίσει να μιλάνε για ελληνική αναγέννηση", σημείωσε.

Μείωση ελλείμματος κατά 12 δισ. μέχρι τέλους 2010

Ο υπουργός υπενθύμισε ότι στο πρώτο οκτάμηνο 2010 το έλλειμμα της Ελλάδας μειώθηκε κατά 7 δισ. ευρώ και εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για τη μείωσή του συνολικά κατά 12 δισ. μέχρι το τέλος του έτους. Σημείωσε ότι η κυβερνητική πρόβλεψη για το πώς θα πάει η οικονομία το 2010 "δεν έπεσε έξω", αφού προβλέφθηκε ύφεση 4% -και στο πρώτο εξάμηνο αυτή διαμορφώθηκε όντως στο 3%.

Ο κ.Παπακωνσταντίνου υπεραμύνθηκε ακόμη των κυβερνητικών μέτρων, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση ασκεί τη μοναδική οικονομική πολιτική, που μπορεί να ασκηθεί αυτή τη στιγμή, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος. Η αλήθεια που όλοι πρέπει να δουν "κατάφατσα" -όπως χαρακτηριστικά είπε- είναι ότι "αν δεν κάναμε αυτά τα πράγματα, η χώρα θα είχε πτωχεύσει".

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις, που καταλογίζονται στην κυβέρνηση, στην εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων, ο υπουργός επεσήμανε ότι "καμία κυβέρνηση στη μεταπολίτευση δεν έχει αναλάβει τόσες πρωτοβουλίες σε δέκα μήνες".

Ο ίδιος επεσήμανε ακόμη ότι, στο κείμενο του Μνημονίου με την "τρόικα" ΕΕ-ΔΝΤ-ΕΚΤ προβλέπεται υποχρέωση της ελληνικής κυβέρνησης να εντοπίσει στους επόμενους μήνες τα 30 μεγαλύτερα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να τα άρει.

Τελευταία τροποποίηση στις 21:01 - 11 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.