ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Το country risk μαραζώνει την αγορά- Έντοκα και roadshow Παπακωνσταντίνου- Τρόικας στο επίκεντρο

08:06 - 14 Σεπ 2010 | Οικονομία
Με τις διεθνείς αγορές να «ζωηρεύουν» μέρα με τη μέρα, το Χ.Α. «πληρώνει» το μάρμαρο της ελληνικής οικονομίας. Τα ξένα χρηματιστήρια κινήθηκαν σε θετικό πρόσημο εξαιτίας της απόφασης για την ενίσχυση των κεφαλαίων των τραπεζών στο πλαίσιο της Βασιλείας ΙΙΙ και των deals που έσκασαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Στην Αθήνα, οι επενδυτές έπαιρναν στα σοβαρά τις δηλώσεις μεγαλοεπενδυτών, όπως του Μαρκ Μόμπιους που θεωρούν ότι η υπόθεση χρεοκοπία της Ελλάδας θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, έστω κι αν η κυβέρνηση επιλέξει τη λύση της αναδιάρθρωσης του χρέους.

Τα ακραία σενάρια κάνουν το γύρο της αγοράς, τη στιγμή μάλιστα που οι τεχνητές πιέσεις λόγω της χαμηλής τιμής στην οποία θα γίνει η αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας, είναι μέσα στην ημερήσια διάταξη. Οι χρηματιστές κάνουν λόγο για ένα «πικρό ποτήρι» που θα πρέπει να πιούν οι επενδυτές, μέχρις ότου φανούν τα πρώτα απτά σημάδια εξόδου από την κρίση. Προς στο παρόν δεν υπάρχει τίποτα στον ορίζοντα, αφού η απόκλιση στα έσοδα, αναγκάζει την κυβέρνηση περίπου 3,5 μήνες πριν φύγει το 2010 να επανεξετάσει την ατζέντα των μέτρων και ενδεχομένως να καταφύγει στη λήψη νέων.

Διαχειριστές κεφαλαίων στην Ελλάδα θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία δεν περνάει σε κρησάρα μόνο από την τρόικα. Περνάει και από τις ακτίνες «Χ» των ξένων επενδυτών αφού ενημερώνονται τακτικά για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού. Από αύριο το ελληνικό επιτελείο θα βρεθεί στο εξωτερικό (μαζί με την τρόικα) για παρουσιάσεις της οικονομίας και η αγορά περιμένει μήπως αλλάξει κάτι.

Σημειωτέον, ότι λίγο πριν από την εκπνοή του 2010 και ακόμα δεν έχει γίνει καμία αποκρατικοποίηση, ούτε έχουν τεθεί οι βάσεις για την ανάπτυξη. Με τους ξένους να ανησυχούν και για το ενδεχόμενο κοινωνικής έκρηξης στην Ελλάδα, το country risk αναδεικνύεται σε κορυφαία πηγή ανησυχίας, εκτός από τα spreads, που χθες κινήθηκαν οριακά χαμηλότερα σε σχέση με την Παρασκευή, περί τις 935 μονάδες.

Σημειωτέον, ότι σήμερα, η ελληνική οικονομία περνάει ένα ακόμα τεστ, αφού η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην έκδοση εντόκων γραμματίων, συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ. «Με τις μηνιαίες εκδόσεις, η επιλογή της κυβέρνησης μοιάζει σαν τον οδηγό που βάζει το κλειδί στη μίζα μήπως πάρει το αυτοκίνητό του μπροστά», παρατηρεί γνωστός παράγοντας της αγοράς. Από την άλλη, οι τιμές στην αγορά είναι πέρα για πέρα δελεαστικές για τους ξένους, κάτι που φάνηκε άλλωστε από τις παρατηρήσεις τους κατά το roadshow στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα. Πολλές τιμές έχουν γυρίσει τουλάχιστον δέκα χρόνια πίσω, ακόμα και πριν από το τάλι του 1999.

«Η αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας», γράφει στην ανάλυσή του ο υπεύθυνος αναλύσεων της Guardian Trust κ. Β. Σωτηρόπουλος, «οδηγεί πολλούς να αμφισβητούν την πιθανότητα της χώρας να εξέλθει από την κρίση, με τον τρόπο και σε χρόνο που έχει περιγράψει η κυβέρνηση. Τα αρνητικά δημοσιεύματα του ξένου τύπου επανήλθαν τις προηγούμενες ημέρες και οι πιθανότητας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους -κάτι που απέκλεισε κατηγορηματικά ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξή του χθες στη Θεσσαλονίκη- επανήλθαν με υψηλά ποσοστά, γεγονός που οδήγησε το spread των ελληνικών ομολόγων στις 940 μονάδες βάσης.

Ποια στοιχεία διαμορφώνουν τις εκτιμήσεις; Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι το έλλειμμα του οκταμήνου Ιανουάριος - Αύγουστος μειώθηκε κατά 32,2% έναντι του στόχου 39,5%. Ο πληθωρισμός τον Αύγουστο παρέμεινε σταθερός στο 5,5%. Το ΑΕΠ του β΄ τριμήνου αναθεωρήθηκε από -3,5% στο -3,7% και όπως φαίνεται σε επίπεδο έτους η ύφεση θα διαμορφωθεί στο -4%. Από σήμερα Δευτέρα η τρόικα βρίσκεται και πάλι για ελέγχους στην Αθήνα, ώστε να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για να εισπράξει η Ελλάδα την τρίτη δόση του δανείου γύρω στα Χριστούγεννα. Από αύριο ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αρχίζει τη δημοπράτηση εντόκων γραμματίων τριών και έξι μηνών σε μηνιαία και όχι τριμηνιαία βάση.

Στον ιδιωτικό τομέα τα σενάρια για συγχωνεύσεις τραπεζών (Alpha - Eurobank) εξακολουθούν να κυριαρχούν και να επηρεάζουν τις τιμές τους, ενώ και η αναμονή των αποφάσεων της κυβέρνησης για το μέλλον των κρατικών τραπεζών -ο πρωθυπουργός χθες ανέφερε σαφώς ότι θα δημιουργηθεί ένας ισχυρός δημόσιος τραπεζικός πυλώνας- δημιουργεί ένα σύνθετο παζλ που δεν αφήνει ασυγκίνητους τους κερδοσκόπους, οι οποίοι το εκμεταλλεύονται αναλόγως. Πάντως, τα εταιρικά αποτελέσματα του α΄ εξαμήνου και η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας δεν συνηγορούν προς το παρόν για ανοδική τάση στο Γενικό Δείκτη, όποτε μόνο ευκαιριακές διακυμάνσεις για βραχυπρόθεσμους επενδυτές μπορούμε να αναμένουμε».

Τελευταία τροποποίηση στις 09:05 - 14 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.