ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Ηλ. Πλασκοβίτης: Δε συζητάμε αύξηση ΦΠΑ σε βασικά είδη

17:57 - 16 Σεπ 2010 | Οικονομία
Aπέκλεισε το ενδεχόμενο αύξησης του ΦΠΑ σε βασικά είδη, όπως τρόφιμα , φάρμακα αλλά και σε τομείς που συμβάλλουν στην ανάπτυξη της οικονομίας ( πιθανώς ξενοδοχεία) ο γενικός γραμματέας Οικονομικών κ. Ηλ.Πλασκοβίτης μιλώντας στο ραδιοσταθμό FLASH και ανέφερε μεταξύ άλλων "Η αύξηση του ΦΠΑ είναι ένα ενδεχόμενο και έχουμε πει κατ’ επανάληψη ότι δε συζητάμε αύξηση σε βασικά είδη όπως είναι τα ήδη διατροφής, δε συζητάμε αύξηση σε περιοχές που αφορούν την ανταγωνιστικότητα της χώρας".
Επανέλαβε ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα εισοδηματικού χαρακτήρα , όπως περικοπές μισθών και πρόσθεσε "Το 2011 έχουμε μέτρα τα οποία είναι προγραμματισμένα και περιλαμβάνονται μέσα στο μνημόνιο, οπότε δεν είναι κάτι το καινούργιο και πάλι δεν είναι μέτρα που αφορούν μισθούς - συντάξεις" Εκτίμησε πάντως ότι με την αναδιοργάνωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών θα υπάρξει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. "Από τους πάγιους μηχανισμούς να έχουμε αποτελεσματικότητα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής. Η αδυναμία μπορεί να έχει να κάνει με και με διοικητικά οργανωτικά θέματα, η αντιμετώπιση των οποίων είναι πλέον πολύ υψηλή προτεραιότητα, δηλαδή ήδη ξεκινάμε μελέτες αναδιοργάνωσης οι οποίες δεν είναι για το άπειρο μέλλον, είναι για να έχουν αποτέλεσμα στις αρχές του 2011".

Πάντως σε συνέντευξή του στον ίδιο ραδιοσταθμό ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ Α Μακρυπίδης φάνηκε να διαφωνεί με την περαίωση και άφησε αιχμές για τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, τονίζοντας ότι "μέτρα όπως η απόφαση για την περαίωση των υποθέσεων δεν είναι στη λογική πάταξης της φοροδιαφυγής. Θα δώσουν κάποια έσοδα ευκαιριακά προκειμένου σε αυτή τη φάση να καλύψουμε ανάγκες δημοσιονομικές, όμως αφενός μεν θα στερήσουν έσοδα σε ένα βάθος χρόνου στο μέλλον, αφετέρου -που κατά τη γνώμη μου είναι το πιο σπουδαίο- είναι ότι αμβλύνουν τη φορολογική συνείδηση στους φορολογούμενους. ‘Eχουμε αδυναμία να εισπράξουμε τα βεβαιωθέντα. Έχουμε και περιπτώσεις οι οποίες δεν είναι από πρόστιμα τα βεβαιωθέντα, είναι από τη φορολογία εισοδήματος, είναι από μια σειρά άλλες φορολογίες, από κεφάλαιο, από κληρονομιές, από γονικές παροχές κλπ οι οποίες δεν έχουν εισπραχτεί. Κι αυτό γιατί; Γιατί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός ήταν λάθος προσανατολισμένος, ήταν μόνο στο να διαπιστώνει τις παραβάσεις και να επιβάλλει τα πρόστιμα και τους φόρους".

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.