ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Γαλλία έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη της Ελλάδας - Αναγνωρίζει την πρόοδο

18:23 - 16 Σεπ 2010 | Οικονομία
Σε μία ιδιαίτερα φιλική ατμόσφαιρα, η Γαλλίδα υπουργός οικονομίας κα Κριστίν Λαγκάρντ είχε ωριαία συνάντηση με τον Έλληνα υπουργό οικονομικών κ. Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Η επίσκεψη στο Παρίσι έγινε στο πλαίσιο περιοδείας του υπουργού που ξεκίνησε από χθες στο Λονδίνο και ολοκληρώνεται το απόγευμα στη Φρανκφούρτη, με κύριο στόχο συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές.
Στο Παρίσι, πριν από την υπουργό, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνάντησε τον πρόεδρο της τράπεζας BNP- Paribas κ. Μισέλ Πεμπρό (Michet Pebereau). Μετά τη συνάντηση με την κα Λαγκάρντ ο κ. Παπακωνσταντίνου, με δηλώσεις του σε έλληνες και ξένους δημοσιογράφους αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συζητήσεών του με την υπουργό.

" Ενημέρωσα την κα Λαγκάρντ " είπε " για την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Η Γαλλία, όπως ξέρετε, είναι από τα κράτη που έχει τη μεγαλύτερη συμμετοχή στη στήριξη της Ελλάδας. Είναι πολύ θετικό ότι και από τη γαλλική κυβέρνηση υπάρχει αναγνώριση της προόδου που κάνουμε. Βεβαίως, λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι είναι ένα πρόγραμμα που τώρα έχει ξεκινήσει, που δείχνει τα πρώτα θετικά αποτελέσματα, αλλά που βεβαίως έχει πολύ δρόμο μπροστά του ".

Τα θέματα οικονομικής διακυβέρνησης στην Ευρώπη απασχόλησαν επίσης τους δύο υπουργούς, εξήγησε ο κ. Παπακωνσταντίνου :

" Ταυτόχρονα είχα την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για την οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρώπη. Ξέρετε ότι υπάρχει μια συζήτηση σε εξέλιξη για το πώς μπορούμε να αλλάξουμε το σύστημα οικονομικής διακυβέρνησης, ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις τράπεζες, που συζητιούνται τόσο στο Ecofin όσο και στην Ομάδα Van Rompuy. Μπορώ να πω ότι ταυτιζόμαστε σε πολλά από τα θέματα αυτά, ειδικά για ζητήματα που έχουν να κάνουν με τους φόρους, τις συναλλαγές και άλλα παρόμοια ".

Στο ερώτημα εάν υφίσταται ακόμη πρόβλημα εσόδων στην Ελλάδα, ο υπουργός απάντησε :

" Όχι, το πρόβλημα των εσόδων δεν είναι κάτι που μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Έχουμε πει ότι οι κινήσεις οι οποίες κάνουμε μέχρι το τέλος του έτους θα μπορέσουν να καλύψουν ένα πολύ μεγάλο μέρος της υστέρησης που υπάρχει τώρα. Και σε κάθε περίπτωση υπάρχει από την πλευρά των δαπανών μια τόσο θετική εικόνα, που θα μας επιτρέψει να επιτύχουμε το στόχο του ελλείμματος για το 2010.

Σχετικά με τα θέματα επενδύσεων ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι δεν συζήτησε για συγκεκριμένα σχέδια με την υπουργό, υπογράμμισε όμως ότι " τόσο στο πρόγραμμα αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων που κάνουμε, όσο και σε ευρύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα, η Γαλλία συμμετέχει ενεργά ".

Αναφερόμενος στις συναντήσεις με θεσμικούς επενδυτές σε Λονδίνο, Παρίσι, Φρανκφούρτη, εξήγησε :

" Στις συναντήσεις αυτές, συνοδεύομαι από εκπροσώπους της ΕΚΤ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΔΝΤ, τους παρουσιάζουμε την πορεία του προγράμματος. Υπάρχει μια σαφής ικανοποίηση ότι προχωράμε και μπορώ να πω, και μια σταδιακή αλλαγή στάσης, πιο θετική για την Ελλάδα ".

Στο ερώτημα ποια είναι τα πλεονεκτήματα του νέου νομοθετικού πλαισίου που προβάλλει προκειμένου να προσελκύσει τους ξένους επενδυτές, ο υπουργός δήλωσε :

" Προβάλλουμε καταρχήν, τη μεγάλη μείωση του ελλείμματος μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα και προβάλλουμε όλες τις θεσμικές αλλαγές που κάνουμε. Τις μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές, από το συνταξιοδοτικό, στο νέο φορολογικό πλαίσιο, στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, όπως τα φορτηγά, στην εκλογίκευση των δημοσίων επιχειρήσεων, όπως κάνουμε με τον ΟΣΕ, στην αλλαγή του πλαισίου που διευκολύνει τις επενδύσεις, όπως με τη μείωση των φορολογικών συντελεστών που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός και το πρόγραμμα, το λεγόμενο "fast track" για τις ξένες επενδύσεις. Όλα αυτά είναι ζητήματα, που θα συζητηθούν πάρα πολύ ".

Σε άλλο ερώτημα για το εάν υπάρχει σκέψη για επέκταση της στήριξης του ΔΝΤ πέραν του 2012, εφόσον τα επιτόκια παραμείνουν πολύ υψηλά, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα ανταποκρίθηκε σε όλες τις δεσμεύσεις που της ζήτησαν οι πιστωτές της, ο κ. Παπακωνσταντίνου απάντησε :

" Έχουμε ένα πρόγραμμα που εφαρμόζουμε, και το εφαρμόζουμε κατά γράμμα και πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα θα επιτρέψει την πρόσβαση στις αγορές. Θα μας επιτρέψει χαμηλό κόστος δανεισμού, και αυτό θα γίνει δυνατό χάρη στο συνδυασμό ενός ουσιώδους πρωτογενούς πλεονάσματος και ταυτόχρονα μιας υψηλής ανάπτυξης, τα οποία θα έχουμε ως αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων ".

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να παραμείνει εκτός αγορών έως το 2012, " ελπίζουμε όμως να επιστρέψουμε κάποια στιγμή μέσα στο 2011 εφ'οσον οι συνθήκες βελτιωθούν ".

Σε ότι αφορά δε, τις προβλέψεις για την ανάπτυξη ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα ότι η συρρίκνωση δεν θα ξεπεράσει το 3% με 4%.

Σχετικά με την ανακοίνωση δημιουργίας ομογενειακών ομολόγων ο υπουργός εξήγησε :

" Στο εξωτερικό ζουν περίπου όσοι Έλληνες ζουν και στην Ελλάδα. Είναι ένα δυναμικό πολύ σημαντικό, το οποίο θέλουμε να αξιοποιήσουμε και να συμβάλει και αυτό στην προσπάθεια που κάνει η χώρα. Άρα, σκεφτόμαστε και ετοιμάζουμε, όπως έχει γίνει και από άλλες χώρες, ένα ομόλογο ελληνικής διασποράς, που θα απευθύνεται σε όλους τους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό, όπου και να ζουν και οι οποίοι θα θέλουν να συμβάλουν στην προσπάθεια της χώρας τους, μια προσπάθεια πολύ μεγάλη.

Υπάρχει πάρα πολύς κόσμος που θέλει να βρει τρόπο να συνεισφέρει. Και το να συνεισφέρει βεβαίως, μέσα από ένα χρηματοδοτικό εργαλείο με το οποίο θα έχει και αποδόσεις. Δεν ζητούμε απλώς τη χρηματική συνεισφορά, ζητούμε μέσα από αυτό το εργαλείο, τη δυνατότητα των Ελλήνων του εξωτερικού να συμμετάσχουν σε ένα ομόλογο του ελληνικού δημοσίου, που θα απευθύνεται ειδικά σε αυτούς ".

Σχετικά τέλος με τα αποτελέσματα που έχουν επιτευχθεί στον τομέα της φοροδιαφυγής ο κ. Παπακωνσταντίνου εξήγησε ότι η φοροδιαφυγή είναι μια πολύ μεγάλη πρόκληση, και ξέρουμε ότι πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα στον τομέα αυτό. Η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει εδώ και πολλούς μήνες να δείχνει την έμπρακτη διάθεσή της να κυνηγήσει ανελέητα τη φοροδιαφυγή. Έχουμε ένα φορολογικό πλαίσιο, το οποίο δίνει τη δυνατότητα, μέσα από την αλλαγή στον τρόπο που κυνηγάμε τους φοροφυγάδες και μέσα από την αλλαγή του νομικού πλαίσιου, να μπορούμε να βελτιώσουμε τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνουμε τους φορολογικούς συντελεστές και να δώσουμε την αίσθηση δικαίου στους πολίτες.

Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.