ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στα 30 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις φορολογικές υποθέσεις

14:58 - 22 Σεπ 2010 | Οικονομία
Στα 30 δισ. ευρώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για τις φορολογικές υποθέσεις
Η ρύθμιση για την περαίωση δεν είναι συγχωροχάρτι τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς και τα επιμελητήρια.

Όπως είπε στόχος της ρύθμισης είναι να αφοσιωθεί ο ελεγκτικός μηχανισμός στο σήμερα, ενώ προανήγγειλε ότι το σχετικό νομοσχέδιο θα περάσει από το υπουργικό συμβούλιο την επόμενη εβδομάδα και στη συνέχεια θα πάρει το δρόμο για τη βουλή.

Όπως είπε, περισσότερες από 2,5 εκατ. είναι οι ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις που μπορούν να ενταχθούν, πρόσθεσε ότι οι ληξιπρόθεσμες όφειλες φθάνουν τα 30 δισ. ευρώ, ενώ είπε ακόμα ότι εκκρεμούν 150 φορολογικές δίκες ενώ για να τελεσιδικήσει μία απόφαση στα φορολογικά δικαστήρια χρειάζονται 7 με 10 χρόνια.

Στη διαβούλευση μετείχαν εκπρόσωποι του ΣΕΒ, της ΓΣΕΒΕΕ, της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΟΥ, της Κεντρικής Ενώσεως Επιμελητηρίων Ελλάδος, του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, του Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών, Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Από τη διαβούλευση θα προκύψει το τελικό κείμενο του νομοσχεδίου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών διαφορών του παρελθόντος. Η περαίωση θα αφορά σε 2,5 εκατ. ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις της περιόδου 2000-2009.

Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν την Τρίτη, στις ρυθμίσεις του νόμου θα υπαχθούν οι εκκρεμείς υποθέσεις φορολογίας εισοδήματος και λοιπών φορολογικών αντικειμένων επιτηδευματιών, οι οποίες αφορούν διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι 31/12/2009.

Στην διαδικασία εκούσιας κατάργησης φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων, οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α’ και β’  βαθμού δικαιοδοσίας  εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ρυθμίσεις κατάργησης των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα πραγματοποιηθούν με βάση τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος που υποβλήθηκε ανάλογα με τα δηλούμενα ακαθάριστα έσοδα, το ποσό του κυρίου φόρου και του προστίμου που εκκρεμεί στα δικαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενο της τυχόν πρωτοβάθμιας απόφασης και το ποσό του κυρίου φόρου ή προστίμου που έχει καταστεί ληξιπρόθεσμο.

Τελευταία τροποποίηση στις 15:16 - 22 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.