ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Υπάρχει έτοιμο σχέδιο «Β» για την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας;- Κομισιον: Μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων

08:02 - 23 Σεπ 2010 | Οικονομία
Υπάρχει έτοιμο σχέδιο «Β» για την αναδιάρθρωση χρέους της Ελλάδας;- Κομισιον: Μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων
(upd 3) Κι ενώ η Κομισιόν διαψεύδει τα σενάρια περί παράτασης του προγράμματος των 110 δισ. ευρώ, δεν είναι μόνο οι FT που σε άρθρο τους τόνισαν την ανάγκη ύπαρξης σχεδίου Β για την Ευρωζώνη, το οποίο θα αφορά τη διαδικασία ομαλής αναδιάρθρωσης του χρέους των αδύναμων χωρών, σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο για την πειθαρχία της αγοράς, τώρα και η Unicredit μιλά για ένα Σχέδιο Β το οποίο είναι μάλιστα έτοιμο για την Ελλάδα. Από την Τράπεζα της Ελλάδος πάντως, τονίζεται ότι το μνημόνιο αποτελεί μοναδική ευκαιρία για προσαρμογή.

Όπως τονίζει σε άρθρο του στη Wall Street Journal ο οικονομολόγος της Unicredit, Marco Annunziata, η ΕΕ και το ΔΝΤ έχουν στα χέρια τους ήδη ένα σχέδιο Β για την Ελλάδα, το οποίο έχει να κάνει με την περίοδο μετά την λήξη της “συμφωνημένης” τριετίας.

Όπως σημειώνει, απλά προσπαθούν να αποφύγουν να φτάσουν στο σημείο να το συζητήσουν, καθώς αυτό θα προκαλέσει μεγάλες αναταραχές αφού πολλές κυβερνήσεις δεν θα συμφωνούν με την πρόσθετη αυτή βοήθεια προς την Ελλάδα.

Όπως σχολιάζει ο Annunziata, μπορεί η Ελλάδα όντως να καταβάλλει πολύ μεγάλη προσπάθεια και να τα πηγαίνει καλά σε ότι αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους, ωστόσο η επενδυτική εμπιστοσύνη δεν ανακτάται μέσα σε μία ημέρα ούτε σε έναν μήνα.

Ο οικονομολόγος επισημαίνει λοιπόν πως η ΕΕ και το ΔΝΤ εύχονται η εμπιστοσύνη της αγοράς προς την Ελλάδα να επιστρέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες γι’ αυτό και πασχίζουν και βοηθούν την ελληνική κυβέρνηση να περάσει το μήνυμα στους επενδυτές πως η χώρα δεν πρόκειται να πτωχεύσει ούτε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση. Γιατί εάν δεν επιστρέψει, θα αναγκαστούν να προχωρήσουν στο σχέδιο Β.

Το σχέδιο αυτό, περιλαμβάνει την επέκταση της βοήθειας πέραν της τριετίας, όπως τονίζει ο Annunziata και θα μπορούσε να γίνει ως εξής: το ΔΝΤ θα μπορούσε νε μετακυλήσει την πίστωσή του μέσω ενός ειδικού προγράμματος (successor program) και – καθώς το ΔΝΤ και η ΕΕ έχουν δεσμευθεί να κινούνται μαζί - η ΕΕ θα μπορούσε να αναδιαρθρώσει τα δάνεια που έχει δώσει στην Ελλάδα, μεγαλώνοντας τη διάρκειά τους.

Αυτό εξηγεί λοιπόν το πάθος του ΔΝΤ και της ΕΕ να πείσουν τις αγορές ότι η Ελλάδα είναι Ok. Εάν επιστρέψει η εμπιστοσύνη και η Ελλάδα έχει και πάλι ομαλή πρόσβαση στις αγορές για χρηματοδότηση, τότε δεν θα χρειαστεί να συζητηθεί αυτό το εξαιρετικά άβολο σχέδιο Β που υπάρχει στα συρτάρια του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Εν τω μεταξύ, το θέμα της επιμήκυνσης του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας πέρα από τη θεσμοθετημένη τριετία φέρεται να βρέθηκε στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Γερμανό ομόλογό του Β. Σόιμπλε στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η γερμανική πλευρά απορρίπτει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το θέμα φέρεται να έχει συζητηθεί και σε τεχνοκρατικό επίπεδο στις Βρυξέλλες, όπου όμως διατυπώθηκαν διαφωνίες από διάφορες πλευρές.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει ήδη δηλώσει πως θα παρατείνει το πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας, εφόσον οι αγορές δεν είναι πρόθυμες να δανείσουν τη χώρα με λογικά επιτόκια και υπό την προϋπόθεση, βεβαίως, ότι θα έχει εφαρμοστεί το Μνημόνιο με συνέπεια.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν συναινεί στην παράταση του προγράμματος χρηματοδοτικής στήριξης της χώρας μας, καθώς θεωρεί πως αυτό θα αποτελούσε κακό παράδειγμα και θα ενέτεινε τις πιέσεις στην Ευρωζώνη. Η Κομισιόν ξεκαθάρισε, άλλωστε, σήμερα ότι δεν σχεδιάζει την  παράταση του προγράμματος έκτακτων δανείων ύψους 110 δις ευρώ προς την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εκπρόσωπος της Κομισιόν απαντώντας σε σχετική ερώτηση, κατά τη διάρκεια ημερήσιας  ενημέρωσης, είπε δεν υπάρχουν συζητήσεις για παράταση του προγράμματος.

Μετά το τέλος της συνάντησής του με τον κ. Παπακωνσταντίνου, στη διάρκεια ομιλίας του σε εκδήλωση, ο κ. Σόιμπλε υπογράμμισε πως ο ευρωπαϊκός μηχανισμός στήριξης δεν πρέπει να επεκταθεί πέρα από τα τρία έτη, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε στην αποτυχία επιβολής δημοσιονομικής πειθαρχίας και θα αύξανε τον ηθικό κίνδυνο που ανακύπτει, όταν διασώζονται οι μη πειθαρχημένοι οφειλέτες.

Όπως υποστήριξε, αυτό με την σειρά του θα τροφοδοτούσε νέες πιέσεις στο ευρώ και θα έθετε εκ νέου σε κίνδυνο την οικονομία της Ευρωζώνης.

Να σημειωθεί ότι ο υπουργός Οικονομικών βρίσκεται στη Φρανκφούρτη όπου και θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

Κομισιον: Μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης κρίσεων

Από τη μεριά του, ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Ζητημάτων της ΕΕ, Όλι Ρεν, στη διάρκεια της ομιλίας του, δήλωσε ότι η Κομισιόν θα καταρτίσει μια ανάλυση με βάση τα διδάγματα που έχει αποκομίσει από τον προσωρινό μηχανισμό στήριξης και τότε μόνο θα εισηγηθεί έναν πιο «μόνιμο μηχανισμό» αντιμετώπισης των κρίσεων, ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή μετά το 2013.

Τελευταία τροποποίηση στις 18:33 - 23 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.