ΕΚΤΥΠΩΣΗ
Εκτύπωση αυτής της σελίδας

Στο υπουργικό το ν/σ για την περαίωση

08:22 - 27 Σεπ 2010 | Οικονομία
Το νομοσχέδιο για την περαίωση, το οποίο εισάγεται άμεσα στη Βουλή για να ψηφιστεί την Πέμπτη με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργικό συμβούλιο, που συνέρχεται υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, το μεσημέρι.

Ο υπουργός Οικονομικών, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροποποιήσεις προς την κατεύθυνση που ζήτησαν οι παραγωγικοί φορείς κατά τη σχετική διαβούλευση (περιορισμός προκαταβολής, αύξηση δόσεων κλπ.), όπως επίσης και να ενταχθούν στην διαδικασία, όσοι έχουν κάνει αυτοπεραίωση τα έτη 2008 και 2009.

Η περαίωση δεν πρέπει να εντάσσεται στη «μετρολογία», αλλά εντάσσεται σε ένα γενικότερο πλαίσιο των μεγάλων αλλαγών και βάζει τέρμα στην ανεξέλεγκτη κατάσταση, που υπήρχε στην είσπραξη των φορολογικών εσόδων και την ατιμωρησία, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Το Βήμα», από τη ρύθμιση της περαίωσης και της εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων οφειλών η κυβέρνηση προσδοκά να εισπράξει περισσότερα από 3,5 δισ. ευρώ το 2010 και το 2011.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι περίπου 1.000.000 μικρομεσαίοι και οφειλέτες θα κληθούν να καταβάλλουν κατά μέσον όρο 3.500 ευρώ προκειμένου να κλείσουν το φορολογικό τους παρελθόν.

Το νομοσχέδιο της περαίωσης πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατ΄ επείγοντος.

Το νομοσχέδιο της περαίωσης θα αφορά τις χρήσεις 2000-2009, ενώ σημαντικές βελτιώσεις αναμένεται να υπάρξουν, σύμφωνα και με τη δέσμευση του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, τόσο στο ύψος της προκαταβολής που πρέπει να καταβάλει κάποιος για να ενταχθεί στη ρύθμιση όσο και στον αριθμό των δόσεων.

Επίσης αναμένεται να μειωθεί το ελάχιστο ποσό φόρου ανά ανέλεγκτη χρήση, καθώς τα 700 ευρώ ανά χρήση για όσους τηρούν βιβλία Β΄ κατηγορίας και 1.000 ευρώ για εκείνους που τηρούν Γ΄ κατηγορία θεωρούνται υψηλά.

Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, παράγοντες της αγοράς κρίνουν ικανοποιητική τη διαγραφή ως και του 100% των προσαυξήσεων.

Επίσης, στο Υπουργικό αναμένεται να συζητηθούν δύο νομοσχέδια του υπουργείου Δικαιοσύνης που θα συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης.

Πρόκειται για το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση στην απονομή της ποινικής δικαιοσύνης και το σχέδιο νόμου για την επιτάχυνση της διοικητικής δίκης.

Τελευταία τροποποίηση στις 09:23 - 27 Σεπ 2010
Copyright © 1999-2024 Premium S.A. All rights reserved.